Mercedes EQS (2021.), luskuz obilkovan u strujnom izdanju uz doseg od 770 km

Mercedes EQS

Model EQS je prva potpuno električna limuzina iz serije Mercedes-EQ…

S ovom limuzinom Mercedes-EQ ponovo definira ovaj segment vozila. EQS je također prvi model koji se temelji na modularnoj arhitekturi za luksuzna i poslovna električna vozila. Spajanjem tehnologije, dizajna, funkcionalnosti i povezivosti, EQS oduševljava vozače i putnike.

Mercedes EQS

Mercedes EQS jedini je Mercedes, barem za sada, izgrađen na novoj platformi. Upravo ona donosi ogromnu količinu prostora za putnike.

Nova limuzina električne duše duga je 521,5 cm, široka 192,6 cm i visoka 151,2 cm i teška 2,5 tone. Jasno je da se radi o zbilja velikom automobilu, pa tako i prostora za prtljagu neće manjkati – 610 litara.

Mercedes-Benz je oduvijek ulagao veliku energiju u ostvarivanje što bolje aerodinamike. I sad im je to pošlo za rukom, uz Cd = 0,20. Dizajn je doista drugačiji, od naplataka do kvaka na vratima, koje su nestale, po uzoru na S-klasu…

Na premijeri su predstavljene dvije izvedbe, EQS 450+ i EQS 580 4MATIC. Prvi ima motor na stražnjoj osovini od 330 KS, drugi ima dva pogonska sklopa, po jednu za svaku osovinu. U sinergiji to znači 395 kW, odnosno 524 KS. Obje izvedbe voze se u pratnji baterija kapaciteta 107,8 kWh.

Mercedes EQS

Zahvaljujući tim parametrima, slabija verzija Mercedesa EQS ima impresivan domet bez punjenja – do 770 km. Kasnije bi se u ponudi trebala naći i baterija manjeg kapaciteta (90 kWh).

Sistem punjenja i napajanja EQS radi na nominalnom naponu od 400V.

Iako je EQS težak automobil, njegove performanse vrijedne su pažnje. Tako EQS 450+ ubrzava do 100 km/h za 6,2 sekunde, dok model EQS 580 4MATIC za samo 4,3 sekunde. Dok je krajnja brzina postavljena na 210 km/h. Najbolje od svega, Mercedes je već najavio AMG izvedbu ovog modela. Zbilja će biti zanimljivo vidjeti, kako ekipa iz Affalterbacha vidi električan program marke u sportskom nastupu…

LED svjetla također su posebno dojmljiva. Posebno DIGITAL LIGHT s razlučivošću od 2,6 milijuna piksela.

Mercedes EQS
Alicia Keys, slavna američka pjevačica kao zaštitno lice luksuznog električnog modela

Dok je pogled na vozački i putnički ambijent impresivan. Na prednjoj strani nalaze se tri dijagonalna ekrana: veličine redom – 12,3, 17,7 i 12,3 inča. Prednji, nazvani Hyperscreen, smješteni su iza jednog ogromnog zakrivljenog stakla koji se proteže gotovo cijelom širinom (141 cm ) armaturne ploče. Dok putnici na stražnjem sjedalu također uživaju u čarima ekranizacije…

Mercedes je uputio snažan udarac konkurencije, koja nije nimalo bezazlena. Pogotovo kada pogledamo u dvorište Audija, Porschea…

Mercedes EQS proizvodit će se u tvornici 56, najnaprednijem proizvodnom pogonu Mercedes-Benza. Nijemci su najavili kako će i proizvodni ciklus već u 2022. rezultirati nultom emisijom CO2.

Foto: Daimler