Corvette C7 Z06 R Luzifer, ekstreman je rezultat TIKT tuning kuće s hrvatskim potpisom

Corvette C Z Luzifer Tikt tuning

Braća Krešimir i Tomislav Bodrožić dugo su željeli imati svoj vlastiti brend za dorađivanje automobila…

Taj cilj ostvarili su 1999., kada su osnovali TIKT Industrie Projekte, danas na sve strane svijeta ime najviše poznato po tuning kući. Vrijedna braća svoj su posao podigli u Rosenheim, a uspjeh najviše mogu pripisati svojem proaktivnom nastupu, uvođenju najnovijih inovacija, optimizaciji troškova, te poštivanju dogovorenih datuma. Pri tome veliku važnost pridodaju direktnom, osobnom kontaktu s kupcima. Čini se kao jako dobar recept za uspjeti u poslu…

Kako nam je i sam Tomislav rekao, oni žive i vole ono što rade. Naglasio je kako njihov svaki zaposlenik, s najvišim stupnjem ambicije i discipline doprinosi činjenici gdje proizvodi na kraju udovoljavaju najvišim zahtjevima i često premašuju kvalitetom od postavljene norme.

Corvette C Z Luzifer Tikt tuning

Pitate se, kakve veze sve ovo ima s tuningom automobila? Iskustvo Tikt ekipe u proizvodnji proizvoda za visokotehnološku industriju, gdje su aktivni deset godina, uvelike im je pomoglo i u svijetu automobila. Obrada materijala s naglaskom na aluminij, već može sugerirati kako je taj na oko naporan posao, predočen u strast.

Stručnost Tikt tima omogućuje kupcima najbolju moguću podršku za njihove vozačke projekte. Podršku na koju odvažni vlasnici i ljubitelji tuninga mogu računati 24 sata, a posebno vikendom kada su utrke i track day susreti najaktualniji. Dakle, sve samo kako bi se moglo na vrijeme i hitno dostaviti potrebni dijelovi našim kupcima, prije nego što krenu na stazu i u lov na nove rekorde.

Zbog velikog uspjeha ‘perfomance’ proizvoda, podružnica i tuning sektor TIKT Performance Parts osnovan je 2005. Ono što je započelo s podešavanjem dijelova na trkaćim automobilima, neprestano je raslo od dijelova za hobri utrke, do proizvoda za profesionalne utrke.

Danas se njihov portfelj proizvoda u najvećoj mjeri odnosi na nosače kočionih čeljusti i diskova, klizne blokove, sferne ležaje Unibal, nosače papučica do dijelova kvačila i kratkih mjenjača. Ukratko, složeni sklopovi su područje gdje njemačka tvrtka hrvatske krvi djeluje.

Corvette C Z Luzifer Tikt tuning

Kad to sve vidimo, uspjeh jednostavno nije mogao izostati. Kada se prati puls vremena, trendovi i potrebe automobilske scene. Stoga sve ovo može opisati riječima, kako je Tikt tamo gdje borave njihove potencijalne stranke – na trkalištima, sajmovima i izložbama. A baš na takvim mjestima posebnu pažnju dobiva – Luzifer. Kodno ime za njihovu Corvette C7 Z06R iz limitirane serije. Model proizveden u svega 500 primjeraka, bio je dostupan u samo dvije boje – 2/3 žutih i 1/3 isporučenih crnih. Dok je u tehničkim postavkama tek svaka treća Corvetta bila s automatskim mjenjačem.

Njezina crna boja, koja dominira na baš svakom detalju karoserije, inspirirala je braću na pomalo demonski naziv – Luzifer.

‘Luzifer’ Corvette tako se vozi na kompletno promijenjenom ovjesu, Amortizeri su Bilstein MDS 2 Race Shocks s Eibach Race oprugama. Tikt kao dobavljač radi 80% svih dijelova, u spomenutim amortizerim, dostavljaju dijelove svjetski uglednom Bilsteinu. Renomirani proizvođač iz tih dijelova sklapaju gotov amortizer, koje kao gotov proizvod uzimaju nazad. Ne treba ni naglašavati, kako su svi ovi elementi dobili TÜV izvješće, jednostavno rečeno – homologacijski list.

Tikt se tako može pohvaliti kako su jedini, koji su ikad na takve trkaće dijelove uspjeli dobiti TÜV certifikat. Dakle, posla i potraživanja u tom području ne manjka.

Tomislav i Krešimir otkrili su nam kako rade i naplatke od lakih legura, a velik fokus je na njihovoj čvrstoći i maloj masi.

No, vratimo se na njihovu veliku ljubav C7 Z06, koja se hvali jednim posebnim sistemom hlađenja usisnog zraka. Kako su nam rekli, to i na serijskoj C7 ne radi na odgovarajuć način. Stoga je trebalo poraditi na ovom detalju, jer se ovdje mora ugoditi monstrumu od 850 KS. Njihov sistem se smatra trenutno najboljim na svjietu, a to potvrđuju i brojni ugovoreni poslovi i naručitelji.

Tomislav je majstor i za karbonske dijelove, koje je sam dizajnirao, tako je karbonska hauba, zadnji spojler i brojni drugi dijelovi plod njegove vizije. Sve navedene komponente izrađuju se u Beogradu.

Corvette C Z Luzifer Tikt tuning

Luzifer je prošao veliki tretman pojačavanja ‘srca’ ispod poklopca motora. Na bazi novog LT4 bloka motora, ubačena je nova radilica i klipovi Mahle. Šlag na tortu je Supercharger 2650 kompresor, koji na 0.9 bar otprilike ispucava 850 KS i 1.050 Nm. Taj motor može izdržati i 1.3 bara, a to znači brojku od nevjerojatnih 1.000 KS, ali kao takva više nije za stazu.

Nova grana i sportski katalizatori se podrazumijevaju. Auspuh je odradila firma M&M, dok se Akrapovič nije pokazao najbolji prema njihovim riječima.

Sad malo o konkretnim brojkama, kako to sve izgleda na asfaltu i u praksi. Pretpostavlja se kako Luzifer može ‘uhvatit’ oko 370 km/h bez velikog krila, dok s krilom u Tikt-u ne preporučuju jurnjavu preko 330 km/h. Međuubrzanja su brutalna, tako C7 od 100 – 200 km/h stiže za 4.5 sekunde, dok od 100 do 300 ide za 14-15 sekundi.

Corvette C Z Luzifer Tikt tuning

Ovaj model pokazuje svu brutalnost i potencijal koji ima. Kao takav, idealno je poslužio našim dečkima, da se potvrde na velikom njemačkom tržištu, ali i šire. Za Tikt će te još čuti…

foto: Tikt