Citroën AMI 6, simpatični kultni model skuplja pohvale sad već 60 godina

Citroen AMI

“Ovaj model nije bio zamijena za kultni “Spaček” 2 CV, od kojeg se uostalom znatno razlikuje”, stajalo je u priopćenju proizvođača 1961. 

Ami 6, „veliki mali automobil“, sa svojim malim vanjskim dimenzijama i prostranom unutrašnjošću, postigao je velik uspjeh. S više od milijun proizvedenih modela, od kojih je više od polovice njih bilo u karavanskoj verziji (verzija dostupna od 1964.), očito je i otkačenim dizajnom osvojio srca kupaca.

CITROEN AMI BROCHURE COMMERCIALE

Nakon što je zajedno s dizajnerskim timom Citroëna dizajnirao Traction Avant, 2 CV i DS, od Flaminia Bertonija zatraženo je da stvori linije automobila srednje klase, poznatog kao AM projekt. Rezultat je bio Ami 6; nazvavši ga svojim remek-djelom, kako se povjerio svojim prijateljima i obitelji. Budući da se ovdje po prvi puta dizajner mogao izraziti u potpunosti i sam, bez miješanja bilo koga drugog tko bi nametnuo svoj stil ili misao.

Za Ami 6 imao je hrabru ideju obrnutog stražnjeg stakla koje ostaje čisto kad pada kiša, uz očuvanje prtljažnika respektabilne veličine s tradicionalnim otvaranjem i prostranosti na stražnjim sjedalima, zadržavajući pritom smanjene vanjske dimenzije. Dvocilindrični motor od 602 cm3 posuđen je iz 2 CV, uz prednji kraj s profinjenim linijama postavljenim sa širokim pravokutnim svjetlima (prvi u to vrijeme). Ami 6 pokazao je snažan karakter, čak i “barokni stil” prema riječima nekih promatrača! Ami 6 se nije zadovoljio time što je ubirao pohvale u pogledu estetike.

Citroen AMI

Interijer Ami 6 inspiriran je izravno onim iz modela DS. Od upravljača i ručki na vratima s jednim krakom do upravljača i sjedala, sve je sugeriralo kako se radi o vrhunski složenom proizvodu marke Citroën.

CITROEN AMI BROCHURE COMMERCIALE

Što se tiče ponašanja na cesti, svi su pljeskali upravljanju cestama i fleksibilnosti klasične izvedbe, ​​a tu su se francuski inženjeri poslužili znanjem dobivenim na modelu 2 CV. Od svog nastanka, u skladu s duhom Citroëna, Ami 6 je originalan i inovativan automobil. Njegovi tvrdoglavi obožavatelji zadržavaju poseban interes za Club verzije s četiri svjetla i bijelim bočnim oblogama, verziji koja je prodavana od rujna 1967. godine.

Citroen AMI

Orginalni reklamni slogan koji je krasio i stajao uz Ami 6 i danas se pamti – “najjeftiniji kilometar udobnosti na svijetu“.

Foto: Citroën