“Ceste nisu piste – neka ostanu sigurne”, akcija i apel za sigurnu vožnju na dva kotača

Policija policijski motor

Ovo je kako inicijatori akcije kažu “podsjetnik od životne važnosti“ za sve motoriste, motocikliste, mopediste…

Povoljni vremenski uvjeti, na ceste su izmamili brojne ljubitelje motocikla i mopeda što ćemo iskoristiti kako bismo podsjetili na prometnu kulturu od životne važnosti. Policija podsjeća mopediste i motocikliste da se:
– kreću propisanim brzinama, odnosno da brzinu prilagode uvjetima na kolniku,
– upravljaju ukoliko imaju položeni vozački ispitom i potrebnu položenu kategoriju

Što se ljubimaca na dva kotača tiče, vodite brigu oko njihove registracije, datuma važenja prometne dozvole kao i tehničke ispravnosti bez da sami na vlastitu ruku prerađujete.

Tijekom vožnje motociklima i mopedima obavezno koristite zaštitnu, koju moraju imati i vozač i putnik, uz svu drugu opremu koja nije propisana. Neupitna je svrha zaštitne opreme, s obzirom da ona ublažava moguće ozljede, odnosno njihove posljedice. Primarno mislimo na motociklističke jakne, hlače, kombinezone, rukavice, čizme, štitnike i drugo.

Posebno su naglasili i odgovornost roditelja, kod mladih osoba koje upravljaju motociklima i mopedima ili su na njima putnici. S ciljem zaštite mladih motorista i motociklista, prije same kupnje mopeda i motocikla poduzmite sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi oni imali znanja, bili osposobljeni i zaštićeni u uvjetima kada su aktivni sudionici u prometu. Ne zanemarujmo ujedno i sigurnost putnika, jer sve što vrijedi i za vozača, vrijedi i za osobu uz njega.

Najčešće greške koje povećavaju rizik…

– neprilagođena i nedopuštena brzina
– nenošenje propisane i homologirane zaštitne kacige na glavi ili njihovo često korištenje na nepropisan način
– kretanje površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila
– precjenjivanje vozačke sposobnosti i u isto vrijeme podcjenjivanje opasnosti u prometu
– pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika koji je namijenjen za kretanje vozila iz suprotnog smjera kada to prema prometnim znakovima nije dopušteno ili je rizično uzevši u obzir promet iz suprotnog smjera
– vožnja s neupaljenim svjetlima na vozilima tijekom dana čime su, uzimajući u obzir ionako „manju siluetu samog vozila i vozača“ u odnosu na druga vozila, još manje uočljiviji u prometu za druge
– upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima te često izvođenje preinaka na vozilima
– upravljanje prije stjecanja prava, odnosno bez položene određene kategorije
– uklanjanje blokade na mopedima.

Vozači automobila, u odnosu na vozače motocikala i mopeda pripazite da im ne oduzmete prednost prolaska jer precjenjujete svoje vozačke sposobnosti, dok u isto vrijeme podcjenjujete opasnosti u prometu. Prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, obratite pozornost na ovu kategoriju vozača, tako da vam se ne nađu u tzv. „mrtvom kutu“ bočnog ogledala. Vodite računa da su motocikli (a sve više i mopeda) vozila koja obzirom na omjer masa/snaga na kratkim dionicama mogu ostvariti relativno jako velika ubrzanja.

Savjeti i preporuke za vozače mopeda i motocikala:

– prije vožnje očistiti vizir, staviti zaštitnu kacigu i pravilno je zategnuti
– uz zaštitnu kacigu, koristiti i drugu zaštitnu opremu (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice)
– zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, odjenite svjetliju odjeću i kacigu, „življih“ boja, odnosno s reflektirajućim detaljima
– provjeriti tlak u gumama
– upaliti dnevno ili kratko svjetlo
– ne upravljajati pod utjecajem alkohola ili droga
– poštivati dopuštena ograničenja brzine
– prilagoditi brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste)
– prilikom vožnje u skupini, voziti u slijedu jedan iza drugoga
– izbjegavati vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima
– prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknuti se od središnje crte (jer se vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju glava vozača može nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera)
– ne voziti slalom između vozila
– kontrolirati svoje ponašanje i strast za vožnju te ne ispitivati i ne dokazivati mogućnosti svog mopeda ili motocikla, a posebice ne organizirati utrke na prometnicama
– predviđati poteze vozača (drugih) automobila
– voziti se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe
– voziti sredinom prometnog traka (iznimka je situacija kada se kreće kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika)
– poduzeti i sve drugo što je u njihovoj moći da budu sigurni u prometu.

FOTO / VIDEO: PU zagrebačka