Novi Mercedes-AMG SL otkrio izgled unutrašnjosti, bez krova s digitalnim doživljajem

Mercedes AMG SL  interijer unutrašnjost MBUX

Premijera bez krova, pogled u unutrašnjost novog modela Mercedes-AMG SL, koji dolazi u formatu 2+2 sjedala i “hiper analognim” kokpitom…

Unutarnji dizajn nadolazećeg modela SL prebacuje tradiciju ikone prvog modela 300 SL Roadster u modernu eru. Zahvaljujući svojim Mercedes-AMG genima, nova izvedba cilja na sportsku ciljanu grupu kao i klijente koji traže maksimalnu udobnost. Fini materijali, precizna završna izrada i briga za detalje dodatno ističu visoke standardne luksuza unutrašnjosti. Dizajn kokpita, sve do podesivog središnjeg zaslona na središnjoj konzoli, usmjeren je prema vozaču i impresionira harmoničnim ukupnim dojmom. U isto vrijeme, potpuno redizajnirani koncept dimenzija s 2+2 sjedala nudi više funkcionalnosti i prostora. MBUX informacijsko-zabavni sustav nudi nekoliko specifičnih stilova i načina prikaza.

Prvi model 300 SL Roadster predstavlja jednu od najpoznatijih ikona automobilizma. Njegova minimalistička i visokokvalitetna unutrašnjost inspirirala je dizajnere u kreiranju unutrašnjosti novog modela Mercedes-AMG SL. Za novu izvedbu ove ikone stvorili su mješavinu analogne geometrije i digitalnog svijeta – nazvanu ”hiper analogni” kokpit. Dobar primjer toga je potpuno digitalna ploča s instrumentima koja je integrirana u trodimenzionalni vizir.

“Unutrašnjost novog modela Mercedes-AMG SL tetoši vozača i putnike profinjenim luksuzom. Novi SL u unutrašnjosti kombinira najviše razine udobnosti i kvalitete, u kombinaciji s točno određenom razinom sportske note. Visokokvalitetna kombinacija analognog svijeta i tehnološki napredne digitalne opreme čini jedno jasnim: novi SL predstavlja ponovo rođenu ikonu za modernu eru,” kaže Philipp Schiemer, predsjednik Upravnog odbora tvrtke Mercedes-AMG GmbH.

 

“Model SL je ikona marke s trokrakom zvijezdom: ovaj roadster desetljećima predstavlja poželjnu automobilsku fascinaciju. Odlična prilika i izazov dizajna jer svaki dizajner želi kreirati ikone,” kaže Gorden Wagener, šef dizajna Daimler grupe. “Rezultat je revolucionarno unutarnje iskustvo uhvaćeno između digitalnog i analognog luksuza. Stvorili smo najprivlačniji od tada model SL, luksuznu ikonu 2020-ih.”

Novi sofisticirani dimenzijski koncept još jednom dozvoljava 2+2 konfiguraciju sjedala, po prvi put od 1989. i Mercedes SL modela serije R 129. To čini novi SL još raznovrsnijim. Stražnja sjedala povećavaju svakodnevnu iskoristivost i nude prostor za osobe do 1,5 metra visine. Ako dodatna sjedala nisu potrebna, zaštita od vjetra može se koristiti za povećanje udobnosti i zaštitu vratova putnika na prednjim sjedalima. Ili se drugi red sjedala može koristiti kao dodatno odlagalište za, na primjer, torbu s golf palicama.

Široka ponuda različitih presvlaka za sportska ili performance sjedala (opcijski za sve izvedbe) također odražava raspon opreme, od one namijenjene za udobnost do one orijentirane prema performansama. Kupci mogu birati između jednobojne ili dvobojne nappa kože, a pogotovo elegantnu nappa STYLE kožu s vezom u obliku dijamanta, ili sportsku kombinaciju nappa kože s DINAMICA RACE mikro vlaknima i kontrastnim gornjim šavovima u žutoj ili crvenoj boji.

Simetrična armaturna ploča dizajnirana je kao lijepo oblikovano snažno krilo i razdvojena u gornji i donji dio. Istaknuta značajka su četiri, novo razvijena, galvanizirana ventilacijska otvora koji podsjećaju na turbine. Njihove površine se stapaju s armaturnom pločom u obliku istaknutih detalja. Donji dio armaturne ploče fluidno izlazi iz središnje konzole i bez prekida spaja dva elementa.

Unatoč simetriji, dizajn kokpita stvara jasnu usmjerenost na vozača: zaslon ploče s instrumentima s dijagonalom od 12,3 inča nije izveden da bude samostojeći, nego je integriran u tehnološki napredni vizir. To sprečava refleksije sunčeve svjetlosti.

Mercedes AMG SL  interijer unutrašnjost MBUX
Središnja konzola s podesivim dodirnim zaslonom

Središnja konzola dominira prostorom između vozača i suvozača. Maksimalne širine i oštro nagnuta prema naprijed, stapa se s donjim dijelom armaturne ploče. Funkcionalni i vizualni centar središnje konzole je metalna ploča koja se nazire kroz kožom presvučene površine sprijeda i straga. Uz inspiraciju pronađenu u NACA zračnim usisima, prenosi gene modela AMG GT i GT 4-Door Coupé. Time ovaj dizajnerski element postaje karakteristični AMG stilski element unutrašnjosti. NACA „usis“ skoro se bez prekida stapa u 11,9-inčni multimedijski dodirni zaslon u portret formatu. Kako bi se izbjegle refleksije sunčeve svjetlosti tijekom vožnje sa spuštenim krovom, ovaj zaslon može se električki podesiti u više okomiti položaj. Njegov portret format nudi jasne prednosti, pogotovo za navigaciju, kao i više ergonomije. Ovaj dodirni zaslon lebdi između dva središnja turbinska ventilacijska otvora kao digitalni kontrast emotivnim dizajnerskim elementima.

Slično središnjoj konzoli, površine u vratima također fluidno izlaze iz armaturne ploče. Rezultat je gradijent istaknut s dekorativnim gornjim šavovima koji uokviruju cijelu unutrašnjost i prolaze pored bočnih turbinskih ventilacijskih otvora. Sredina vrata dizajnirana je kao senzualna višeslojna topografija. Ručka u vratima također je dizajnirana na jednaki način kao središnja konzola i predstavlja još jednu oku privlačnu značajku. Materijali i modeliranje površina ponavljaju se u vratima, čime se kreira ravnoteža s unutrašnjosti. Visokokvalitetni Burmester zvučnici od pravog metala, s vizualno istaknutim perforacijama, integrirani su u vrata.

Avangardni dizajn sjedala novog modela Mercedes-AMG SL služi da se dodatno i na više sportski način razvije tipični Mercedesov dizajn oblikovanih sjedala. Dizajn vješto koristi slojeve i zaokružujuće površine. To omogućuje da se sjedala čine lakša i manjeg volumena. Nasloni za glavu integrirani su u naslone sjedala i time doprinose sportskim proporcijama sjedala. Savršena ergonomija i razni uzorci progresivnih šavova i dodataka kompletiraju simbiozu visoke tehnologije, performansi i luksuza.

Određeni funkcionalni sadržaj i operativna struktura druge generacije MBUX sustava odgovaraju onima iz S-klase. Iscrpno su nadopunjeni ili zamijenjeni AMG specifičnim sadržajem i prikazima. To čini da novi SL bude jako neovisan u smislu komunikacija i informacija. Stavke izbornika, kao što su “Performance” ili “Track Pace”, naglašavaju sportski karakter vozila. Unutrašnjost je postala još više digitalna i inteligentna jer su hardver i softver iscrpno unaprijeđeni. Briljantni prikazi na zaslonima olakšavaju kontrolu vozila i funkcija udobnosti.

Mercedes AMG SL  interijer unutrašnjost MBUX

Prikaz na ploči s instrumentima i središnji zaslon nude estetski privlačno i holistički koordinirano iskustvo. Izgled ploče s instrumentima može se individualizirati s različitim stilovima prikaza i pojedinačnim glavnim prikazima.

Opcijski head-up zaslon doprinosi opuštenoj vožnji jer vozač ne treba skidati pogled sa ceste. U stvarnim situacijama u vožnji i stvarnim okolinama trodimenzionalno prikazuje odgovarajuće informacije i akcije. Ovdje također možete odabrati između nekoliko stilskih varijanti, gdje svaka odgovara prikazu na ploči s instrumentima. Ovisno o opremi ili osobnom ukusu, ambijentalna rasvjeta sa 64 različite boje uokviruje ekskluzivnu unutrašnjost.

Foto: Daimler