Alfa Romeo Tonale stiže na ljeto i najavljuje novi karakter marke

Tonale Alfa Romeo
Foto: Alfa Romeo

Alfa Romeo Tonale je ostao izuzetno vjeran konceptnoj izvedbi, a velika su novost hibridni modeli i digitalni pristup…

Namijenjena dinamičnom kupcu, Alfa Romeo Tonale nudi prepoznatljiv, senzualan i napredan dizajn, ističući nove stilske smjernice. Tonale se hvali kompaktnim dimenzijama dužine od 4,53 metra, širina 1,84 i visine 1,6 metara, koje na taj način obuhvaćaju jedinstvenost talijanskog dizajna i originalnost suvremenog stila karakterističnog za Alfa Romeo, u sintezi između prestižnog nasljeđa i pogleda u budućnost.

Alfa Romeo Tonale podsjeća na brojne ikonske pretke.

Tonale Alfa Romeo

Prednja svjetla „3+3“ s novom Full-LED adaptivnom matricom dočaravaju izgled SZ Zagato ili Proteo koncepta automobila. Razvijena u suradnji s kompanijom Marelli, tri modula čine jedinstvenu liniju fronta za automobile i istovremeno osiguravaju dnevno svjetlo, dinamičke pokazivače pravca i ‘Coming & Leaving home’  funkciju. Prvi od ovih modula – „Adaptive Driving Beam“ – stalno prilagođava kratka svjetla u skladu s brzinom i specifičnim uvjetima vožnje.

Drugi – „Glare-Free High Beam Segmented Technology“ – automatski otkriva promet ispred i/ili idući u suprotnom smjeru da bi se izbjegao odsjaj od drugih automobila; konačno, treći modul, koji se automatski aktivira prilikom skretanja u krivinama kako bi se osiguralo najbolje bočno osvjetljenje. Ove tehnologije nude veću efikasnost – u smislu izdržljivosti i uštede energije s dvostruko većim intenzitetom svjetlosti od konvencionalnih halogenih žarulja i nižom emisijom – i donose poboljšanu sigurnost, uz manje naprezanje očiju i bolju udobnost u vožnji.

Zadnja svjetla poprimila su iste dizajnerske naznake kao i prednja svjetla i formiraju sinusnu krivulju koja se u potpunosti obavija oko zadnjeg dela automobila, čineći ga zaista jedinstvenim i prepoznatljivim svjetlosnim potpisom. Talijani se hvale kako unutrašnjost modela Tonale izaziva pravu emociju, koja donosi povezano i udobno iskustvo, istovremeno zadržavajući zadovoljstvo sportske vožnje koja uvijek ostaje na prvom mjestu kada je ova marka u pitanju.

Alfa Romeo Tonale je prvi model na tržištu koji ima NFT  digitalni certifikat. Tonale se hvali povezanošću najviše razine i potpuno novim sistemom informiranja i zabave. Dva velika Full TFT ekrana od ukupno 22,5” najbolja su njegovom u segmentu, barem tako Talijani kažu. Vjerovat ćemo im na riječ…

ALFA ROMEO TONALE

Za marku, Alfa Romeo Tonale predstavlja prirodnu ulaznu točku u svijet elektrifikacije, ali, ostaje vjeran svom smjelom pristupu, Alfa Romeo postavlja paradigmu: elektrifikacija mora da služi brendu i njegovom DNK, s misijom da se osvježi sportski duh 21. vijeka. Konkretna posvećenost održivoj mobilnosti orijentiranoj na budućnost, pri čemu ostaje vjeran svojim osnovnim vrijednostima.

ALFA ROMEO TONALE

Dva nivoa elektrifikacije, Hybrid i Plug-in Hybrid: Tonale debitira s hibridnim VGT motorom od 160 KS (turbo motor s promjenjivom geometrijom), ekskluzivnim za Alfa Romeo. Njegov turbopunjač promjenjive geometrije uparen sa 7-brzinskim Alfa Romeo TCT mjenjačem s dvostrukim kvačilom i 48-voltnim električnim motorom od 15 kW i 55 Nm obrtnog momenta „P2“ omogućava 1,5-litarskom benzinskom motoru da pokreće kotače čak i kada je motor s unutrašnjim sagorijevanjem isključen. Alfa Romeo se odlučio za ovo tehničko rješenje kako bi ponudio autentično iskustvo elektrifikacije.

Mjenjač omogućava pokretanje i vožnju u električnom režimu pri malim brzinama i pri parkiranju i vožnji. Prilikom lansiranja, dostupna je i hibridna verzija od 130 KS, ponovo uparena sa 7-brzinskim Alfa Romeo TCT i 48-voltnim „P2“ električnim motorom. Vrhunske performanse su zagarantirane ekskluzivnim Plug-in Hybrid Q4 motorom od 275 KS, koji postiže ubrzanje od 0-100 km/h za samo 6,2 sekunde i autonomijom u čisto električnom režimu do 80 km u gradskom krugu (preko 60 km* u kombiniranom krugu). Kao standard u Plug-in hibridnom pogonu, vuča Q4 osigurava veliku razinu sigurnosti i užitka u vožnji.

Za kompletiranje asortimana motora, priču zaokružuje novi 1.6 litreni dizelaš, 130 KS s 320 Nm momenta, uparen sa 6-brzinskim Alfa Romeo TCT automatskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom i pogonom na prednje kotače. Neumorni napori da se poboljša kvaliteta krajnjeg proizvoda doveli su do dostupnosti inovativne produžene garancije za Alfa Romeo, produžavajući zaštitu glavnih komponenti vozila na 5 godina. Garancija na baterije u hibridnim verzijama modela Tonale također je produžena na 8 godina ili 150.000 pređenih kilometara.

Tonale Alfa Romeo

Alfa Romeo Tonale se proizvodi u renoviranoj tvornici kompanije Stellantis „Giambattista Vico“ u Napulju, jednoj od najnaprednijih proizvodnih lokacija Grupacije. Na obnovljenoj proizvodnoj liniji posvećenoj novom modelu Alfa Romea, sa specijalno kreiranom, ultra modernom montažnom jedinicom. Dizajniran 1968. od strane Alfa Romea i operativan od 1972. godine, industrijski kompleks je do danas proizveo 5 milijuna automobila i osvojio je brojne međunarodne nagrade, uključujući: 2012. godine, srebrni certifikat World Class Manufacturing (WCM) i nagradu Automotive Lean Production za najbolju pogon u Europi, a zatim 2013. godine stigao do WCM zlatne medalje. Prošle godine, tvornica je podvrgnuta velikom renoviranju kako bi se suočila s izazovima budućnosti, o čemu svjedoči usvajanje najinovativnijih tehnologija za proizvodnju hibridnih automobila, obuku osoblja i poštovanje životne sredine.

Alfa Romeo Tonale na tržištima širom Europe bi se trebao pojaviti sredinom ljeta…

Foto: Alfa Romeo