Mercedes-Benz X 350d Power 4MATIC – lovac dobrog srca

Mercedes-Benz X 350d Power 4MATIC - lovac dobrog srca

Vožnja u ranu zoru ne treba nužno biti problem, pogotovo kada znate što vas čeka kroz ostatak dana, a društvo vam pravi nova Mercedes-Benz X-klasa u V6 izdanju. ‘Relax mode’ odmah je aktiviran…

Postoje vozila koja s lakoćom bude adrenalin, vozila koja zrače pustolovinom. Neki su taj duh desetljećima gradili, dok su neki taj proces preskočili i odmah završili u odabranom društvu. Ne, nije Mercedes-Benz X-klasa preko veze ili na lijepe oči dobila naše simpatije. Uostalom, povijest marke iz Stuttgarta sugerira na puno priča s blatnjavih puteva.

Čuvena G-klasa napunila je više od 40 godina, a naš X tek je na početku. Svijet je ostao u šoku kada je Mercedes-Benz kako će u svoju ponudu uglazbiti i pick-up model. Razvoj se strašno brzo odvijao, djelomično je i razlog pomoć inženjera iz Renault-Nissan alijanse. Nije tajna kako je X-klasa izrasla dobrim djelom na formi Nissan Navare, ali na tome priča staje.

Mercedes-Benz X 350d Power 4MATIC - lovac dobrog srca

Mercedes-Benz X-klasa dostupan je kod nas u pogonskoj izvedbi 250d i onoj koju smo mi secirali – 350d.

Boravak u gradskim uvjetima nije problem, iako su dimenzije parking mjesta sugerirale kako nam nije mjestu tu. Zašto? Mislimo da je dovoljno reći kako je X-klasa dugačka 5,34 m. Zato smo s nestrpljenjem dočekali drugo jutro i našu avanturu u sjeveroistočnom djelu Hrvatske. Poziv gospode iz lovačke udruge – LRUVDR ”Vidra” iz Pitomače nismo mogli odbiti.

Vožnja autoputem i otvorenim cestama samo je potvrdila poznate stvari, u ovom vozilu snage ne nedostaje. Štoviše, ima je na pretek i stvarno od pick-up modela radi na neki način jurišnika. Punih 258 KS iz 3.0-litrenog V6 sklopa s lakoćom se nosi s 2259 kilograma, koliko teži X-klasa.  Potrošnja u takvim uvjetima se vrtjela od 9 do 10,5 litara. Dok u gradu možete računati, na 2-3 litre više.

Pogledajte kako smo se proveli…

Kiša nas je pratila cijelim putem, no nije utjecala previše na naše raspoloženje. Isto možemo reći i za članove lovačkog društva, kojima novi ‘gost’ nije promaknuo. Trebamo li uopće govoriti koliko smo samo pitanja dobili, najviše u pogledu pogona, a nije nedostajalo ni simpatičnih ponuda za zamjenu. Dio njih odmah je krenulo prema tovarnom prostoru, koji je bio natkriven s doplaćenom  ‘zavjesom’.  Nakon što smo otvorili stražnja vrata, dobili smo pristup prostoru od 2,5 m2 spremnom za prihvat jedne euro-palete. Nosivost vozila je preko jedne tone.

Mercedes-Benz X 350d Power 4MATIC - lovac dobrog srca
Suptilne V6 Turbo oznake na blatobranu – opiranje ekologiji i jasan znak moći na cesti                 (foto: Hrvoje Grguljaš)

Nakon što smo dobili savjete za našu lovačku avanturu bez loših namjera prema životinjama i obilazak lovišta, samo smo ubacili u ‘D’ ručicu 7-brzinskog automatika (7 G-TRONICPLUS). Vjerojatno ste odmah primijetili, kako je njegov mjenjač standardno pozicioniran, u odnosu na druge modele iz Stuttgarta koji je imaju u području ručice za brisače iza volana.

Dok se vozimo do čeke (promatračnice) u društvu jednog od članova udruge, prokomentirali smo i dizajn interijera. Mercedes-Benz fino je ‘skockao’ svog pulena, budući da dobar dio konkurenata koristi puno plastike. Rekli bismo kako su njemački dizajneri pronašli pravu mjeru za svakodnevno korištenje na asfaltu, ali i s prašnjavim i blatnjavim izazovima, te općenito djelovanjem u radnom ambijentu. Za takve radne akcije definitivno bi voljeli vidjeti i koji pretinac više u vozilu.

Tehnološki, X-klasa spada u red najnaprednijih terenaca, brojni sigurnosni sustavi u paketu opreme Power ovdje nisu nepoznanica, pa tako možete računati na sustav zadržavanja unutar trake ili nama možda i najdraži od svih novotarija u svijetu autoindustrije – upozorenje na moguće opasnosti pred vama. Svakome bi preporučili i 360 kameru, za vozilo ovih gabarita nije nikako na odmet. Pogotovo kada možete birati kameru i prikaz svakog kuta vozila posebno.

Video: Mercedes-Benz X-klasa još je uvjerljiviji u pokretu

Naš ‘X’ u 4Matic izvedbi (pogon na sve kotače) nudi mogućnost zaključavanja stražnjeg diferencijala. Pri tome su nam na izbor imali i pet programa vožnje – Eco, Comfort, Sport, Manual i Off-road. Naš favorit definitivno je Comfort, koji pravi spoj ugodne vožnje i performansi. Ugodno krstarenje na cestama zasigurno možemo pripisati i dobro balansiranom multi-link ovjesu stražnje osovine.

Mercedes-Benz X 350d Power 4MATIC - lovac dobrog srca
(foto: Hrvoje Grguljaš)

Kada smo napokon stigli na ciljanu lokaciju, shvatili smo da i nije baš na najpristupačnijem mjestu na svijetu. Silazak na vodom natopljen blatnjavi put natjerao nas je na prebacivanje ‘Off-road’ načina vožnje. Uz 222 mm udaljenosti od tla pruža i više nego solidne mogućnosti te prilagođava X klasu teškim uvjetima. Iako su nam neke blatnjave kaljuže djelovale prilično izazovno, da ne kažemo opasno, X-klasa je to bez problema eliminirala.

Čak se i naša ekipa zadužena za snimanje foto i video materijala odlično snašla u takvim uvjetima, iako će njihove cipele teško vratiti stari sjaj nakon ove avanture.

Mercedes-Benz X 350d Power 4MATIC - lovac dobrog srca
Put do ‘čeke’ bio je poprilično nezgodan, ali ne i problem za Mercedes-Benz X-klasu…                (foto: Hrvoje Grguljaš)

Kratki obilazak šume napunio nam je baterije na 100%. Mir, tišina i svježi zrak – to je glavni razlog zašto smo često aktivni, otkriva nam naš domaćin, dok nas poziva na okupljanje lovačke udruge.

Sjajne atmosfere ni tamo nije nedostajalo, a još manje pravih gurmanskih delicija za svakoga. No, to nas nije uspjelo zadržati dugo od X-klase. Naša avantura bližila se kraju, a nova pozivnica za dolazak opet odmah je stigla.

Ovako se nešto ne odbija, odlično društvo, još bolja pratnja u vidu Mercedes-Benz X-klase, ma potpisali bi isti scenarij. Dobro, ako možemo baš birati – kišu bi ipak zamolili da nas zaobiđe. A životinje, od nas i Mercedes-Benz X-klase nemaju straha…

Mercedes-Benz X 350d – tehnički podaci

Motor: turbo dizel, 6-cilindara u V
Obujam: 2987 cm3
Snaga: 258 KS pri 3.400 o/min
Moment: 550 Nm pri 1.400-3.200 o/min
Mjenjač: automatik, 7 G-TRONICPLUS
Potrošnja: 10,7 l (na kraju testa)
CO2: 237 g/km
Ubrzanje 0-100 km/h: 7,9 sekundi
Najveća brzina: 205 km/h
Dimenzije (D/Š/V): 5.340 / 1.920 / 1.819 mm
Masa praznog vozila: 2259 kg
Spremnik goriva: 73 litre
Gume: 255/55 R19
Cijena: 508.500 kuna

(foto: Hrvoje Grguljaš)

Erfolg LED žarulje
Mercedes-Benz X 350d Power 4MATIC - lovac dobrog srca

Najnovije na portalu

Hrvatski Autoklub
www.driveteam.hr web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.