Alfa Romeo Giulia GTA posebna je i zato što je rezultat rada Formula 1 momčadi

Alfa Giulia GTAm Sauber Balocco prototype

Vozači F1 tima „Alfa Romeo Racing – ORLEN“ odradili su se ispitivanju novih modela Giulia GTA i GTAm na čuvenoj test stazi Balocco…

Kimi Räikkönen i Antonio Giovinazzi – vozači F1 tima „Alfa Romeo Racing – ORLEN“ imali su prilike raditi na testiranju novih super sportskih Alfa Romeo limuzina Giulia GTA i GTAm u realnim uvjetima. Na čuvenoj test stazi Balocco, gdje se sportski modeli brenda Alfa Romeo razvijaju i testiraju od ’60-ih godina prošlog stoljeća, testiranje je omogućilo vozačima Formule 1 da oprobaju vozila do granica izdržljivosti i pruže povratne informacije u realnom vremenu. Uvodni govor i pripreme bile su održane u radionici Autodelta, povijesnom trkačkom odjeljenju brenda Alfa Romeo.

Alfa Giulia GTAm Sauber Balocco prototype

Znanje iz Formule 1 primijenjeno na projekt GTA

Bivši svjetski prvak Räikkönen i mlada talijanska zvezda Giovinazzi su blisko surađivali s inženjerima, fokusirajući se na tehničke prijedloge kako da se optimizira aerodinamika i upravljivost automobila. Kako bi dali doprinos finim završnim podešavanjima modela GTA i GTAm, F1 vozači su analizirali promjene koje su napravljene na vozilima i dali su svoje utiske iz vožnje po stazi, što je rezultiralo zajedničkom procjenom utjecaja na dinamiku vozila.

Alfa Giulia GTAm Sauber Balocco prototype

Giovinazzi je dao savjete u vezi s izgledom automobila, s posebnom pažnjom usmjerenom na nove komponente od ugljeničnih vlakana i nova tehnička rješenja za felge s jednom maticom, ovog puta uparene s prototipskim kotačima u razvojne svrhe, čiji će konačni stil biti nalik tipičnom Alfa Romeo dizajnu s pet rupa, kao što smo već vidjeli na konceptu GTAm.

„Odlično je danas vidjeti unapređenja koja smo napravili na automobilu“, talijanski vozač rekao je na kraju testiranja. Istovremeno, Raikkonen je radio s odjelom za aerodinamičnost na novim dodacima kako naprijed – s novim, podesivim spliterom integriranim u nove prednje branike – tako i straga, gdje je uvedeno novo, ručno podesivo krilo. Također se osvrnuo i na općenitu ravnotežu koju garantira interakcija ovih novih komponenti s ekstraktorom i plastikom podvozja. Dobro posao je odrađen, prema mišljenju Finca: „Smatram da su savršena kombinacija za svakodnevnu upotrebu ali i vožnju na stazi“, rekao je Kimi.

Alfa Romeo povjerio je kompaniji Sauber Engineering proizvodnju većine ugljeničnih komponenti na modelima GTA i GTAm, posebno onih koje utiču na aerodinamičnost. Među njima su novi prednji branik, bočni usisnici, ekstraktor, GTA spojler i GTAm spojler. Giulia GTAm – zahvaljujući ručno podesivim prednjim i zadnjim spojlerima – može da prilagodi svoje aerodinamičke performanse bilo kakvoj vrsti staze ili puta, precizno odgovarajući na zahtjeve i preferencije vozača. Istraživanje aerodinamičnosti u aero-tunelu nije bilo ograničeno samo na spojlere, također je obavljeno i za podvozje, koje – kao i na modelu Giulia Quadrifoglio – ima kompletnu oplatu. GTA i GTAm također koriste specijalni novi difuzor koji može da poveća „efekt tla“ automobila, time garantirajući odlično prianjanje na put pri velikim brzinama. S modelom Giulia GTAm, konfiguracija s visokim aerodinamičkim potiskom može da isporuči impresivan koeficijent uspona, 2 puta više u odnosu na model GTA i nevjerojatnih 3 puta više u odnosu na model Giulia Quadrifoglio, koji već predstavlja standard u svojoj klasi.

Neprocjenjivo tehničko iskustvo kompanije Sauber Engineering

Giulia GTA odiše prednostima dugoročne suradnje s kompanijom Sauber Group AG i koristi znanje njenih divizija za inženjering i aerodinamiku.

Sauber grupacija može se pohvaliti s više od 50 godina iskustva u moto-sportu, uključujući i 27 godina u Formuli 1. Do sada je prikupio neprocjenjivo iskustvo u dizajnu, kao i potrebno znanje o aerodinamici koje je na najvišem nivou performansi.

Alfa Giulia GTAm Sauber Balocco prototype

Švicarski tim je jedan od rijetkih F1 timova s vlastitim aero-tunelom. Postrojenje, koje se nalazi u Hinwilu u Švicarskoj, jedno je od najnaprednijih u Europi, i opremljeno je vrhunskom tehnologijom. Prednosti ove suradnje obuhvaćaju sve od inženjeringa, preko brze izrade prototipa i konačno do proizvodnje ovih komponenti.

Alfa Giulia GTAm Sauber Balocco prototype

Giulia GTA iz 1965. kao inspiracija

Obnovljena Giulia GTA je tehnički i konceptualno inspirirana modelom Giulia GTA iz 1965. godine, zvanim „Gran Turismo Alleggerita“, koga je proizvela Autodelta, na osnovu modela Giulia Sprint GT, koji je slavio na utrkama širom sveta. Nova ograničena serija modela Alfa Romeo Giulia GTA bazirana je na modelu Giulia Quadrifoglio. Opremljena je unaprijeđenom verzijom Alfa Romeo 2,9 V6 Bi-Turbo motora, koji sada broji 540 KS, a „ekstremna“ verzija GTAm ima težinu smanjenu za 100 kg, što pruža zapanjujuć odnos snage i težine od 2,82 kg/KS.

Nova Giulia GTA izvedba dostupna je od 180.000 eura. A konačni rezultat silnih testiranja, stigao je i službeno na ceste…

foto: Alfa Romeo