PREMIJERA Verne stiže, projekt robotaxija danas je na veličanstven način predstavljen

PREMIJERA Verne stiže, projekt robotaxija danas je na veličanstven način predstavljen 25
Foto: Verne

U Rimac kampusu danas se okupio veliki broj važnih uzvanika. Razlog? Predstavljanje projekt robotaxija Verne, u mnogočemu je revolucionaran…

Svi su danas ostali u pozitivnom šoku. Mate Rimac je izašao pred okupljene i predstavio Verne. To je vozilo koje je u potpunosti autonomno, u kojem nema upravljača ili papučica za vožnju jer njime upravlja isključivo softver. U svojoj formi je to zapravo dvosjed, a eksterijer i interijer pružaju potpuno futuristički doživljaj.

PREMIJERA Verne stiže, projekt robotaxija danas je na veličanstven način predstavljen 26
Foto: Verne

U unutrašnjosti dominira ekran dijagonale 43 inča, namijenjen zabavi, ali i informiranju putnika o vožnji, a kako je ideja da se u toj vožnji uživa bez obraćanja pažnje na promet, tu je i 17 zvučnika koji će osigurati i ugodno iskustvo slušanja glazbe, Izgledom, kabina Vernea podsjeća na modernu dnevnu sobu, a prostora je – kako mi je rečeno – više nego u Rolls-Royceu.

Uz auto, danas se predstavlja i mobilna aplikacija za naručivanje vožnje, kao i centar za upravljanje uslugom nazvan „Mothership“ koji je, zapravo, centralno mjesto odakle će se u svakom gradu koji će imati Vereneove robotaxije operativno voditi cijela flota i sama usluga.

PREMIJERA Verne stiže, projekt robotaxija danas je na veličanstven način predstavljen 27

Najbolje od svega, Verne će se prvo pojaviti ne u Njemačkoj ili Americi, već kod nas. Prva će usluga vozila biti pokrenuta u Zagrebu, 2026. Nakon Zagreba, Verne usluga bit će dostupna i u drugim europskim gradovima (najprije u Velikoj Britaniji i Njemačkoj), te na Bliskom istoku. Tvrtka je već potpisala ugovore s 11 gradova u EU-u, Velikoj Britaniji i Bliskom istoku, a pregovara s više od 30 gradova diljem svijeta koji žele postati Verneovi partneri.

Stvarno fantastične vijesti…