Volkswagen ID.4 Pro Performance Max, jedan od najboljih električara na tržištu tek se treba dokazati

Volkswagen ID

Volkswagen ID.4 prvi električni SUV iz Wolfsburga otrkio nam je svoje talente…

Još uvijek nam se nije smirio zanos koji je uzrokovao ID.3, stigao nam je novi, za broj veći i povišeni model – ID.4.

Kako opisati najlakše taj model? Volkswagen ID.4, je futuristička interpretacija popularnog modela Tiguan. To dokazuju i proporcije od 458 x 185 x 161 cm, s prtljažnikom obujma 543 do 1575 litara, učinkovitost temelji na litij-ionskoj bateriji kapaciteta 77 kWh i koeficijentom otpora zraka 0,28. Volkswagen ID.4: električni SUV s 204 KS dobro grabi (8,5 s, 160 km/h) i prema tvorničkim podacima doseže u najpovoljnijim uvjetima do 520 km. Dobro, takve navode uzmite s rezervom. Baš 500 i nešto kilometara teško da ćete ostvariti, ali na 400 kilometara bez punjača možete računati.

Volkswagen ID
Volkswagen ID.4 posve je odvažnog dizajna i zapravo jako atraktivan model

Koncern iz Wolfsburga nastavlja električnu ofenzivu, koja se temelji na MEB platformi (Modularer E-Antriebs-Baukasten). Koncept je pametno osmišljen na tri temelja. Prvi je struktura karoserije s dominantnim udjelom čelika visoke čvrstoće (HTS) i ultravisoke čvrstoće (UHTS), što omogućava postojanost i sigurnost karoserije uz manju masu.

Drugi je smanjenje otpora vožnje, smanjenim koeficijenta otpora zraka na 0,28 (Volkswagen Tiguan ima 0,32) i optimiziranim ležajevima kotača. Treći je modularni koncept, koji u osnovnoj konfiguraciji ima jedan elektromotor snage 148 KS (109 kW) i stražnji pogon, a u najsnažnijoj dva elektromotora (jedan za pogon prednjih, drugi za stražnje) ukupne snage 306 KS (225 kW).

To je u osnovi isti koncept kao u već uvedenom Volkswagen ID.3, jer se veća instalirana električna snaga ne plaća povećanjem otpora kod malog opterećenja. Volkswagen ID.4 je danas krenuo u prodaju sa srednjom razinom snage 204 KS (150 kW) i 320 Nm već od nula okretaja, pa mu mjenjač nije potreban.

Volkswagen ID

Baš taj detalj osvaja. Jednostavnost je druga riječ koja opisuje ID modele. Nakon što smo se upoznali s principom korištenja Volkswagen ID.3, istu priču smo ponovili i s testiranim ID.4. Već znatno veći i kao ozbiljna pojava sa svojih 4584 mm duljine i 20 colnim kotačima, ovaj Volkswagen ostavlja dojam. Posebno fascinira sa svojom razinom udobnosti, pogotovo kad skrenete negdje izvan asfalta.

S razmakom između kotača od 2.771 mm, Volkswagen ID.4 može se pohvaliti sa zavidnom količinom prostora u drugom redu sjedala. Svih pet putnika, točnije četiri uz vozača s lakoćom će se prema potrebi smjestiti.

Što nam se posebno svidjelo? Jednostavnost korištenja. Dovoljno je sjesti u automobil, stisnuti kočnicu i vozilo je već spremno za vožnju. Naravno, nakon što okrenete mjenjač iza volana u D. Mnogima baš taj detalj i položaj smeta, nama se baš suprotno, jako dopada. Hvalimo posebno, profilirana sjedala, koja zaslužuju i više od samog spomena. Nakon odrađenog putovanja, kojim smo obišli našu prekrasnu i ravnu Slavoniju, u gotovo četiri sata koliko smo putovali, nitko od putnika nije se požalio na ukočenost. Zbilja su “detalj” koji ćemo pamtiti kada je ID.4 u pitanju.

Volkswagen ID

Kako u praksi izgleda doseg i potencijal modela Volkswagen ID.4? Naša vožnja koja je kao krajnju točku imala obližnje Valpovo, pored Osijeka, odvijala se starom cestom. S gotovo punom baterijom (93%, 390 km), krenuli smo na istok Hrvatske. Kako smo prošli? Odlično. Volkswagen ID.4 je odradio vožnju od 285 km, tako da je od dosega ostalo još 132 km. Više nego pošteno i ono najvažnije, bilo je to jako ugodno putovanje. Prvi put, bez ikakve glavobolje. Na koncu, punjenje smo odradili u centru Osijeka, koje je nakon 1:20 h odrađeno. Spojili smo se s tek 21%.

Naglašavamo, ugoda putovanja u ovom modelu posebno je izražena. Od sjedala do samog osjećaja električne mobilnosti. I to će novi i budući vlasnici posebno cijeniti kod ovog modela. Tako da cijena od 340.000 i kusur kuna i djeluje i ne djeluje puno. Kako za koga, ali činjenica da je ovako nešto budućnost, hjeli je mi takvu ili ne…

Volkswagen ID.4 Pro Performance Max

Motor: električni, sinkroni
Snaga: 150 kW/204 KS
Baterija: 77 kWh
Mjenjač: automatski, 1-brzina
Najveći okretni moment: 310 Nm
Pogon: prednji
Najveća brzina: 160 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h: 8.5 s
Doseg: 520 km (WLTP) 410 km (testirano)
Dimenzije D/Š/V: 4.584 / 1.852 / 1.631 mm
Prtljažnik: 543 – 1.575 l
Težina praznog vozila: 2049 kg
Potrošnja na testu: 19.7 kWh/10o km
Emisija CO2: 0 g/km
Cijena:
280.832 kuna (osnovni model)
344.938 kuna (testni model)

Volkswagen ID

Volkswagen ID

Volkswagen ID
Foto: Driveteam.hr