Toyota GR Yaris krenula s proizvodnjom, prvi primjerci na tržište stižu krajem godine

Toyota GR Yaris

Toyota Yaris u svojoj najsnažnijoj GR inačici upravo je krenula s proizvodnjom…

Prije svega par dana, točnije, 26. kolovoza 2020. prvi je primjerak modela GR Yaris iz serijske proizvodnje sišao s proizvodne trake u tvornici Motomachi u mjestu Toyota City u Japanu. Ta potpuno nova tvornica posebno je osmišljena i dizajnirana kako bi zadovoljila potrebe proizvodnje novog modela GR Yaris.

Zapravo, Toyotin povratak u proizvodnju sportskih automobila u Japanu otvorio je mogućnost proizvodnim inženjerima da nanovo osmisle procese sklapanja vozila posebno za GR Yaris. Osim toga, tim Toyota Gazoo Racing osnovao je „GR factory”, tvornicu posebno namijenjenu proizvodnji sportskih automobila iz serije GR. Tvornica se sastoji od nekoliko različitih ćelija za sklapanje vozila koje su međusobno povezane vozilima s automatskim navođenje (AGV – eng. Automatic Guided Vehicles) s proizvodnim trakama za sklapanje vozila i karoserije bez transportera. Takvi radni procesi tvornici omogućuju proizvodnju iznimno krutih karoserije, nužnih za sportske automobile, te jamče iznimno precizno sklapanje, a obje su stavke iznimno zahtjevne za provedbu na klasičnim proizvodnim trakama za masovnu proizvodnju.

Toyota Yaris Gazoo

Odan svom uvjerenju da se sve temelji na razvoju ljudi i njihovom neprekidnom učenju, tim TOYOTA GAZOO Racing u tvornici je okupio iznimno vješte tehničare iz čitave tvrtke Toyota. Poznati pod nazivom „Takumi” ti su članovi tima dobro poznati po izvrsnim vještinama izrade. Ova nova tvornica TGR upotrebljava se u za obučavanje djelatnika iz drugih Toyotinih tvornica u vještinama izrade te za njihovu tehničku izobrazbu.

Nastao iz WRC-a, model GR Yaris jedinstven je sportski automobil s novom platformom i potpuno novim 1,6-litrenim turbo motorom s 3 cilindra, snage 261 KS i s okretnim momentom od 360 Nm te besprijekornim sustavom pogona na sva 4 kotača GR-FOUR za koji inspiracija potječe izravno s trkaćih staza, a teži samo 1280 kg.

Još u ožujku 2020. uspješno je započeo proces online rezervacija, a upravo ti kupci će imati prioritet kod prve isporuke vozila koje započinju krajem 2020. i početkom 2021. godine.