Toyota Mirai rekordno, uz jedno punjenje vodika odrađeno 1.003 km!

Toyota Mirai rekordno, uz jedno punjenje vodika odrađeno 1.003 km!

Nova Toyota Mirai povećala je prijeđenu udaljenost s jednim punjenjem vodika i postavila svjetski rekord na preko 1000 km…

Čak 1.003 kilometra s nula emisija vozili su se javnim cestama, južno od Pariza te u područjima Loir-et-Cher i Indre-et-Loire, a ostvarenu udaljenost i potrošnju potvrdilo je neovisno tijelo.

Putovanje je započelo u srijedu 26. svibnja u 5:43 ujutro s vodikove stanice HYSETCO u Orlyju i završilo nakon što je Mirai odradio 1003 km jednim punjenjem.

Tijekom rekordnog pokušaja korišten je zeleni vodik, a prosječna potrošnja goriva iznosila je 0,55 kg/100 km. Mirai je mogao zaprimiti 5,6 kg vodika.

Novi Mirai je druga generacija Toyotinog električnog vozila s gorivim ćelijama. Nudi više performansi, elegantniji i dinamičniji dizajn te novu dinamiku vožnje u usporedbi s proizvodom prve generacije.

Uz to, povećana učinkovitost sustava gorivnih ćelija, zajedno s većim kapacitetom skladištenja vodika i boljom aerodinamikom, pridonose povećanju dometa vožnje na oko 650 km u normalnim uvjetima vožnje, a sve to u manje od 5 minuta, koliko traje punjenje na 700 bara.

Da bi postigli ovaj rekord udaljenost od 1.003 km, vozači su usvojili stil “eko vožnje”, ali ne i neke posebne tehnike koje svakodnevni vozači ne bi mogli koristiti. Dakle, vožnja je odrađena u maksimalno normalnim uvjetima.

Beyond Zero naglašava i potvrđuje kako nula emisija nije krajnje odredište za japansku marku.

To je jednostavno korak na Toyotinom putu elektrifikacije za prevladavanje prepreka i izgradnju bolje budućnosti za sve – izvan emisija, izvan ograničenja, iznad očekivanja i iznad barijera.

Mirai jasno pokazuje aspekt slogana “Beyond zero”, ističući prednosti električne mobilnosti s nula emisija, istovremeno pružajući sigurnost, udobnost, prošireni domet i jednostavnost punjenja.

Štoviše, vodik, kao vjerodostojan i bogat izvor za transport i skladištenje energije, predstavlja snažnu priliku za stvaranje boljeg društva.

Vodik može pružiti mobilnost s nultom emisijom, ne samo cestovnom prometu, već i vlakovima, brodovima i zrakoplovima, te generirati energiju za industriju, tvrtke i kućanstva.

U tom pogledu Toyota podržava mnoge inicijative za demokratizaciju i diverzifikaciju primjene gorivnih ćelija – električni generatori (EODev), čamci (Hynova), taksiji (Hype), autobusi (RATP i Caetano), kamioni (Hino), grad vodika (Tkani grad ) i druge običaje.

Inače, ovaj Mirai rekord ostvarila su četiri vozača. Jedan od njih je i Victorien Erussard, osnivač Energy Observera. Inače, riječ je o tvrtki i partneru Toyote, čiji je prvi brod opremljen Toyotinim gorivnim ćelijama, energetski je neovisan, nema emisiju i služi kao komunikacijski alat i kao istraživački laboratorij prema energetskom prijelazu.

Preostali vozači bili su James Olden, inženjer u Toyota Motor Europe, Maxime le Hir, voditelj proizvoda Mirai i Marie Gadd, PR specijalist za tvrtku Toyota Francuska.

Frank Marotte, izvršni direktor Toyota Francuska nije skrivao oduševljenje, a poručio je: “Nevjerojatan je izazov koji smo postigli s novim Miraijem. Interno nas pokreće način razmišljanja – Pokreni svoje nemoguće, prelazeći vlastite granice, a to smo i danas dokazali. Želio bih zahvaliti timovima Toyote iz Francuske i Toyote Europe, kao i Victorienu iz Energy Observera, s kojima dijelimo istu viziju i iste ambicije. Snažnim partnerstvom možemo doprinijeti boljem i ekološki prihvatljivijem društvu. Imajući na umu Toyotinu ambiciju da ide „izvan nule“ i zauzmite mjesto za budućnost. ”

Victorien Erussad, osnivač Energy Observera: “Jako sam sretan što sam prihvatio ovaj izazov od 1000 km. Toyota je uvijek bila na čelu vodikovih inovacija i naša suradnja jača iz godine u godinu. Kao bivši trkač na otvorenom oceanu, morao sam prihvatiti izazov i toplo zahvaljujem Franku Marotteu i njegovoj ekipi, koja me povela u ovu avanturu s nula emisija, pokazujući da ništa nije nemoguće i da je mobilnost vodika već ovdje!”

Ostvarene brojke
Pređena udaljenost s jednim punjenjem vodika: 1003 km
Prosječna potrošnja vodika: 0,55 kg / 100 km
Preostali domet (kako pokazuje informacijski sustav u vozilu): 9 km

Foto: Toyota

 

cvs-mobile.com
Toyota Mirai rekordno, uz jedno punjenje vodika odrađeno 1.003 km!

Najnovije na portalu

Hrvatski Autoklub
www.driveteam.hr web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.