Škoda Octavia iV predvodnica je klase po pitanju aerodinamike, Česi otkrili tajnu uspjeha

Skoda Octavia Combi Style

Škoda Octavia četvrte generacije svakako ima svoje vrline, a jedna od njih je i zavidna aerodinamika…

Premda vam, sigurni smo, brojevi 0,24 i 0,26 vjerojatno neće mnogo značiti, oni su itekako važni. To su vrijednosti koeficijenta otpora zraka za modele Octavia i Octavia Combi. Zahvaljujući upravo ovim vrijednostima, po pitanju aerodinamike Octavia je na samom vrhu klase.

mereni  P
(foto: Škoda)

Razvoj aerodinamike novog automobila započinje studijama koje omogućuju predlaganje mjera za smanjenje otpora. To znači da se u početku najveći dio posla odvija u virtualnom okruženju simulacijskih programa koji koriste CFD ili računalnu dinamiku fluida. Na taj način računala pomažu programerima simulirati ponašanje automobila u protoku zraka. “Mi radimo oko 80% svog posla ovom metodom. Toliko je precizna da važne odluke možemo temeljiti na rezultatima simulacije “, kaže Pavla Polická, koja radi na razvoju aerodinamike.

WLTP kolo slozeno
(foto: Škoda)

Još jedna nova aerodinamička značajka koja se u prvim simulacijama pokazala korisnom je ‘AirCurtain’. Kotači mogu vrlo lako poremetiti aerodinamiku automobila, ali AirCurtain osigurava da zrak koji struji oko branika stvara neku vrstu aerodinamičke zavjese oko kotača.

“U suradnji s dizajnerskim timom, uspjeli smo ih istovremeno učiniti aerodinamičnim i lijepim “, s ponosom kaže Vojtěch Jakubec, stručnjak za vanjsku aerodinamiku. Posljednja faza rada aerodinamičkog tima uključuje mjerenje rezultata konačnih prototipa u vjetroenergetskom tunelu radi homologacije svih inačica vozila. U tu se svrhu koriste Volkswagen i Audi tuneli te svemirski tunel u Stuttgartu.