Jeep Renegade 4xe i Compass 4xe, SUV modeli zelene duše i najava zelenog doba u grupaciji

JEEP hybride

Novi Jeep modeli Renegade 4xe i Compass 4xe su prvi elektrificirani modeli marke Jeep u EMEA regiji…

Elektrifikacija je osnovni korak u razvoju marke Jeep i pokazuje koliko marka predano radi na tome da postane vodeći proizvođač sofisticiranih, ekološki podobnih tehnologija a istovremeno zadrži svoje ključne vrijednosti u vidu avanture, autentičnosti, slobode i strasti. Novi modeli 4xe donose bolje performanse i voznu dinamiku od bilo kojeg modela Renegade ili Compass do sada. Doslovno su sposobni „ići bilo kamo i činiti bilo što” – da citiramo dobro poznatu krilaticu marke „Go anywhere, do anything”.

Jeep Renegade THe
(foto: Jeep)

Istodobno su savršeni automobil za svakodnevnu vožnju po gradu zahvaljujući plug-in hibridnoj tehnologiji koja kupcima omogućuje kretanje uz nula štetnih emisija i prosječni doseg od 50 km u potpuno električnom načinu rada*. Za upravljačem modela Jeep Renegade i Jeep Compass 4xe zabava postaje učinkovita, dok legendarne off-road sposobnosti modela Jeep jasno odražavaju savršen sklad između užitka pri vožnji i poštivanja okoliša.

Modeli Jeep Renegade 4xe i Compass 4xe PHEV predstavljaju beskompromisno hibridno rješenje u savršenom spoju s tehničkim značajkama bez premca karakterističnim za sva SUV vozila marke Jeep, što razinu sposobnosti automobila vodi na novu razinu. Sve to postiže se zahvaljujući najnaprednijoj tehnologiji u kombinaciji s većim performansama (do 167 kW (240 KS)), većom sigurnošću (pogon na sva četiri kotača uvijek je dostupan) i manje štetnim utjecajem po okoliš.

Jeep Compass Se
(foto: Jeep)

Oba modela uparena su s 1.3 turbo benzinskim motorom s električnim motorom smještenim između stražnjih kotača kojeg pogoni baterija od 11,4 kWh koja se može puniti tijekom vožnje ili upotrebom vanjske strujne utičnice: kod kuće uz kućni priključak rabeći ekskluzivni sustav easyWallbox ili napredniji Connected Wallbox, a izvan kuće na za to predviđenim postajama za punjenje. Već spomenuti benzinski motor dostupan je u dvije inačice; 96 kW (130 KS) ili 132 kW (180 KS), plus dodatnih 44 kW (60 KS) koje proizvodi električni motor, što dovodi do ukupne brojke od 139 kW (190 KS) (verzija Limited) ili 176 kW (240 KS) (verzije Trailhawk i S).

Električni motor proizvodi moment od 250 Nm, dok motor s unutarnjim izgaranjem proizvodi 270 Nm. Kombinacija motora s unutarnjim izgaranjem i električne jedinice jamči visoke performanse i izniman užitak pri vožnji: ubrzanje od 0 do 100 km/h postiže se za otprilike 7,5 sekundi uz razvijanje maksimalne brzine od 130 km/h u samo električnom načinu rada te 200 km/h u hibridnom načinu rada. Brz odaziv i glatki prijenos snage jamče maksimalan užitak pri vožnji.

Jeep Compass Se
(foto: Jeep)

Što se opreme tiče, modeli imaju novi 7” TFT zaslon u boji koji vozaču pruža specifične informacije o vožnji na električni pogon (razina napunjenosti baterije, doseg u električnom načinu rada, s motorom s unutarnjim izgaranjem ili kombinirano, postotak snage i razine punjenja) i 8,4” zaslon u boji sustava Uconnect, nadograđen s novim karticama za prikaz protoka snage i povijesti vožnje, postavljenih vremena punjenja te za upravljanje načinom rada eSave i raznim postavkama punjenja.

Jeep e
(foto: Jeep)

Punjenje novih modela Renegade i Compass 4xe PHEV jednostavno je i intuitivno: oba modela jamče glatku integraciju između pametnog telefona vozača i 8,4“ dodirnog zaslona sustava Uconnect za upravljanje punjenjem prema zahtjevima i potrebama vozača. Električnu jedinicu na stražnjoj osovini pogoni baterija koja se može puniti u vožnji (u načinu rada E-coasting, pri čemu se baterija puni preko negativnog momenta koji proizvodi kočenje motorom) ili putem vanjske strujne utičnice: kod kuće uz kućni priključak, a izvan kuće na za to predviđenim postajama za punjenje pri čemu se rabi poseban kabel dostupan u osnovnoj ili dodatnoj opremi (ovisno o verziji).