Seat Ibiza napunila 40 godina, proslava uz posebno Anniversary Limited Edition izdanje

Seat Ibiza napunila 40 godina, proslava uz posebno Anniversary Limited Edition izdanje 25
Foto: Seat

Od uvođenja na tržište 1984. godine, model Seat Ibiza osvojio je pet generacija i prodan je u više od 6 milijuna primjeraka, postavši najprodavaniji model marke. Ibiza Anniversary Limited Edition bit će uvedena na tržište tijekom 1. kvartala 2024. te će je krasiti nova oprema i boje.

SEAT slavi 40. godišnjicu modela Ibiza, najkultnijeg modela marke, uz Limited Edition pod nazivom „Anniversary”. Nazvan po otoku Ibiza, model je postao prekretnica za uspjeh tvrtke i prodan je u više od šest milijuna primjeraka tijekom pet generacija od 1984. godine.

Prva generacija modela Seat Ibiza bila je prvo vozilo koje je marka razvila bez pomoći tehnološkog partnera, oslanjajući se na internu stručnost i ekspertizu partnera Giorgetta Giugiaroa za vanjski dizajn, tvrtki Karmann za dizajn unutrašnjosti i Porsche za pogonski sklop.

Seat Ibiza napunila 40 godina, proslava uz posebno Anniversary Limited Edition izdanje 26
Foto: Seat

Od svog predstavljanja na tržištu 1984., model je postavio nova mjerila na tržištu, a utro je put za uspjeh tvrtke SEAT koja je radila na razvoju svoje pozicije globalne tvrtke, isporučujući vozila na tržišta diljem svijeta.

„Uspjeh kultnog modela Ibiza značio je da je u nekim zemljama vozilo prepoznato prije od same marke! Marka SEAT trenutačno ima najbolju paletu proizvoda u svojoj povijesti i sada je jača no ikada”, kaže izvršni direktor marke SEAT, Wayne Griffiths. „Uz normalizaciju izazova nabave poluvodiča, prodaja je u 2023. porasla za 24 %, dosegnuvši 288.400 isporučenih vozila.”
Seat Ibiza Anniversary Limited Edition imat će novu opremu i boje, kao i nove naplatke od lakog metala i dizajnerske detalje.

Seat Ibiza napunila 40 godina, proslava uz posebno Anniversary Limited Edition izdanje 27
Foto: Seat

Vanjski dizajn vozila dorađen je ekskluzivnom Graphene sivom bojom karoserije i Cosmo sivom bojom 18″ lakometalnih naplataka, kao i istaknutog laserski tiskanog logotipa „Anniversary Limited Edition” na B-stupu vozila. Dok je u unutrašnjosti kabina dobila novi šarm uvođenjem ekskluzivnih sportskih sjedala presvučenih tkaninom, koja putnicima sprijeda pružaju novu razinu dinamičnosti i udobnosti, nove Dark aluminijske mat završne obrade vrata i konzole, kao i laserski tiskanim logotipom „Anniversary Limited Edition” na pragovima.

Limited edition modela Seat Ibiza Anniversary bit će dostupna od prvog tromjesečja 2024.

Seat je jedna od najpoznatijih i najprepoznatljivijih međunarodnih marki Španjolske. Tvrtka je osnovana prije više od 70 godina, a Seat vozila dio su života ljudi već generacijama. Zbog privlačnog dizajna stvorenog u Barceloni, marka SEAT čini vrata do novih klijenata za Volkswagen koncern.

Marka Seat trenutačno nudi modele od najučinkovitijih, tradicionalnih pogonskih sklopova na izgaranje do blagih i plug-in hibrida: Seat Ibiza, mladenačko vozilo marke; Seat Arona, svestrani urbani SUV; Seat Leon i Leon Sportstourer, prostrana i sportska kompaktna vozila; Seat Ateca, SUV modernog i upečatljivog dizajna i Seat Tarraco, veliki SUV marke. U 2022. tri SUV vozila marke Seat činila su više od polovice prodaje marke.