Volkswagen Golf 8.5 (2024.), prve fotografije prije službene premijere

Volkswagen Golf 8.5 (2024.), prve fotografije prije službene premijere 19
Foto: Volkswagen

Golf ‘facelift’ ponuditi će ChatGPT kao standardnu značajku od drugog kvartala 2024., a to će dobiti i mnoga druga Volkswagen vozila…

Na CES 2024, vodećem svjetskom sajmu elektronike koji se održava od 9. do 12. siječnja, Volkswagen će predstaviti prva vozila u kojima je chatbot ChatGPT temeljen na umjetnoj inteligenciji integriran u njegov glasovni asistent IDA. Ubuduće će kupci imati besprijekoran pristup stalno rastućoj bazi podataka umjetne inteligencije u svim modelima Volkswagena opremljenim IDA glasovnim asistentom i imati istraženi sadržaj koji će im se čitati tijekom vožnje. Cerence Chat Pro tehnološkog partnera Cerence Inc. temelj je nove funkcije koja nudi jedinstveno inteligentnu integraciju ChatGPT-a za automobile. Volkswagen će biti prvi serijski proizvođač koji će ponuditi Chat GPT kao standardnu značajku od drugog kvartala 2024. u mnogim serijskim vozilima.

Volkswagen Golf 8.5 (2024.), prve fotografije prije službene premijere 20
Volkswagen Golf GTI

Novi chatbot nudi se u kombinaciji s najnovijom generacijom infotainmenta u sljedećim modelima: ID.7, ID.4, ID.5, ID.3, potpuno novi Tiguan i potpuno novi Passat, a veliku novost dobiti će i u novi, osvježeni Golf. Omogućena od strane Cerence Chat Pro, integracija ChatGPT-a u pozadinu Volkswagen glasovnog asistenta nudi mnoštvo novih mogućnosti koje daleko nadilaze prijašnje glasovno upravljanje. Na primjer, IDA glasovni asistent može se koristiti za upravljanje infotainmentom, navigacijom i klima uređajem ili za odgovaranje na pitanja općeg znanja.

ChatGPT je neprimjetno integriran u IDA glasovnog asistenta.
Ništa se ne mijenja za osobu za volanom. Nema potrebe za kreiranjem novog računa, instaliranjem nove aplikacije ili aktiviranjem ChatGPT-a: glasovni asistent se aktivira izgovorom “Hello IDA” ili pritiskom na tipku na upravljaču. IDA automatski daje prioritet treba li se izvršiti funkcija vozila, pretražiti odredište ili prilagoditi temperaturu. Ako Volkswagenov sustav ne može odgovoriti na zahtjev, prosljeđuje se anonimno AI-u i odgovara poznati Volkswagenov glas.

Volkswagen Golf 8.5 (2024.), prve fotografije prije službene premijere 21
Foto: Volkswagen

ChatGPT ne dobiva pristup nikakvim podacima o vozilu; pitanja i odgovori se odmah brišu kako bi se osigurala najveća moguća razina zaštite podataka. To omogućuje Cerence Chat Pro, koji koristi mnoštvo izvora, uključujući ChatGPT, kako bi omogućio IDA-i da pruži točne i relevantne odgovore na gotovo svaki zamislivi upit. Značajka također daje prioritet sigurnosti i besprijekornoj integraciji s bezbrojnim mogućnostima IDA-e, pružajući vozačima jednostavnu upotrebu.

Volkswagen Golf 8.5 (2024.), prve fotografije prije službene premijere 22
Foto: Volkswagen

Krajem mjeseca očekuje se i premijera novog, osvježenog Volkswagen Golfa (MK8.5).

Volkswagen Golf 8.5 (2024.), prve fotografije prije službene premijere 23
Foto: Volkswagen