VIDEO: BMW M2 – tvornica adrenalina i eksploziv u malom pakiranju

VIDEO: BMW M2 - tvornica adrenalina i eksploziv u malom pakiranju

Najmanji Bavarac iz M odjela najbliži je duhu prošlosti, kakav zazivamo još iz doba legendarne ‘kockice’. Ultimativni M2 ima puno toga za reći…

Ne, serija 2 nije samo nikad prihvaćeni Active Tourer. Iza te oznake krije se i coupe izvedba malenog trkaća. Koliko god je sama pojava M235i izvedbe posebna, a sad nam je u velikom stilu na vrata pokucao, još impresivniji – M2. Bavarski M odjel načinio je pravog jurišnika, bolje rečeno vozačku mašinu.

VIDEO: BMW M2 - tvornica adrenalina i eksploziv u malom pakiranju

 

 

VIDEO: BMW M2 - tvornica adrenalina i eksploziv u malom pakiranju

Najmanji, a opet toliko vatreni izdanak bavarskog ponosa donosi trolitrenu TwinPower Turbo izvedbu koja isporučuje 370 KS. Za prijenos snage na stražnje 19-colne kotače brine brzi 8-stupanjski automatik, iako priznajemo, potajno smo željeli vidjeti ručni mjenjač.

Još uvijek nam je u sjećanju kako nas je svojom retro figurom podsjetio na početke ’90. godina. U jednom prijašnjem susretu s ručnim ‘šaltunogm’, ostali smo fascinirani njegovim direktnim, čvrstim nastupom. Nema sumnje, odlično bi poslužio kao ogledni primjerak mnogim proizvođačima.

Isprobani primjerak podsjetio nas je zašto su suvremeni sportaši jednostavno puno uvjerljiviji s automatskom getribom.

 

Adut M2 okretni je moment, njih čak 465 Nm već se osjeti na 1.400 okretaja. Bez obzira gdje kazaljka okretomjera pokazivala, ovaj mali coupe pojuri čim dobije gasa popraćen glasnom grmljavinom motora.

foto: Hrvoje Grguljaš

 

Među gas, nagle promjene brzine sve je to podređeno čistom hedonizmu. Jednostavno, ne znamo kako bi nam M2 mogao dosaditi. Dok se mi družimo s bavarskom igračkom, s dozom poštovanja prebacujemo na ekstremni Sport+ i razmišljamo zašto je zima morala tako brzo doći…

Kazaljka s lakoćom prelazi preko prikaza broja okretaja nailazeći na granicu tek na 7.000 okretaja. Zvučna kulisa koja pri tom nastaje izvana je dojmljivo glasna, a iznutra znatno dublja i nedvojbeno prepoznatljiva kao zvuk rednog šesterocilindraša iz Münchena. Zvučni užitak još je veći u Sport programu.

VIDEO: BMW M2 - tvornica adrenalina i eksploziv u malom pakiranju

Sve je podređeno vozaču i vozačkom užitku

VIDEO: BMW M2 - tvornica adrenalina i eksploziv u malom pakiranju

Iz svakog kuta atraktivan, a njegova proširenja podižu dojam

 

No, ni hladnije razdoblje godine nam nije pokvarilo užitak. Pogotovo dok slušate takvu simfoniju, koja izvire iz prepoznatljiva četiri nastavka.

Potrošnja? Vlasnike takvih automobila sigurno nije briga za to, ali promatrače sa strane sigurno će zanimati. Brojka je iznenađujuće dobra, svega 10 litara u normalnom načinu vožnje neće vas natjerati na crni humor i komentare poput – kako je posjedovanje M modela skuplji hobi nego imati dva sina narkomana.

Dok uživamo u vožnji u okolici Zagreba razmišljamo kako bi ovaj M2 bio dobar automobil za ispuhati misli, ali za takvu opuštajuću terapiju morat ćete odvojiti nešto manje od 600.000 kuna. Mi bi ipak izabrali i kredit, nego odlazak kod doktora i psihologa.

Teško je skrivati simpatije kada je M odjel u pitanju. Ponovno su napravili automobil, koji bi lako mogao biti na tragu uspjeha čuvene ‘kockice’. Ultimativan sportaš želja je mnogih, a to najbolje dokazuje i nedavno predstavljeni M2 CS. Limitirana izvedba u Njemačkoj stoji 90.000 eura, a oni najbrži veliki interes iskorištavaju. U oglasima su već izvisili cijenu od 150.000 eura…

Dovoljno smo rekli.

BMW M2
Motor: Šest cilindara, turbo
Obujam: 2979 cm³
Snaga: 272 kW (370 KS) pri 6.500 o/min
Mjenjač:automatski, 8-brzina
Najveći okretni moment: 465 Nm pri 1.400-5.500 o/min
Najveća brzina: 250 km/h(tvornički ograničeno)
Ubrzanje 0–100 km/h: 4,5 s
Pogon: Stražnji
Spremnik goriva: 52 l
Dimenzije D/Š/V: 4.468/1.854/1.410 mm
Prtljažnik: 390 l
Težina praznog vozila: 1520 kg
Potrošnja: 10,5 l S/100 km
Emisija CO2: 185 g/km
Cijena:
Testni primjerak: oko 585.000 kuna
U ponudi za HR: 650.952 kuna (BMW M2 Competition, 410 KS)

Test je odrađen u suradnji s Principe rent-a-car kućom.

foto: Hrvoje Grguljaš
video: Ivan Bystryakov

cvs-mobile.com
VIDEO: BMW M2 - tvornica adrenalina i eksploziv u malom pakiranju

Najnovije na portalu

Hrvatski Autoklub
www.driveteam.hr web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.