Rimac Nevera najbrža je i kada vozi u nazad, u Guinnessa s 275 km/h!

Rimac Nevera najbrža je i kada vozi u nazad, u Guinnessa s 275 km/h! 25
Foto: Rimac Automobili

Rimac Automobili definitivno 2023. mogu opisati rekordnom, tvrtka iz Svete Nedelje sad slavi novi novi rekord. Rimac Nevera najbrži je automobil opet, ali…

Rekordni krug na Nürburgringu, više od 20 novopostavljenih rekorda ubrzanja i kočenja i zapaženih pobjeda u drag utrkama protiv vrhunski automobila. Rimac Nevera je osvojila baš sve. Dakle, kako bi godinu zaokružili s malo zabave, tim je odlučio krenuti s obaranjem rekorda unatrag…

Davne 1967. Lamborghini Miura postao je najbrži serijski automobil na svijetu, koristeći svu snagu svog V12 motora da postane prvi koji se probio kroz granicu od 275 km/h. Gledamo li nekoliko desetljeća unaprijed i Rimac Nevera je upravo postigla istu brzinu… ali vozeći unatrag.

Ovaj novi rekord ušao je i u knjigu Guinnessovih svjetskih rekorda. Brzina je potvrđena korištenjem podataka koje je izmjerio Dewesoft, Nevera sada službeno drži titulu za najveću brzinu u vožnji unatrag. Sve se odvilo na poligonu Automotive Testing Papenburg u Njemačkoj, Nevera se vratila na mjesto gdje je – ranije ove godine – oborila više od 20 rekorda ubrzanja i kočenja u jednom danu, kao i na mjesto gdje je oborila rekord najveće brzine – 412 km/h. Završena u livreji Time Attack Edition koja se nosila tijekom ranijih obaranja rekorda – dostupna za samo 12 kupaca diljem svijeta – Nevera je vožena do najveće brzine od 275,74 km/h.

Za razliku od automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem, ili čak nekih električnih automobila, pogonski sklop Nevere nema zupčanike – četiri pojedinačna motora idu ili unatrag ili naprijed, ali to je uvijek jedan nemilosrdni zid ubrzanja odmah iz mirovanja. To znači da bi isti pogonski sklop sposoban pružiti ubrzanje do 160 km/h za 3,21 sekunde, a slične nevjerojatne performanse može ostvariti u vožnji unatrag.

“Tijekom razvoja nam je palo na pamet da bi Nevera vjerojatno bila najbrži automobil na svijetu u vožnji unatrag, ali smo se tome nasmijali. Aerodinamika, hlađenje i stabilnost ipak nisu bili projektirani za brzu vožnju unatrag. Ali onda smo počeli razgovarati o tome kako bi bilo zabavno pokušati. Naše su simulacije pokazale da bismo mogli postići više od 240 km/h, ali nismo imali nikakvu ideju koliko bi to bilo stabilno – ulazili smo u neistraženo područje.” rekao je Matija Renić, glavni inženjer razvoja Nevere.

“Na samom početku definitivno je trebalo neko vrijeme da se priviknem. Okrenuti ste i promatrate krajolik koji bljeska od vas sve brže i brže. Pomičete volan tako nježno, pazeći da ne poremetite ravnotežu, pazite na svoj smjer i svoje kočenje, cijelo vrijeme pazeći na brzinu. Unatoč tome što vozilo nije zamišljeno za obaranje ovakvih rekorda, Nevera je postigla još jedan.” zaključio je ponosno test vozač Goran Drndak.