Porsche dodatno uložio u Rimac, 70 milijuna eura za novi rast udjela

Rimac Porsche Driveteam

Nova ulaganja za daljnje širenje električne mobilnosti. Nadzorni odbor Porsche AG dogovorio je u petak povećanje udjela u Rimac Automobilima s 15 na 24%…

Rimac je sve važniji igrač na automobilskoj karti. Dokaz je to najnoviji potez Porsche uprave. Podsjetimo, kultna marka se pridružila našoj tvrtki kao investitor 2018. godine i povećala svoj udio na 15 posto u rujnu 2019. Najnovije povećanje kapitala ilustrira širenje strateškog partnerstva. Porsche ulaže dodatnih 70 milijuna eura. To znači da će proizvođač sportskih automobila držati 24 posto dionica bez vršenja kontrolnog utjecaja.

“Rimac je izvrsno pozicioniran u prototipnim rješenjima i malim serijama”, kaže Lutz Meschke, zamjenik predsjednika izvršnog odbora i član izvršnog odbora za financije i informatiku Porsche AG. “Mate Rimac i njegov tim važni su partneri, posebno kada nam je potrebna podrška u razvoju komponenata. Rimac je na dobrom putu da postane broj 1 dobavljač za Porsche i druge proizvođače u segmentu visoke tehnologije. Nije tajna, Porsche je već izdao svoje narudžbe kod Rimaca za razvoj visoko inovativnih serijskih komponenata”, kaže Meschke. Obje strane će imati koristi od ove poboljšane razine suradnje u budućnosti, te naglašava: „Mate Rimac nadahnjuje nas svojim inovativnim idejama. Na isti način koristi i našu stručnost u proizvodnji i metodološku stručnost u razvoju.”

Porsche već dugi niz godina pojačava ulaganja u mlade tvrtke s potencijalom. Trenutno ima udjele u više od 20 novoosnovanih poduzeća i osam fondova rizičnog kapitala. “Pokazalo se da je naše ulaganje u Rimcu bilo potpuno ispravno”, kaže Meschke. “Vrijednost se povećala višestruko od našeg početnog ulaganja. Tvrtka se tehnološki vrlo dobro razvila. Širimo suradnju korak po korak, a također imamo koristi od njihovih inovacija.

Osnivač tvrtke Mate Rimac pozdravlja činjenicu da Porsche pojačava svoju udio u njegovoj priči. “Porsche je velika podrška našoj tvrtki od 2018. i uvijek mi je bila čast što je jedna od najpoznatijih svjetskih marki sportskih automobila dio Rimaca”, kaže. “Ponosni smo što zajedno radimo na uzbudljivim novim elektrificiranim proizvodima. Budući da su mnogi proizvođači automobila širom svijeta na neki način veliki kupci kod Rimaca, i za Rimac i za Porsche važno je da ostanemo potpuno neovisni posao. Partnerstvo s Porscheom pomaže tvrtki da se razvija i raste što je korisno za sve naše mušterije.”

Mate Rimac osnovao je tvrtku nazvanu po njemu 2009. godine u dobi od 21 godine. Čak i prije toga, još je u školi i na fakultetu imao je viziju super sportskog automobila na električni pogon. Sa sjedištem u Svetoj Nedelji blizu Zagreba, njegova tvrtka sada ima gotovo 1.000 radnika…

Foto: Porsche