Honda Sensing Elite, sustav koji donosi još bolju razinu sigurnosti

Honda Sensing

Prvi model u koji je ugrađen novi sustav je Honda Legend Hybrid EX. Značajno će poboljšat sigurnost u novim modelima japanske marke…

Honda je krenula s prodajom modela Legend Hybrid EX s uključenim novim sustavom Honda SENSING Elite.

U svom nastojanju da ostvari cestovni promet bez sudara, temeljen na globalnom sigurnosnom sloganu “Sigurnost za sve”, Honda je već dugo leader po planu istraživanja i razvoja sigurnosnih tehnologija. Predstavljanje Honde Legend Hybrid EX opremljene Hondom SENSING Elite sigurnosnim sustavom predstavlja veliki korak naprijed u području napredne sigurnosne tehnologije.

Honda SENSING Elite nadovezuje se na funkcionalnosti Honda SENSING sustava prethodne generacije, koja se standardno ugrađuje u kompletnu paletu Hondinih modela automobile na europoskom tržištu.

Jedna od najznačajnih novih tehnologija je funkcija “Traffic Jam Pilot”, napredna tehnologija koja ispunjava uvjete za automatiziranu vožnju 3. razine (uvjetna automatizirana vožnja u ograničenom području), za koju je Honda dobila oznaku tipa od japanskog Ministarstva infrastrukture transposta i turizma. Tehnologija Traffic Jam Pilot omogućuje automatiziranom sustavu vožnje da vozi vozilo pod određenim uvjetima, umjesto vozača, na prvenstveno kada je vozilo u gužvi na auto cesti.

Honda Sensing

Za upravjenje vozilom, sustav određuje položaj vozila i uvjete na cesti koristeći podatke s trodimenzionalnih karata visoke razlučivosti i globalnog satelitskog navigacijskog sustava (GNSS *3), kontrolirajući 360-stupnjeva okruženja vozila pomoću nekoliko vanjskih senzora. Istodobno, sustav prati vozača pomoću nadzorne kamere ugrađene u vozilo. Na temelju širokog raspona informacija, glavna ECU prepoznaje, predviđa i donosi odluke te primjenjuje kontrolu na visokoj razini za postupke ubrzanja, kočenja i upravljanja vozilom.

Postavljajući najveći prioritet sigurnosti i pouzdanosti, pri razvoju sustava korištene su simulacije tijekom kojih je simulirano približno 10 milijuna obrazaca mogućih stvarnih situacija, a provedeno je nekoliko desetaka tisuća demonstracijskih testova tijekom vožnje testnih vozila na autocestama te je za potrebe testiranja novih sustava prijeđeno oko 1,3 milijuna kilometara.

Glavne značajke Honda SENSING Elite sustava:

Hands-off
Tijekom vožnje s Adaptive Cruise Control (ACC) s aktiviranim sustavom Low-Speed Follow and Lane Keeping Assist System (LKAS), kada su zadovoljeni određeni uvjeti na brzoj cesti, sustav će pomoći u vožnji čak i dok vozač ne drži ruke na kolu upravljača.

Adaptive in Lane Driving
Sustav pomaže u vožnji i praćenju automobila sprijeda u istoj voznoj traci. Sustav upravlja vozilom sredinom voznog traka, zadržavajući unaprijed zadanu brzinu vozila. Kada je automobil sprijeda, sustav pomaže u praćenju zadržavajući odgovarajuću distancu.

Active Lane Change Assist with Hands-off Function
Tijekom vožnje pomoću Adaptive in Lane Driving sustava, kada vozač potvrdi sigurno okruženje i uključi žmigavac, sustav pomaže ubrzanju / usporavanju i upravljanju za promjenu vozne trake.

Active Lane Change with Hands-off Function
Tijekom vožnje koristeći Active Lane Change, kada vozač uključi aktivnu promjenu trake s funkcijom Hands-off, sustav procjenjuje situaciju i pomaže u promjeni trake i prolasku drugog vozila pod određenim uvjetima. Kad sustav otkrije da se automobil u istoj voznoj traci sprijeda vozi malom brzinom, sustav obavještava vozača, a zatim pomaže u prolazu drugug vozila i povratku na izvornu voznu traku.

Traffic Jam Pilot
Tijekom vožnje koristeći Adaptive in Lane Driving, kada vozilo zaglavi u gužvi u prometu, pod određenim uvjetima sustav preuzima kontrolu nad ubrzanjem, kočenjem i upravljanjem, dok u ime vozača nadzire okolinu vozila. Sustav vozi, zaustavlja se i nastavlja vožnju istim trakom zadržavajući odgovarajuću udaljenost u skladu s brzinom vozila ispred. Dok je vozilo pod nadzorom sustava, vozač može gledati televiziju / DVD na navigacijskom zaslonu ili upravljati navigacijskim sustavom u potrazi za odredišnom adresom, što pomaže ublažiti umor i stres vozača tijekom vožnje u prometnoj gužvi.

Emergency Stop Assist
Kada vozač ne reagira pravovremeno na prometnu situaciju, sustav pomaže usporavanju i zaustavljanju vozila. Sustav će upozoravati vozača pomoću vizualnih i zvučnih upozorenja te vibracija na vozačevom sigurnosnom pojasu. Ako vozač i dalje ne reagira, sustav će pomagati pri usporavanju i zaustavljanju vozila, upozoravajući druga vozila u blizini korištenjem sigurnosnih svjetala i sirene.

Human-Machine Interface (HMI)
Sučelje omogućava vozaču da trenutno prepozna radni status sustava, situaciju u vozilu i zahtjeve za primopredaju koje izdaje sustav. Svjetlosni indikatori Honda SENSING Elite sustava postavljena su na upravljač, te u gornjem dijelu navigacijskog zaslona. Kad je aktivirana funkcija Hands-off, indikator na upravljaču svijetli, a kad je aktiviran Traffic Jam Pilot, i ostala indikatorska svjetla svijetle plavom bojom. Kada sustav zatraži primopredaju, sva svjetla indikatora mijenjaju svoju boju u narančastu i trepću kako bi vozaču poslali lako razumljivu poruku. Veliki LCD ekran diagonale 12,3 inča također na jednostavan, ali izražajan način prikazuje radno stanje sustava, situaciju u vozilu i zahtjeve za primopredaju.

foto: Honda