Audi RS Q e-tron najavljuje pohod na reli Dakar, strujom kroz pustinje po pobjedu i skupljanje novog znanja

Audi RS Q e tron Dakar

Novu elektrificirana senzacija i visokotehnološki ispitni laboratorij za potvrdu tehnologija u najtežim uvjetima…

Nešto manje od godinu dana nakon početne konceptne ideje, Audi Sport započeo je testiranje novog Audija RS Q e-tron, s kojim će Audi krenuti u jedan od najvećih natjecateljski izazova, u siječnju 2022. na reli Dakar.

Audi želi biti prvi proizvođač automobila koji će koristiti elektrificirani pogonski sklop u kombinaciji s učinkovitim pretvaračem energije kako bi se natjecao za ukupnu pobjedu protiv konkurenata s konvencionalnim pogonom u najtežem reliju na svijetu.

Audi RS Q e tron Dakar

“Quattro je bio “gamechanger” u reliju krajem ’80-ih. Audi je prva marka koja je osvojila Le Mans 24 sata s elektrificiranim pogonom. Sada želimo započeti novu eru na reliju Dakar, istodobno testirajući i dalje razvijajući našu e-tron tehnologiju pod ekstremnim uvjetima “, kaže Julius Seebach, generalni direktor Audi Sport GmbH i odgovoran za moto sport u Audiju. “Naš RS Q e-tron stvoren je na praznom listu papira u rekordnom vremenu i predstavlja u punom smislu slogan marke – Vorsprung durch Technik (Napredak kroz tehniku).”

Karakteristike relija Dakar predstavljaju inženjerima posebne izazove. Maratonski izazov traje dva tjedna, a dnevne etape duljine su do 800 kilometara. “To je velika udaljenost”, kaže Andreas Roos, odgovoran za projekt Dakar u Audi Sportu. „Ono što pokušavamo učiniti nikad prije nije učinjeno. Ovo je krajnji izazov za električni pogon. ”

Budući da u pustinji nema mogućnosti punjenja, Audi je odabrao inovativan koncept punjenja. Ovaj pustinjski električar, Audija RS Q e-tron trebao bi imati uz sebe vrlo učinkovit TFSI motor iz DTM serije utrka. Bio bi dio pretvarača energije koji puni visokonaponsku bateriju tijekom vožnje. Budući da motor s unutrašnjim izgaranjem radi u posebno učinkovitom rasponu između 4.500 i 6.000 okretaja u minuti, specifična potrošnja je znatno ispod 200 grama po kWh.

Audi RS Q e tron

Pogonski sklop Audi RS Q e-tron je električan. Prednja i stražnja osovina opremljene su motorom-generatorom (MGU) iz trenutnog automobila Audi e-tron FE07 Formula E, koji je Audi Sport razvio za sezonu 2021. godine. Trebale su se izvršiti samo manje preinake kako bi se MGU koristio u reliju Dakar.

Treći MGU, identičnog dizajna, dio je pretvarača energije i služi za punjenje visokonaponske baterije tijekom vožnje. Uz to, energija se regenerira tijekom kočenja. Baterija je teška oko 370 kilograma i ima kapacitet oko 50 kWh.

Prilično kompleksno i hrabro. No, ne sumnjamo u konačan uspjeh e-trona na reliju Dakar.

Foto: Audi