Volkswagen doslovno rastura u Kini, jeste li kad čuli uopće za ove modele?

SAIC Volkswagen Santana

Dok europski kupci vole kompaktne hatchback modele poput Golfa, koji je više od četiri desetljeća u vrhu prodajnih rezultata, na drugoj strani svijeta bitno je drugačija priča…

Ne, nije to samo u pogledu prodajni rezultata, već u pogledu favoriziranja modela. Tako primjerice jedno od najbrže rastući i jedno od najveći, kinesko tržište blagonaklono gleda prema – notchback modelima (limuzinski/sedan primjerci izrasli na temeljima kompaktni modela).

Zamislite, Volkswagen je u protekloj 2019. isporučio 1,6 milijuna vozila u Kini, gdje nude čak šest sedan modela kako bi se zadovoljila velika potražnja. Tržišni pregled notchback vozila koja se prodaju isključivo na kineskom tržištu daje detaljan uvid u razlike između modela.

Prostrane kabine i prtljažni prostor važan su faktor kineskim kupcima automobila, zato je segment limuzina tamo najvažniji za kvalitetno pokrivanje zanimljivim modelom.

Volkswagen ovu potrebu zadovoljava s nizom modela razvijenih isključivo za ovo tržište. Kroz zajednička ulaganja SAIC-Volkswagen i FAW-Volkswagen i podmarkom JETTA, Volkswagen marka nudi šest pojedinačnih modela u ključnom segmentu koji su prilagođeni ukusima kupaca. Na svom najvećem jedinstvenom tržištu, marka Volkswagen protekle godine značajno je podigla udio prodaje. A ovi modeli su vruća roba na tržištu gdje Nijemci vode uspješnu priču već 30 godina…

Zanimljivo kako svaki njihov model kroz tehničke specifikacije kao jednu od glavni stavki stavlja međuosovinski razmak. Nama ipak toliko nije bila važna, a to ćete vidjeti i u nastavku…

JETTA VA31
Pod-marka JETTA lansirana je 2019. Model koji je isporučen već u 145 000 primjeraka. Vozila VA3 proizvode se u Chengduu. Kineski model dijeli samo ime s Jettom koja se prodaje u Sjevernoj i Južnoj Americi. Duljina 4,50 metra znatno je kompaktnija, ima 1,5-litarski atmosferski motor od 82 kW i prvenstveno je namijenjen mlađim kupcima koji se prvi put susreću s automobilima.

Volkswagen Jetta VA

FAW-Volkswagen Sagitar

FAW-Volkswagen proizvodi Sagitar od 2006., a proizvodnja ovog modela odvija se u Changchunu i Chengduu. To je MQB model i dostupan je s 1,2-litrenim TSI motorom (85 kW) ili s 1,4-litrenim TSI sklopom (110 kW). Ovaj automobil samo prošle godine se prodao u ogromnim količinama (310.000 primjeraka).

FAW Volkswagen Sagitar

SAIC Volkswagen Lamando

Lamando u Kini proizvodi SAIC Volkswagen od studenog 2014. Model coupe siluete je također izrađen pomoću MQB platforme i u duljinu mjeri 4,60 metara. Lamando dolazi s 1,4-litrenim TSI četverocilindričnim motorom (96 ili 110 kW), dostupan s DSG mjenjačem. Sportska GTS verzija s 2,0-litrenim TSI motorom (162 kW) također je na tržištu od 2016. Više od 101.000 jedinica Lamanda isporučeno je u godini iza nas.

SAIC Volkswagen Lamando

 

FAW-Volkswagen Bora
Bora se u Kini pokazala uspješnom. FAW-Volkswagen je isporučio kupcima 323.400 jedinica prošle godine. To je također model izrastao na MQB platformi i dostupan je s 1,5-litarskim atmosferskim motorom  (83 kW) ili s 1,4  TSI turbo-benzinskim motorom (110 kW). Od nedavno je dostupna kao i električna verzija – e-Bora. Bora je dugačak 4,66 metara, široka 1,81 m i visoka 1,46 metra. Dobar komad auta.

FAW Volkswagen Bora

 

SAIC Volkswagen Santana
Ovaj uspješni kineski model također nema ništa zajedničko s kultnom, originalnom Santanom koja se temeljila na Passatu druge generacije – čestim prizorom u Njemačkoj tamo još ’80-ih. Iako u Njemačkoj nije dostupna od 1985., u Kini se nastavila proizvodnja notchback verzije, zajedno s inačicom verzije koja se temelji na Passatu. Od 2013. u Kini postoji neovisna inačica koja je razvijena posebno za tamošnje tržište. Dugačak je 4,48 metara, širok 1,71 metra i visok 1,47 metra. Prošle godine u Kini je prodano oko 245.000 jedinica ovog vozila.

SAIC Volkswagen Santana

 

SAIC Volkswagen Lavida

Treća generacija SAIC-Volkswagenove Lavide u prodaji je od svibnja 2018. Drugi model koji je dostupan samo u Kini, posebno je razvijen kako bi ugodio zahtjevima određenih kupaca. Trenutna generacija Lavide izgrađena je na platformi MQB i uživa uspjeh u Kini kao Passat u Njemačkoj. Lavida je bio najprodavaniji model svih proizvođača u 2019. s prodanih 491.000 jedinica – pomalo ironično, za njega gotovo nitko u Njemačkoj nije čuo. Tu je i pogonski 1,5-litreni atmosferski motor od 85 kW, odnosno 1,4-litreni TSI sa 110 kW. Dimenzije Lavide su: 4,67 metara, širina 1,81 metra i visina 1,47 metra. Kao i Bora, postoji i električna verzija. E-Lavida dijeli pogonski sklop s e-Golfom.

SAIC Volkswagen Lavida