Porsche Taycan natjerao inženjere na novu inovaciju – mobilnu punionicu

Porsche Taycan EV

Porsche je stao na kraj manjku infrastrukture punjača…

Od test vožnja na stazi do ledenog iskustva u Finskoj, Taycan je sada sastavni dio Porsche programa. Međutim, njegov električni nastup ne nudi svugdje odgovarajuću infrastrukturu za masovno punjenje električnog sportskog automobila. Stoga je Porsche odlučio upoznati nas s njihovim inovativnim rješenjem, točnije kamionom koji nudi mobilno punjenje na zahtjev.

Porsche Taycan

Hungaroring u Budimpešti bio je mjesto za posebno Porsche Track Experience prije samo nekoliko dana, gdje je “Soul on Track” kupcima pružio priliku da testiraju Taycan na stazi. Takva događanja organizatorima predstavljaju poseban izazov: kad se velik broj automobila Taycan treba napuniti brzo i istovremeno, lokalna infrastruktura nije uvijek na visini posla. Bez zadovoljavajućeg rješenja na tržištu, Porsche nije gubio vrijeme. Zajedno sa svojim partnerom u projektu – njemačkom tvrtkom “ads-tec” – proizveo je sedam mobilnih kamiona za punjenje s vlastitim sustavom za punjenje i jedinicom za međuspremničko skladištenje.

Porsche Taycan

Tehničke specifikacije prikolica govore same za sebe. Snage od 3,2 megavata, deset Taycana može se istodobno puniti maksimalnom brzinom. Jedinica za skladištenje baterije ima kapacitet od 2,1 MWh. To znači da jedinica za pohranu energije može napuniti do 30 Taycana. Potonji se općenito puni obnovljivom snagom iz električne mreže. Primjerice, tijekom trotjednog korisničkog događaja u portugalskom gradu Portimau u studenom 2019., napajanje je dolazilo izravno iz obližnjih fotonaponskih sustava. Prikolice se mogu napuniti vrlo brzo – u odgovarajućim uvjetima, to znači da se u potpunosti napune u roku od četiri sata.

Porsche Taycan

„Kamione smo sada koristili na brojnim događanjima širom Europe i izveli smo oko 5.000 operacija punjenja – ponekad pri ekstremnim temperaturama do minus 40 stupnjeva. Njihova je funkcionalnost i sigurnost neupitna ”, rekao je Ragnar Schulte, direktor iskustva u marketingu Porschea.

foto: Porsche AG