Pet minuta ispod haube: Kompresor i njegov osnovni zadatak

Kompresor

Svaki pojedinačni dio u motoru priča je za sebe i igra vrlo važnu ulogu u pogonskom smislu, zato ćemo u nastavku našeg serijala proći kroz kratku ‘školicu’ o pojmovima za koje ste sigurno čuli, ali koliko uistinu znate o svemu tome…

Za što učinkovitiji rad motor potrebna je velika količina zraka pogotovo ako želimo veliku snagu. U prošlom članku smo pisali o turbopunjačima, kao jednom od načina dobivanja velike količine zraka na usisu. U ovom članku obratit ćemo pažnju na drugi način dobivanja snage, danas iznimno rijedak, putem – kompresora.

Kompresor Mercedes

Sam naziv kompresor, odmah nas veliku večinu podsjeti na Mercedes-Benz modele, koji su se hvalili upravo i upečatljivo ih ispisivali na stražnjem kraju vozila. Rijetko tko zna o tom elementu, koji zbilja daje jednu posebnu dozu ‘impulsa’ tijekom vožnje.

Sam kompresor je mehanički sklop, koji je nastao prije same turbine. Možemo slobodno reći, kako su ga upravo turbo punjači zbog lakše uporabe izgurali, te se kompresor i danas nalazi u jako malom broju automobila. Čak je i sam Mercedes koji je bio prvi koji ga je ugradio u serijski automobil odustao od takve koncepcije i odlučio se okrenuti turbinama..

Kompresor

Kako zapravo radi kompresor? Krasi ga način rada za koji možemo reći kako je poprilično jednostavan. Kompresor se pogoni preko remena, koji ide s remenice radilice, mnogi preko tog istog remena pogone i ostale potrošače – vodenu pumpu, servo pumpu i slično. To je sklop za koji možemo reći da prvo motoru uzima mali dio snage, jer se pokreće fizički s radilice, a ne preko ispušnih plinova kao turbina. Ali kad se stvori dovoljna količina zraka u samom kompresoru, dolazimo do velikog povećanja snage.

Imamo tri vrste kompresora – centrifugalni, rotacijski i vijčani.

Prednosti kompresora:
– zahtijeva minimalnu snagu za pokretanje;
– duži radni vijek od turbina, kompresor često traje koliko traje i sam motor
– ne utječe na samo projektiranje motora je ne treba motorno ulje za podmazivanje nema potrebe za usmjeravanjem ispusnih plinova do samog kompresora kao kod turbine
– veća je učinkovitost na nižem broju okretaja nego kod turbina

Nedostaci kompresora:
– razvijena snaga koja se dobiva niža je nego kod turbina

U većini današnjih automobila kompresor se koristi kako bismo izbjegli turbo rupu, jer lakše se pokreće od turbine pogotovo ako ugradimo veliku turbinu, kod koje je teže dobiti optimalan broj okretaja same turbine. Zato se ugrađuje mali kompresor, koji će nam smanjiti ili u nekim slučajima i sasvim ukloniti turbo rupu, jer će priskočiti u pomoć motoru da dobije potreban zrak, dok turbina ne proradi.

U samom videu možemo primijetiti prednost kompresora, koji je u ovom slučaju pokretan uz pomoć električnog motora, a ne same radilice, kao što je u slučaju kada se koristi samo kompresor. Prednost ovako pokretanog kompresora je velika, jer ne dolazi do gubitka snage na radilici, do koje već dolazi zbog različitih potrošača o kojima ćemo u novom nastavku ‘Pet minuta ispod haube’.

foto: Daimler

 

 

 

 

.