Porsche Macan s novom generacijom biti će dostupan i u električnoj izvedbi

Porsche Macan

Nova generacija stiže 2023., a prvi prototipovi već su izašli na prometnice…

Potpuno električni Macan spreman je za cestu: nakon početnih ispitivanja na poligonu Razvojnog centra Porschea u Weissachu, dobro zakamuflirani prototipi nove generacije kompaktnog SUV-a sada prvi put kreću na nova ispitivanja.

“Testiranje u stvarnom okruženju sada je u tijeku – to je jedna od najvažnijih prekretnica u razvojnom procesu”, kaže Michael Steiner, član izvršnog odbora za istraživanje i razvoj u Porsche AG. Do trenutka kada se potpuno električni Macan lansira na tržište 2023. godine, u različitim uvjetima preći će oko tri milijuna testnih kilometara širom svijeta. Prototipi su u stanju uključiti iskustvo stečeno na bezbroj prethodno odrađenim dionicama.

Porsche Macan

Osim stvarnih, realnih uvjeta, velika se energija ulaže i u digitalni razvoj i testiranje. Ono ne samo da štedi vrijeme i troškove, već i čuva resurse, pa poboljšava održivost. Umjesto stvarnih vozila, inženjeri koriste digitalne prototipove – računske modele koji repliciraju svojstva, sustave i pogonske jedinice vozila s visokim stupnjem preciznosti. Postoji 20 digitalnih prototipova u svrhu simulacije u brojnim razvojnim kategorijama, poput aerodinamike, upravljanja energijom, rada i akustike.

“Redovito sakupljamo podatke iz različitih odjela i koristimo ih za izgradnju cjelovitog, virtualnog vozila što je detaljnije moguće”, objašnjava dr. Andreas Huber, voditelj digitalnih prototipova u Porscheu. To omogućuje brzo otkrivanje i rješavanje prethodno neotkrivenih problema.

Porsche Macan
Dr. Michael Steiner, član izvršnog odbora za istraživanje i razvoj, Porsche AG, ispred dva kamuflirana prototipa potpuno električnog Macana (foto: Porsche)

Lansiranje potpuno električnog Macana na tržište – prvog Porschea koji je sagrađen na Premium Platform Electric (PPE) – planirano je za 2023. Porsche se fleksibilno pozicionira za prijelaz na čistu elektromobilnost. “U Europi potražnja za električnim vozilima i dalje raste, ali tempo promjena znatno varira u cijelom svijetu.

Porsche Macan

Zbog toga ćemo tijekom 2021. lansirati još jednog nasljednika sadašnjeg Macana s konvencionalnim pogonom “, kaže Michael Steiner. Novi Macan biti će dostupan i uz standardne pogonske izvedbe, ali glavni fokus će biti na potpuno električni Macan. Do tada, baš taj mora odraditi milijune testnih kilometara, kako u stvarnom životu, tako i virtualno.

Foto: Porsche