Pet minuta ispod haube: Glava motora kao temelj cijelog pogona i dio od kojeg sve kreće

Blok motora OHC OHV

Svaki pojedinačni dio u motoru priča je za sebe i igra vrlo važnu ulogu u pogonskom smislu, zato ćemo u ovom serijalu ‘Pet minuta ispod haube’ donijeti malu ‘školicu’ o pojmovima za koje ste sigurno čuli, ali koliko znate o svemu tome…

Prvi dio našeg edukacijskog serijala posvetit ćemo jednom od složenijih dijelova motora. Glava motora je možemo reći, ključni dio motora svakog automobila, gdje se zapravo najviše toga ‘odvija’ kroz ona famozna četiri takta – 1. usis zraka, 2. kompresija, 3. izgaranje, 4. ispuh.

Sve to se odvija u glavi motora, a imamo dva načina upravljanjem rada ventilima.

GLAVA MOTORA
foto: DriveTeam.hr

Prvi je ‘overhead camshaft’ (OHC), gdje se sama bregasta osovina nalazi u glavi motora i sama svojom rotacijom otvara ili zatvara ventile. O načinu pogona bregaste pisat ćemo u jednom od idućih članaka.

S druge strane, imamo i ‘overhead valve’ (OHV). Sistem upravljanja, kojeg većinom koriste američki proizvođači motora. U njihovom slučaju, bregasta osovina se nalazi u bloku motora. Tamo se pomoću štangica pomiču klackalice, koje zatim otvaraju ili zatvaraju ventile.

Na samoj glavi imamo još mnogo dijelova, ali spomenuti ćemo dvije, možda i najvažnije stavke, a to su – usisna i ispušna grana.

Kako i sam naziv kaže usisna grana služi za pripremu smjese koja ulazi u komoru za izgaranje preko usisnog ventila. Smjesa se sastoji od određene količine goriva i zraka, a njih određujemo pomoću različitih senzora, klapni usisa koje reguliraju količinu zraka, ali i dizni za ubrizgavanje goriva.

Ispušna grana kao osnovni zadatak ima odvodnju ispušnih plinova iz glave motora, te uz pomoć auspuha što dalje od motornog prostora. Ispušna grana je ujedno najjednostavnija komponenta naše glave motora, ako pričamo o atmosferskom motoru. Dok se njena koncepcija, u slučaju turbo motora bitno mijenja i postaje jedan od možda najsloženijih dijelova našeg motora, ali o tome ćemo u idućem nastavku serijala.