Opel Vivaro (2001.), punih 20 godina uspješnog aktera u kombi sektoru

Opel Vivaro
Opel Vivaro, MY 2004

Opel Vivaro ove godine slavi 20. rođendan! Nakon svjetske premijere na salonu lakih gospodarskih vozila u Bruxellesu u siječnju 2001., kombi njemačkog proizvođača postao je vrhom Opelove strategije lakih gospodarskih vozila (LCV)…

Prva generacija Vivara pokrenula je jednu izuzetnu stranicu za njemačkog proizvođača pod francuskom palicom PSA grupe.

Do sada je proizvedeno više od milijun jedinica Vivara, što naglašava ne samo njegov uspjeh i popularnost među kupcima već i važnost lakih teretnih vozila za Opel. Nova treća generacija u prodaji je od kraja ožujka 2019., a paleta modela uključuje ne samo inačice na dizelski pogon već i potpuno električni Vivaro-e, koji je ostvarenje vizije koja je potekla još tamo 2010. s Vivaro-e Concept izvedbom.

Vivaro je stvoren u zajedničkoj priči između Opela i Renaulta. U prosincu 1996. tvrtke su se dogovorile ponuditi kupcima blagodati njihovih inženjerskih vještina i visokih standarda kvalitete, suradnjom u području lakih gospodarskih vozila (LCV).

Opel Vivaro

Zahvaljujući zajedničkom ulaganju, Opel je mogao brzo ispuniti priliku za laka komercijalna vozila do bruto mase vozila do 3,5 tone (GVW). Opel Arena – neposredni prethodnik Vivara – na tržištu se pojavio tek 12 mjeseci kasnije, a zatim je stigao i Movano u siječnju 1999.

Opel i Renault u razvoj ovog tipa vozila uložili su ukupno 700 milijuna eura. Trebalo je samo 35 mjeseci da se smisli potpuno novi model. Renault se koncentrirao na dizajn i pogonske sklopove, dok je Opel bio odgovoran za proizvodnju. Proizvodnja i Vivara i sestrinskog modela Renault Trafic započela je u tvornici IBC Vehicles u Lutonu, u Engleskoj.

Vivaro je kombinirao atraktivan izgled s visokom učinkovitošću

“Na Vivaru smo toliko pažnje posvetili dizajnu kao što činimo i s našim osobnom automobilu”, izjavio je Hans Seer, tadašnji glavni Opelov dizajner. Vrhunac futurističkog dizajna bio je takozvani “Jumbo krov”. Kupolasta kabina nije samo pružila vozaču i suvozačima iznimnu količinu prostora za glavu, već je omogućila posebno lak ulaz i izlazak – što je posebno važan kriterij za vozila u ovom segmentu tržišta, koja se često koriste kao dostavna vozila.

Prilikom lansiranja početkom 2001., Vivaro su pokretali dva ekonomična 1,9-litrena common rail dizela (59 kW/80 KS i 74 kW/100 KS) i 2,0-litreni benzinski motor sa 16 ventila (88 kW/120 KS). Ubrzo nakon toga pridružio im se snažni 2,5-litreni common rail dizel snage 133 KS. Osim osnovnog dizela (pet brzina), svi su pogonski agregati imali ručni mjenjač sa šest brzina, s ručicom mjenjača na središnjoj konzoli za optimalnu ergonomiju i korištenje prostora.

Uz motore i dizajn, ostale prednosti uključivale su vožnju i držanje ceste kakva priliči osobnim automobilima. Atributi su to koji nisu promakli ni žiriju Međunarodne nagrade za kombi godine (IVOTY), koji je izabrao Vivaro i njegov sestrinski model, Renault Trafic, za najboljeg i osvajača istoimenog trofeja 2002.

Opel Vivaro nudio se u više od 20 varijanti. Kupci su mogli birati između dva međuosovinska razmaka – 3.098 ili 3.498 mm – i tri stila karoserije (dostavna vozila, kombi vozila ili platforma šasije). Svaka je verzija nudila puno prostora.

Opel Vivaro

Dok profesionalni vozači većinu svog vremena provode za upravljačem, dizajneri interijera Vivara veliku su pozornost posvetili udobnosti i ergonomiji kabine. Golog metala nije bilo nigdje; unutrašnjost je bila u potpunosti obložena čvrstim materijalima koji se lako čiste. Uz integriranu navigaciju, telefon i CD izmjenjivač, vrhunski informacijsko-zabavni sustavi iz Opelovih modela osobnih automobila tada su postavljali nove standarde za laka komercijalna vozila.

Tipično za Opel, Vivaro je predstavljao mjerilo u pogledu sigurnosti. Zračni jastuk za vozača i sigurnosni pojasevi u tri točke za sve putnike bili su standardni u svim inačicama modela; suvozački i bočni zračni jastuci bili su opcionalno dostupni. S McPhersonovim ovjesom, te torzijskom gredom i Panhardovom šipkom straga, Vivaro je također pružio visoku aktivnu sigurnost i ugodnu vožnju. Disk kočnice na sva četiri kotača (sprijeda ventilirane) i elektronički kontrolirani, četverokanalni ABS i raspodjela sile kočenja donosili su jednako visoke sigurnosne standarde.

Još jedna stavka koja je išla u korist VIvara svakako su i servisni intervali. Oni su bili propisani svakih 30.000 km ili dvije godine, dok su promjene kočione tekućine bile potrebne svakih 120.000 km. Trogodišnje jamstvo mobilnosti kao standard i 12-godišnje jamstvo protiv korozije pružali su dodatnu sigurnost kupcima.

Opel je poticao još ambicioznije planove za Vivaro i na IAA za laka gospodarska vozila 2010., predstavio je ideju koja će niknuti 2020. u obliku novog Vivara-e. Svjetskom premijerom koncepta Vivaro-e, Opel je predstavio studiju kombija s električnim pogonom s proširenim dometom većim od 400 km. Zahvaljujući 5.0 m3 teretnog prostora, nosivosti od 750 kg i električnom motoru od 111 kW, studija je predstavljala koncept koji je ekološku mobilnost učinio zanimljivom i za laka gospodarska vozila.

Opel Vivaro

Do 2014. godine 600.000 jedinica Vivara sišlo je s proizvodnih traka. Model druge generacije premijerno je predstavljen iste godine, a predstavio je napredni novi dizel, povećanu funkcionalnost i novi izgled koji je prihvatio jezik dizajna suvremenih Opelovih osobnih automobila. Asortiman se sastojao od dvije duljine i dvije visine krova.

Ispod poklopca motora Vivaro B ponudio je dva potpuno nova turbo dizelska motora: 1.6 CDTI i najsuvremeniji 1.6 CDTI BiTurbo sa sekvencijalnim turbopunjačem i dvostrukim međuhladnjacima. Ova visokotehnološka pogonska jedinica kombinirala je izvrsne performanse s umjerenom potrošnjom. Potrošnja goriva novih motora u kombiniranom je ciklusu pala za više od jedne litre.

Opel je proizveo oko milijun jedinica Vivara A i B. Treća generacija proizvodi se od 2019., nudeći široku paletu naprednih tehnologija, uključujući IntelliGrip kontrolu proklizavanja, kameru za stražnji pogled od 180 stupnjeva i multimedijski infotainment.

Treća generacija također završava putovanje do e-mobilnosti zamišljeno istraživanjem iz 2010. godine. Nova električna baterija Vivaro-e omogućuje profesionalcima da iskoriste beskompromisnu mobilnost bez emisije i biraju između dvije veličine litij-ionske baterije, ovisno o njihovim potrebama. Sa 75 kWh za domet do 330 kilometara ili s 50 kWh za do 230 km, prema WLTP ciklusu.

Opel Vivaro

Posljednje, ali nimalo najmanje važno, Vivaro-e je – kao i njegov prethodnik 2002. godine – također Međunarodni kombi godine. Opelov novi potpuno električni LCV odabran je od stane IVOTY žirija za najboljeg u 2021. godine.

Vivaro priča ide dalje..,

foto: Opel