Odlične vijesti, stiže čak 54 milijuna kuna poticaja za kupnju električnih vozila

koda Superb Combi PHEV

Fond će i tijekom 2020. krenuti sa sredstvima za poticanje elektromobilnosti. Za tu je namjenu u ovoj godini osigurano 54 milijuna kuna te su danas objavljeni javni pozivi za sufinanciranje električnih vozila namijenjen pravnim osobama te onaj za sufinanciranje punionica…

Dobre vijesti za ljubitelje zelene mobilnosti. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u 2020. godini nastavlja s poticanjem elektromobilnosti. Za tu je namjenu u ovoj godini osigurano 54 milijuna kuna te su danas objavljeni javni pozivi za sufinanciranje električnih vozila namijenjen pravnim osobama te onaj za sufinanciranje punionica. „Za vozila će tvrtke i lokalne jedinice moći dobiti ukupno 22 milijuna kuna, dok će se punionice poticati s ukupno 10 milijuna.“ rekao je prilikom objave poziva direktor Fonda Siniša Kukić. Pritom je najavio i kako će 2. srpnja biti objavljen i Javni poziv za građane, također vrijedan 22 milijuna kuna.

„Ovi programi namijenjeni su poticanju promjene našeg prometnog sustava, jer na cestama imamo vozila prosječno stara 14 godina, s visokim emisijama CO2. Poticajima želimo građane i tvrtke koje razmatraju nabavku novog vozila potaknuti da odaberu električno vozilo, koje će biti daleko bolje za okoliš. Veći broj takvih auta na cestama potaknut će i razvoj infrastrukture, koju Fond također sufinancira.“ rekao je direktor Kukić.

Fond nabavku vozila sufinancira s do 40% po vozilu, a maksimalni iznos poticaja ovisi o kategoriji. Za električna vozila L1-L7 kategorije osigurano je do 20.000,00 kuna, za plug-in hibride do 40.000,00 kuna, dok će se za kupnju vozila s električnim pogonom ili čak na vodik moći dobiti do 70.000,00 kuna. Električni bicikli se od ove godine financiraju isključivo pravnim osobama, koji za 5-15 bicikala mogu dobiti do 5.000 kuna po biciklu. Također, dostupna su im i sredstva za vozila N1 kategorije i to plug-in hibridna vozila (do 40.000,00 kuna) te ona s električnim pogonom ili pogonom na SPP, UPP ili vodik, za koja se može dobiti do 70.000,00 kuna. S maksimalno 400.000 kuna pravnim osobama sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, „plug-in“ hibridnim pogonom, pogonom na SPP, UPP ili vodik.

vozila pravne v
Pravne osobe

Za razliku od građana kojima se sufinancira isključivo jedno novo vozilo, tvrtke sufinanciranje mogu dobiti za više njih, ali maksimalan iznos sufinanciranja je do 400.000 kuna. I jedni i drugi kupljena vozila moraju zadržati u vlasništvu dvije godine.

vozila fizicke v
Fizičke osobe

Procedura prijave drugačija je od dosadašnje utoliko što se i građani i tvrtke za sufinanciranje prijavljuju putem sustava za e-prijavu na javne pozive Fonda. Potrebno je prvo izraditi i aktivirati korisnički račun, nakon čega se u online prijavni obrazac mogu unositi podatci i učitavati potrebna dokumentacija.

Službeno zaprimanje prijava za pravne osobe kreće od 7.7., a za građane od 13.7. u 9 sati. Za prijavu je, kao i do sad, potrebno nabaviti ponudu za vozilo i, po potrebi, katalog i/ili certifikat u kojem se navode njegove tehničke karakteristike. Građani će uz to priložiti i obostranu kopiju osobne, dok pravne osobe trebaju priložiti i dodatnu dokumentaciju propisanu Javnim pozivom.

Procedura za prijavu je jednostavna i brza, što su se građani i tvrtke već i uvjerili jer je do sad na ovaj način sufinancirano više od 3.5000 vozila. Osim električnih vozila i punionica, ove jeseni Fond će poticati i održiviji gradski promet, a daljnji nastavak ovakvih programa je predviđen i Integriranim nacionalnim energetskim i klimatskim planom RH.

Naslovna fotografija: Domagoj Kovačić (Škoda Superb Combi SportLine 1.4 TSI DSG PHEV iV)