Suzuki Across novi je blizanac Toyote RAV 4, a nudi štedljivi hibridni pogon

Suzuki Across

Suzuki, kao prvi proizvođač koji je svoju cijelu gamu hibridizirao tj. koji isključivo nudi hibridne inačice svih svojih modela, lansirao je novi model, Suzuki Across…

Suzuki Across novi je SUV opremljen sofisticiranim Plug-in hibridim sustavom i E-Four inteligentnim elektronskim 4×4 sustavom, koji omogućujue beskompromisne performanse, efikasnost i sigurnost. Suzuki Across prvi je model koji je proizišao iz ugovora o poslovnoj suradnji s Toyota Motor Corporation.

suzukiacross
(foto: Suzuki)

Dizajnerski gledano, novi Suzuki Across oslonjen je na aktualnu generaciju Toyotinog modela RAV 4, a s njom dijeli i visoko sofisticirani Plug-in hibridni sustav koji mu omogućuje ekstremno malu potrošnju i emisiju CO2, te iznimno jak i uglađen odaziv na gas.

Suzuki Across

Osnovu Plug-in hibridnog sustava čini snažan električni motor, koji isporučuje ogroman okretni moment pri niskim brzinama, a kojeg upotpunjuje snažni 2.5 atmosferski motor  namjenjen isporuci snage i dodatnog okretnog momenta za još snažnija ubrzanja pri visokim brzinama. Nudi maksimalnu snagu od 134 kW (182 KS) i 270 Nm okretnog momenta, a tu su i litij-ionske baterije od 18.1kWh (50.9 Ah) koje su mještene u podnici automobila.

S druge strane, napredni 4×4 omogućuje čisti 4×4 doživljaj, ali s promjenjljivim odnosima prijenosa okretnog momenta između prednje i stražnje osovine. Taj odnos se može kretati u omjeru 100:0 na prednjoj osovini, do 20:80 na stražnjoj osovini. Ovaj sustav stoga dodatno pridonosi stablinosti, bez obzira radi li se o kretanju na skliskoj podlozi li brzoj vožnji kroz zavoje.

suzukiacross
(foto: Suzuki)

Interijer je identičan kao i u modelu RAV 4, tako da je 9-inčni zaslon osjetljiv na dodir s brojnim mogućnostima povezivanja i ovdje prisutan. Sigurnosti u vožnji dodatno pridonosi najnaprednija tehnologija kao što je sustav izbjegavanja sudara (Pre-Collision System – PCS), sustav nadzora napuštanja vozne trake (Lane Tracing Assist – LTA), kao i aktivni tempomat (koji kobminira milimetarske radarske valove s momokularnom kamerom).

Prodaja i dolazak najavljen je za jesen, Suzuki Across s obzirom na svoje emisijske karakteristike, bit će pogodan i za korištenje državnih eko-poticaja.