Škoda Karoq (2022.), veliko osvježenje za drugi najpopularniji model iz Češke

Skoda Karoq  driveteam

Škoda je predstavila temeljito dorađen SUV model. Najnoviji eksponat sad je Karoq, njihov najprodavaniji SUV, sada je obdaren novim tehnologijama i novim izgledom, te u stopu prati najvećeg iz ponude – Kodiaqa…

“S više od 500.000 prodanih primjeraka, Karoq je jedan od stupova priče o uspjehu češke marke. Kako bi zadržao ovaj trend, automobil je pažljivo moderniziran. Ažurirana verzija ima novi dizajn, poboljšanu aerodinamiku i moderne sustave pomoći i infotainmenta. Uvjeren sam da ćemo s ovom mješavinom značajki graditi nastavak priče o uspjehu” na uvodnoj ceremoniji rekao započeo je ovim riječima izvršni direktor marke Škoda – Thomas Schäfer.

Skoda Karoq  driveteam

Karoq i njegovo novo lice donose vidljivu promjenu na prvi pogled. Kao i kod Kodiaqa, ovo predstavlja evolucijski pomak u dizajnerskom jeziku. “Modernizirani Karoq sada ima samopouzdaniji izgled. Šira, šesterokutna rešetka hladnjaka i novi prednji branik čine prednji dio mišićavijim. Novi raspored užih LED svjetala daje mu dinamičniji izgled. Dinamičan izgled straga naglašen je također svjetlima. A novi krovni spojler vizualno izdužuje siluetu automobila,” kaže glavni dizajner Oliver Stefani.

Skoda Karoq  driveteam

Zahvaljujući novom prednjem dijelu i široj, šesterokutnoj rešetki hladnjaka, Karoq sada ima robusniji izgled. Prednja svjetla, uža od onih kod prethodnika, imaju novi raspored i također su prvi put dostupna u LED Matrix verziji. Promijenjen je i niz drugih elemenata: posebice branici, ali i stražnji spojler na vrhu petih vrata. Novi prednji branik sada je iste boje kao i ostatak automobila. Inače, Karoq će biti dostupan u ukupno devet boja, od kojih su dvije – Phoenix narančasta metalik i Graphite siva metalik – potpuno nove za ovaj automobil.

Spojler na petim vratima je izdužen, što izglađuje siluetu automobila, a istovremeno pomaže u poboljšanju aerodinamike u kombinaciji s drugim modifikacijama. To čini Karoq jednim od najaerodinamičnijih automobila u svom segmentu. Nije iznenađujuće, jer su inženjeri redizajnirali i aluminijske naplatke. Oni su opet aerodinamički optimizirani, au dva se slučaja mogu opremiti posebnim poklopcima koji dodatno poboljšavaju protok zraka. Sve to pomaže u smanjenju emisije CO2 i potrošnje goriva.

Poboljšana zaštita okoliša bila je jedan od ključnih ciljeva inženjera. Slijedom toga, ispod poklopca motora Karoq je dobio jedan od pet modernih, štedljivih motora Evo generacije: TSI benzinske jedinice s turbopunjačem kapaciteta 1,0, 1,5 i 2,0 litara (isporučuju 81, 110 i 140 kW) ili dvije verzije dvolitrenog 2.0 TDI turbodizelaša (85 i 110 kW). Benzinski motori koriste posebno rješenje za smanjenje unutarnjeg trenja, dok 1.5 TSI motor također ima deaktivaciju cilindra.

U dizelskim motorima, redizajnirana radilica jedna je značajka koja pomaže u smanjenju potrošnje, dok je ključ za niske emisije onečišćujućih tvari, uključujući sve važne emisije dušikovih oksida, nadograđeni sustav za obradu ispušnih plinova koji koristi “selektivnu katalitičku redukciju”. U procesu zvanom dvostruko doziranje, AdBlue se koristi za smanjenje onečišćujućih tvari, održavajući emisije NOx znatno ispod zahtijevanog standarda. Opet, kupci mogu birati između niza ručnih mjenjača i DSG automatike s dvostrukom spojkom, a dostupan je i pogon na sve kotače (4×4 i DSG su standardno na 2.0 TSI).

Izvedba Sportline dolazi sa 2.0 TSI motorom od 140 kW, uvijek u kombinaciji s DSG automatskim mjenjačem i pogonom na sve kotače.

Dizajn interijera Karoqa koristi ekološki prihvatljivije materijale, također pridonosi smanjenju njegovog utjecaja na okoliš. Opcionalna presvlaka od ECO tkanine, koja koristi između ostalog reciklirane materijale neživotinjskog podrijetla za presvlake sjedala i drugih područja, najdalje vodi ovu ideju.

Skoda Karoq  driveteam

“Jedna od glavnih inovacija je nova ECO tkanina koja koristi veganske, djelomično reciklirane materijale. Presvlaka za sjedalo izrađena je od recikliranih plastičnih boca”, kaže Oliver Stefani.

Nove kombinacije materijala i nove značajke opreme, kao što je opcionalno električno upravljano suvozačko sjedalo s memorijom, čine unutrašnjost osvježenog modela vrlo ugodnim i udobnim mjestom. Nepotrebno je reći da je zadržana prostranost prethodnika, uključujući prtljažnik zapremnine do 521 litre.

Od tehnologija, tu je dosta novih stvari. Dostupna je i proaktivna zaštita putnika. Ako radar koji se nalazi u prednjem dijelu automobila otkrije opasnost od sudara ili snažno kočenje, sustav automatski zatvara otvorene prozore ili panoramski krov, aktivira svjetla opasnosti i zateže pojaseve prednjih sjedala.

Vozaču pomaže inovativni sustav na vozilu. Karoq sada dolazi s Virtual Cockpit mini s osmoinčnim zaslonom kao standardom; 10,25-inčni virtualni kokpit sa širim rasponom funkcija dostupan je kao opcija. Postoje i tri različite razine infotainmenta sa zaslonima u rasponu od 8 do 9,2 inča. Naravno, tu su i funkcije povezivanja, posebno na višim razinama infotainmenta, ili Laura digitalni asistent, koji razumije ukupno petnaest jezika.

Važno je naglasiti kako Karoq od sada dolazi s virtualnim kokpitom kao standardnim dodatkom, bilo s osnovnim zaslonom od osam inča ili opcijskim virtualnim kokpitom od 10,25 inča sa širim rasponom funkcija.

Skoda Karoq  driveteam

Ažurirani Karoq također dolazi u sportskoj vrhunskoj verziji. Nazvan Karoq Sportline, njegove brojne prepoznatljive značajke, uključujući sportske aluminijske naplatke do 20 inča i niz crno obojenih detalja kao što su rešetka hladnjaka, okviri prozora, uzdužni krovni nosači i poklopci vanjskih retrovizora, čine ga dodatno naglašenijim u masi. Ekskluzivno za ovu izvedbu rezerviran je 2.0 TSI pogonski sklop od 140 kW, koji surađuje s DSG automatskim mjenjačem i pogonom na sve kotače.

Karoq Sportline također se može pohvaliti prepoznatljivom unutrašnjosti s bogatom opremom i sportskim sjedalima presvučenim prozračnim ThermoFlux materijalom. Sjedala imaju integrirane naslone za glavu, a automobil dolazi s trokrakim sportskim upravljačem i mnogim drugim sportskim detaljima.

Osvježenu varijantu možete već komunicirati s ovlaštenim trgovcima, a prve isporuke očekuju se krajem zime.