Novi Citroën ë-C4 X i C4 X na premijeri odmah oduševio odvažnim stavom

Citroën ima nove adute, a to su novi potpuno električni ë-C4 X i novi C4 X, s jedinstvenim, elegantnim pristupom dizajnu…

Na tragu modernog potpuno novog Citroëna C5 X, dizajn novih ë-C4 X i C4 X usuđuje se osporiti tradicionalne definicije karoserije kompaktnih automobila kako bi kupcima ponudio nešato jedinstveno: cross-dizajn koji kombinira elegantan silueta fastbacka s modernim stavom SUV-a i bezvremenskom profinjenošću i prostranošću vozila s 4 vrata.

Novi potpuno električni modeli ë-C4 X i C4 X također imaju koristi od Citroënove nove generacije infotainment sučelja, MyCitroën Drive Plus, nudeći kupcima sveobuhvatan paket za povezivanje i povezane usluge.

Citroën obogaćuje električnu ponudu s modelom ë-C4 X.

Sa svojim pogonskim sklopom od 100 kW i WLTP rasponom do 360 km, novi ë-C4 X bit će jedini potpuno električni automobil koji će ponuditi ovu kombinaciju dizajna, udobnosti i prostranosti limuzina na glavnom tržištu srednje veličine. To ga, u kombinaciji s velikom zapreminom prtljažnika od 510 litara, čini idealnim suputnikom za svakodnevnu upotrebu i dalja putovanja.

Kupci koji možda preferiraju čist i učinkovit motor s unutarnjim izgaranjem na međunarodnim tržištima, kao i u odabranim europskim zemljama, imat će na raspolaganju niz Citroënovih dokazanih PureTech benzinskih motora s turbopunjačem i direktnim ubrizgavanjem i dizelskih motora BlueHDi u novom C4 X.

Novi modeli ë-C4 X i C4 X proizvodit će se isključivo u Europi za sva tržišta u proizvodnom pogonu Stellantis Villaverde u Madridu, a prodaja će postupno početi od jeseni 2022.

S duljinom od 4600 mm, novi ë-C4 X i C4 X uredno se uklapaju u Citroënovu liniju između C4 hatchbacka na 4360 mm duljine i C5 X na 4800 mm. Njegov međuosovinski razmak od 2670 mm jednak je C4 hatchu jer su oba bazirana na platformi CMP tvrtke.

S koeficijentom otpora od samo Cd 0,29, aerodinamička učinkovitost je optimizirana zahvaljujući brzoj, oštroj liniji krova, koja izravno doprinosi dometu i učinkovitosti goriva.

Novi modeli Citroën ë-C4 X i C4 X podižu povezivost i infotainment na sljedeću razinu zahvaljujući dostupnosti Citroën potpuno novog My Citroën Drive Plus infotainment sučelja, nedavno predstavljenog na vodećem Citroën C5 X.

Ovo vrlo intuitivno novo sučelje koristi 10″ HD zaslon i korisnici ga mogu u potpunosti personalizirati koristeći sustav ‘widgeta’. Sada poznati s pametnih telefona i tableta s dodirnim zaslonom, Widgeti pružaju brz način pregleda aplikacija i sadržaja na dodirnom zaslonu vozila bez potrebe za otvaranjem aplikacije.

Novo sučelje također sadrži prirodno prepoznavanje glasa, digitalnog asistenta kojeg putnici u vozilu mogu ‘probuditi’ naredbom “Hello Citroën”, a koji razumije što govore, odgovara na njihova pitanja i izvršava glasovne naredbe.

Novi Citroën C4 X prodavat će se na odabranim europskim, bliskoistočnim i afričkim i međunarodnim tržištima također s izborom dokazanih, učinkovitih, čistih i visokoučinkovitih Citroën motora s unutarnjim izgaranjem koji će zadovoljiti svačije potrebe.

Ovisno o tržištu, dostupna su do tri Citroën PureTech 3-cilindrična benzinska motora s izravnim ubrizgavanjem i mjenjačem kombinacije:

PureTech 100 Start & Stop Euro 6.4, 6-brzinski ručni
PureTech 130 Start & Stop Euro 6.4, EAT8 Automatski
PureTech 130 Euro 6.1, EAT8 Automatic samo za Bliski istok i Afriku i međunarodna tržišta.

Foto: Citroën