Nevjerojatna Toyota Land Cruiser proizvedena u 10 milijuna primjeraka

Toyota Land Cruiser
foto: Toyota

Japanci ne skrivaju koliko su ponosni na ovaj rezultat, kako i ne bi bili kada je dosegnuta brojka od 10 milijuna Land Cruisera širom svijeta. Putovanje dugo 68 godina traje i dalje…

Priča koje je krenula 1951. i mnoge odvela u sve dijelove svijeta i velike pustolovine. No Toyota tu ne misli stati, barem kada je Land Cruiser u pitanju.Prema podacima pedantnih Japanca, Toyota je zabilježila kumulativnu isporuku krajem kolovoza točno 10 milijuntog vozila. Nestvarno! Pogotovo kada znate da je riječ o modelu koji nije za široke mase…

Ipak, ime Land Cruiser svima je dobro poznato i radi se o modelu koji se zlatnim slovima piše u Toyota Cityju. Vjerojatno ni sami nisu mogli zamisliti, koliko će ova priča biti uspješna kada se sve pokrenulo 1. kolovoza 1951. Prvijenac je tako bio Toyota “Jeep BJ”, a kroz generacije se model nadograđivao i postao prepoznatljiv SUV publici.

Toyota Land Cruiser
foto: Toyota

Spomenuta Toyota “Jeep BJ” ipak nije u početku odavala dojam modela koji će živjeti na duge staze.Priča je počela dobivati fabulu, kada se Land Cruisera predstavio u seriji 20 koja je predstavljena u studenom 1955., četiri godine nakon premijere modela. Od tada, Toyota je dobila vjetar u leđa i krenula razvijati modele koje zadovoljavaju potrebe kupaca, a u fokusu su bili prije svega pouzdanost, izdržljivosti i vozljivosti na lošim cestama, koje su poslužile kao osnova razvojnih koncepcija na kojima se temelji Land Cruiser.

Zbog toga je Land Cruiser nastavio dobivati sve veću podršku kupaca širom svijeta. Zamislite, na početku je bilo izvezeno manje od 100 primjeraka na godišnjoj razini, da bi tamo negdje 1965., punih 10 godina nakon što je započeo pravi izvoz, taj broj je premašio 10.000 jedinica godišnje. S godinama je ta brojka rapidno rasla, na sreću ljubitelja off-roada i japanske marke.Kako Land Cruiser stoji danas?

Toyota Land Cruiser

Trenutno se prodaje prema podacima Toyote u oko 170 zemalja širom svijeta, na godišnjoj razini od 400.000 vozila.Razlog kvalitete i povjerenja. Land Cruiser je značajno utjecao na blagonaklonost kupaca prema samoj marki Toyota. Zbog svoje beskompromisne naravi, pouzdanosti i dugovječnosti, postoje regije u kojima se vozila Land Cruiser serije 40 i danas koriste. Vjerojatno vas malo zna i za tu generaciju, ali njezina starost od preko 50 godina uvjerit će vas u njezin duh.

Potpisnik ovih redova i sam spada u sferu velikih obožavatelja ove istinske ikone terena. Kod pravih poznavatelja i ljubitelja šumskih puteva ovaj model izaziva poseban respekt, bez ustručavanja rečeno – s pravom!