Nova Honda Civic već je postavila rekord na kultnoj Suzuki

Honda Civic Typer R  Suzuka

Najnoviji model slijedi dugu tradiciju Honda sportski modela inspiriranih duhom utrka. Potpuno novi Civic Type R priprema se za europsko lansiranje krajem godine…

Hondin Civic Type R najnovije generacije postavio je novi rekord kruga za automobile s prednjim pogonom na svjetski poznatoj stazi Suzuka Circuit u Japanu. Stazu dugu 5,8 km prešao je za 2 minute i 23,120 sekundi, 0,873 sekunde brže od svog prethodnika – Honde Civic Type R Limited Edition iz 2021.

Novo referentno vrijeme postavljeno je tijekom završne razvojne evaluacije novog modela 15. ožujka 2022. Potpuno novi Civic Type R najnovije je vozilo performansi koje se dokazalo na legendarnom Suzuka International Racing Course, poznatom po svojim brzim šikanama i izazovnim zavojima. Staza, koja se često opisuje kao jedna od najvećih svjetskih staza, bila je testna stanica za performanse Hondi od 1962. godine i bila je dom za VN Japana Formule 1, osim dvije godine od 1987.

Honda Civic Type R

Prethodni rekord kruga s pogonom na prednje kotače na Suzuki – 2:23,993 minute – postavio je razvojni automobil Civic Type R Limited Edition u veljači 2020. Prije toga, Hondina deseta generacija Civic Type R GT srušila je rekord kruga s pogonom na prednje kotače na Nürburgring Nordschleife 2017. s vremenom kruga od 7:43,8 minuta. Proizvodna specifikacija Civic Type R GT oborila je rekorde proizvodnje automobila s pogonom na prednje kotače na pet legendarnih europskih trkaćih staza.

Dodatne informacije o potpuno novom Civic Type R bit će otkrivene prije njegovog lansiranja krajem 2022. godine.

Foto: Honda