Mercedes-Benz CLK (1997.), coupe koji je iznenadio svijet slavi 25. rođendan

Mercedes Benz CLK  godina prica

Okac u profinjenijem coupe izdanju i danas osvaja poglede…

Prije dvadeset i pet godina, prva faza Mercedes-Benz proizvodne kampanje bila je u punom jeku: nakon kompaktnog roadstera SLK (R 170) predstavljenog u travnju 1996., Mercedes-Benz CLK (model serije 208) debitirao je u siječnju 1997. Ovo drugo novo proizvodno vozilo u okviru tadašnje dinamičke ekspanzije portfelja proizvoda prvi put je predstavljeno javnosti na Sjevernoameričkom međunarodnom sajmu automobila (NAIAS) u Detroitu. Svjetska premijera jasno je dala do znanja da u Mercedes-Benzu pušu novi vjetrovi. U Detroitu, CLK je naglasio koliko je Mercedes-Benz ozbiljan u proboju u nove segmente. Cilj marke bio je s novim vozilima osvojiti i doći do mlađih kupaca, te tako ojačati svoju bazu na tržištu. Sljedeći proizvodi u ovoj strategiji također su već bili postavljeni za lansiranje: A-Klasa i M-Klasa također su debitirali 1997. godine, a nakon njih CLK Cabriolet 1998. Osim toga, sve ostale serije su bile ažurirane. Pa ipak, to je bio tek početak, jer je još jedan sjajan prikaz modela započeo početkom 2000-ih s još većom pažnjom posvećenom aspektima “fascinacije” i “emocije”, a u tome su prednjačili – SLR McLaren (2003.) i CLS (2004.). 

Mercedes Benz CLK  godina prica

Priča o CLK modelu u javnosti je krenula u ožujku 1993. Mercedes-Benz studija izazvala je senzaciju na sajmu automobila u Ženevi: bio je to elegantni coupé s četiri sjedala – i novo lice za marku, koju karakteriziraju četiri oka. Vitka rešetka hladnjaka, četiri jednostruka, eliptična prednja svjetla – dva velika izvana, dva manja iznutra – okruženi snažno modeliranim blatobranima dali su hranu za raspravu. To se također odnosi na stražnji dio “fastback” s velikim staklenim vratima prtljažnika: izgleda li tako buduće vozilo marke? “Upravo je to bila poanta: upoznati javnost s novim elementima dizajna”, kaže Peter Pfeiffer, koji je u to vrijeme imao ključnu ulogu u dizajnu studije coupéa zajedno s šefom dizajna Brunom Saccom.

“Bio je to prvi izložbeni automobil tvrtke ikada”, kaže Pfeiffer, klasificirajući značaj studije o kupeu. Od tada brend sustavno koristi priliku ovog formata za uvođenje novih dizajna. Lice s četiri oka prvi put je ušlo u serijsku proizvodnju 1995. godine u seriji E-Klase 210. Reakcija u Ženevi na pitanje koliko će novi coupé s četiri sjedala s Mercedesovom zvijezdom biti prihvaćen na tržištu bila je nedvosmislena: kupca će biti dobar broj zahvaljujući načinu na koji je predstavljen.

Mercedes Benz CLK  godina prica

Velika izvedba uslijedila je gotovo četiri godine kasnije u Detroitu: CLK – također s licem s četiri oka – izgledao je nevjerojatno slično studiji iz Ženeve i bio je dokaz koliko je dizajn Mercedes-Benza bio blizu serijske proizvodnje mnogo prije početka proizvodnje .

“Ne pokušavamo stvoriti ludi demonstracijski automobil prepun besmislenog spektakla koji izaziva kratkoročno zaprepaštenje, ali onda nestaje u zaboravu nakon samo nekoliko sajmova automobila”, govorio je tada Bruno Sacco.

Tehnički, CLK se u mnogim aspektima temeljio na limuzini C-klase. Konkretno, korišten je njegova platforma i motori. Međutim, brojna odstupajuća rješenja detalja i ne samo bitno novi dizajn karoserije dokumentirali su neovisnost serije modela. Bilo je izbora različitih dizajna i linija opreme, počevši od “Sport” i “Elegance”. Zajednički nazivnik bilo je bogatstvo standardne opreme uključujući kontrolu proklizavanja (TCS), prikaz vanjske temperature, kožni upravljač, daljinsko otvaranje poklopca prtljažnika, toplinsko izolacijsko staklo i asimetrično podijeljeni sklopivi naslon stražnjih sjedala kako bi se povećao prtljažni prostor. Raspon modela bio je širok: protezao se od CLK 200 s četverocilindričnim motorom (100 kW/136 KS) i šestocilindričnim modelima do vrhunskih modela s 8 cilindara – CLK 430 (205 kW/279 KS) i CLK 55 AMG (255 kW/347 KS).

Mercedes Benz CLK  godina prica
CLK 55 AMG (foto: Daimler)

Rizik se isplatio. Coupe serije 208 bio je vrlo dobro prihvaćen. Ukupno 233.367 jedinica proizvedeno je u tvornici u Bremenu u roku od pet godina do svibnja 2002. To je bilo 65 posto više vozila nego iz proizvodne linije kupea serije 124 u razdoblju od devet godina. Najčešći model bio je CLK 320 sa 68.778 jedinica. Njegov nasljednik bio je CLK iz serije 209.

Mercedes Benz CLK  godina prica

Prvi CLK dao je značajan doprinos uspjehu kampanje i potvrdu da vrijedi dalje ići u ovom hrabrom nastupu. Bila je to konačna potvrda za najviše rukovodstvo, s glavnim odgovornima kao što su Werner Niefer, Helmut Werner i Jürgen Hubbert, koji su ovako nešto planirali još od kraja ’80-ih. Sve su konkretizirali već 1990. s Mercedes-Benz 500 E (W 124), koji je postavio važnu polaznu točku za promjenu imidža marke.

Motorsport je također podijelio uspjeh: „Želja za dinamiziranjem brenda i kasnije pozicioniranjem AMG kao ‘sportske značke’ Mercedes-Benza u potpunosti je dobila na značenju,” rekao je Norbert Haug, voditelj motosporta od 1990. do 2013. ,

Na kraju, planirani rizik cijele kampanje proizvoda isplatio se za Mercedes-Benz. Osnova za to je bila i jest strast prema automobilu, ono što ih krasi već 135 godina kao marku.

Foto: Daimler