Istraživanje potvrdilo nemarnost prilikom prodaje, čak 80% vlasnika zaboravi izbrisati svoje osobne podatke u vozilu

bluetooth bitnet bitdefender  virus zastita podataka prijenos

Analize nekada stvarno znaju iznenaditi neugodno, u ovoj smo otkrili kako tek svaki peti vlasnik uklanja svoje osobne podatke prije prodaje automobila. Bitdefender nudi spasonosno rješenje…

Jedna zanimljiva analiza provedena još prošle godine, na uzorku od 14.000 ljudi, otkrila je prilično veliku nemarnost vlasnika vozila.

Primjerice, 50% vozača priznaje da su povezali svoje pametne telefone sa svojim automobilima, dopuštajući prijenos popisa kontakata, tekstualnih poruka i Wi-Fi podataka na ugrađeni sustav. Iako samo to nije dovoljno za podizanje alarma, većina vozača zanemaruje upute kako izbrisati svoje podatke ili izvršiti vraćanje na tvorničke postavke prije prodaje automobila.

Ako to niste odradili, novi vlasnik može lako vidjeti te podatke. No, ipak ima spasa u ovom pogledu povizivosti.

Bitdefender kao vodeća anti virusna kompanija u svijetu, donosi zaštitu za računala i mobitele od virusa, te već neko vrijeme nudi alat za zaštitu digitalnog identiteta i staje na kraj mogućim problemima nemarnim vlasnicima.

Pored osnovnih elemenata povezivanja, sve veći su i aplikacije koje se dijele između mobitela i vozila. Istraživanje je pokazalo kako čak 1.893 vlasnika automobila, koji su prodali automobil u prethodne dvije godine također preuzeli povezanu aplikaciju. Međutim, 50% nije uspjelo prekinuti uparivanje ili izbrisati povezanu aplikaciju, nudeći pri tome mogućnost za uhođenje i druge cyber kriminalne radnje.

“Ako se s automobilima ne postupa isto kao sa pametnim telefonom, tabletom ili drugim povezanim uređajima kada je u pitanju sigurnost podataka, vozači riskiraju s odavanjem riznice informacija o sebi, kada odluče prodati svoj automobil”, rekao je Harry Rose, urednik časopisa What? “Proizvođači moraju više poraditi na ukazivanje svijesti,  kako bi vozači u potpunosti razumjeli koliko podataka može imati njihovo vozilo i kako izbrisati te podatke, a sve kako bi se uklonili ti rizici.”

Razmišljate li o prodaji ili kupnji rabljenog automobila, napravite domaću zadaću. Kao prodavatelj, uvijek biste trebali izbrisati sve osobne podatke koji bi se mogli pohraniti u infotainment sustav vozila. Ako koristite i namjensku aplikaciju, raskinite uparivanje i izbrišite softver sa svog pametnog telefona. Na istu stvar upozorite i čovjeka od kojeg biste možda kupili automobil…

Foto: Autoportal.hr / Driveteam.hr