Mazda RX-3, japanski početak velikih stvari slavi 50. rođendan

Mazda RX

U Japanu poznata kao Mazda Savanna, Mazda RX-3 krenula je u pohod 1971. godine, dostupna u coupe, limuzinskoj i karavanskoj izvedbi, a proizvedena je u 286.757 primjeraka…

Nakon proslave stote obljetnice 2020. marke, 2021. obilježava 50. obljetnicu jednog od najzanimljivijih, prilagodljivijih i najuspješnijih automobila s oznakom Mazde. Često zanemarena u usporedbi s kasnijim RX-7 kupeom ili ranijom i daleko rjeđom Mazdom Cosmo, Mazda RX-3 bila je prekretnica u Mazdinoj povijesti – automobil koji je učvrstio Mazdinu povezanost s rotacijskim motorom (poznatijim Wankel motorm) u zemlji i inozemstvu. Uspjeh izvan granica zemlje pomogao je Mazdi staviti je na kartu globalne automobilske karte.

Mazda RX

I ne samo to, njegov uspjeh na stazama vodio je put dostignućima kasnijeg i poznatijeg RX-7. Do završetka proizvodnje 1978. godine proizvedeno je 286.757 RX-3, što ovaj model čini najprodavanijom modelom marke, s ovim (revolucionarnim) motorom. Pored toga, verzije klipnih motora, nazvane Mazda 808, Mazda 818 ili Grand Familia, ovisno o tržištu, također su bile popularne i samo su povećale konačni prodajni zbroj. I dok je upravo kupe s dvoja vrata bio najpopularniji i danas ga se najviše pamti, RX-3 je bio ponuđen u limuzine i karavana, što je ovu Mazdu učinilo prvim karavanom s takvim motorom.

Nakon što je 1967. predstavila zapanjujući sportski automobil Cosmo 110S, nakon kojeg su slijedili omaleni R100 Familia Coupe 1968. i elegantni Bertone R130 Luce Coupe 1969., Mazda je predstavila RX-2 Coupe 1970.

Mazda RX

Na autosalonu u Tokiju 1970. godine Mazda je također prikazala radikalni Mazda RX-500 konceptni automobil, za razliku od svega što je viđeno prije, njegov čisti futuristički dizajn bio je izlog osim za rotacijoni motor, kao i sigurnosne tehnologije. Motoru 10A pristupalo se otvaranjem poklopcima motora, koji otvaraju gullwing, a ovaj koncept superautomobila ilustrirao je tehničku snagu i odvažnost Mazde i njene tehnologije motora ovog specifičnog tipa postavki.

Mazda je lansirala novu Mazdu RX-3 u rujnu 1971. Manja i s više sportskog duha od Mazde RX-2, RX-3 zvala se Mazda Savanna u Japanu. Sa svojih 110 KS, pružala je i više nego dovoljno snage i zabave svojim vlasnicima u vožnji…

Mazda RX

foto: Mazda