Osvježena Opel Insignia i službeno predstavljena u Bruxellesu

Opel Insignia

Salon automobila u Belgiji upravo je u tijeku, vrata je otovrio 9. siječnja, Opel je predstavio svoju perjanicu…

Nova Opel Insignia slavi svoju svjetsku premijeru na Salonu automobila u Bruxellesu. Po prvi put, osim Grand Sport limuzine, GSi izdanje dobila je i Sports Tourer izvedba.

Sportska izvedba GSi u novu godinu ulazi s novim 2.0 litarskim turbo benzincem od 169 kW (230 KS) i novim devet-stupanjskim automatskim mjenjačem, te ovjesom FlexRide, ali i pogonom na sva četiri kotača.

Opel Insignia

Po pitanju vanjskih promjena, one nisu velike, ali su primjetne. U oko prvo upadaju novi prilagodljivi IntelliLux LED Pixel svjetla. Sada ima ukupno 168 LED elemenata – 84 po svakom faru!

Insignia GSi standardno dolazi s mehatroničkim ovjesom FlexRide koji prilagođava amortizere i upravljanje u djeliću sekunde. Vozač može birati između načina vožnje Standard, Tour, Sport, te isključivo za GSi izvedbe – Competition.

Opel Insignia GSi
Opel Insignia GSi Sports Tourer 2020 (foto: Opel)

S novom Insignijom, Opel je poboljšao ponudu za kupca, a tu se najbolje vidi umješanost PSA grupacije. Osvježena Insignia u početnim izvedbama dolazi uz 1.4-litreni benzinski motor od 107kW (145 KS) i 1.5-litarskim dizelašem od 90kW (122 KS).

Trocilindrične jedinice do 50 kilograma su lakše od svojih prethodnika u prethodnom modelu, a koriste se i u novoj Astri. Iznad njih u Insignii dolaze 2,0-litreni četverocilindrični dizel (kasnije ove godine) i 2.0 benzinac sa 147 kW (200 KS), te 169 kW (230 KS) u slučaju GSi varijante. Benzinski sklop od 2.0 litre ujedno su i prvi Opelovi motori s opcijom deaktiviranja cilindra. Ako vozaču nije potrebna velika snaga, varijabilno upravljanje bregastog vratila deaktivira dva cilindra i na taj
način značajno smanjuje potrošnju goriva.

Opel Insignia GSi
Profilirana sjedala u GSi verziji jasno daju do znanja u kakav automobil sjedate. Ne skriva se sportska ambicija… (foto: Opel)

Očekivano, Opel Insignia dolazi uz brojne sustave pomoći i bogatog infotainment sistema. Nova digitalna kamera za vožnju unazad olakšava manevriranje.

Dodatni sustavi pomoći uključuju upozorenje o sudaru naprijed s automatskim kočenjem u slučaju nužde i zaštitom pješaka, pomoć pri održavanju trake, upozorenje o mrtvom kutu, prilagodljivi tempomat s kočenjem u nuždi, prepoznavanje prometnih znakova, naprednu pomoć u parkiranju.

Opel Insignia GSi

Portfelj sustava za zabavu koji su kompatibilni s Apple CarPlay i Android Auto uz sustave multimedije Navi i Navi Pro.

Kompatibilni pametni telefoni mogu se puniti bežično. Kad se instalira e-poziv, hitni se poziv automatski šalje ako se aktiviraju zatezači sigurnosnih pojaseva ili zračni jastuci.

Nema sumnje, Insignia će opet biti zanimljiv ‘materijal’ domaćim kupcima…