MAN Lion’s Coach osvojio vrijednu nagradu za „Održivi autobus 2022. godine“

man lions coach

MAN Lion’s Coach oduševio je stručni žiri međunarodnih novinara svojom učinkovitošću, fleksibilnošću te osviještenošću prema okolišu.

Najinovativniji i najučinkovitiji autobusi na europskom tržištu predstavljeni su na dodijeli nagrada za održivi autobus. Održivi razvoj danas je prioritet, a odnosi se na podizanje standarda i kvalitete, ali uz uvjet da se ne narušava ekološki sustav. Ovogodišnji dobitnik ove prestižne nagrade MAN Lion’s Coach zasjenio je svoje konkurente u kategoriji turistički autobusi. “Sretni smo što je MAN Lion’s Coach impresionirao stručni žiri i osvojio nagradu za ‘održivi autobus 2022. godine’. Uostalom, to je prva i jedina europska nagrada koja prepoznaje temu održivosti u kategorijama turističkih, međugradskih i gradskih autobusa. Ova nagrada potvrđuje našu neumornu predanost stvaranju ekoloških rješenja – ponosni smo na to”, izjavio je Rudi Kuchta, voditelj prodaje autobusa u tvrtki MAN Truck & Bus.

“Ova nagrada je potvrda da MAN Lion’s Coach nije samo pouzdano i sigurno vozilo, već i ekološki održivo i ekonomično. Stručnjaci to cijene, ali i naši kupci.”, nadodao je Rudi Kuchta.

Stručni žiri impresioniran je brojnim aspektima MAN Lion’s Coacha. Najduža verzija ovog turističkog autobusa ima kapacitet do 61 putnika, što znači da autobus dužine nešto manje od 14 metara ima minimalnu emisiju CO2 po putniku. Motor MAN D26, zadovoljava Euro 6e normu te je u potpunosti kompatibilan s alternativnim gorivima. Osim toga, maksimalni mogući okretni moment može se postići čak i pri vrlo malim brzinama, što ima iznimno pozitivan učinak na ukupnu učinkovitost vozila. Uz to, nova generacija sjedala izrađena je od recikliranih materijala.

MAN digitalne usluge bile su također jedan od odlučujućih faktora za odabir pobjednika. Digitalne usluge se mogu koristiti uz uvjet da vozilo ima ugrađen RIO Box, a pomažu pratiti i optimizirati troškove koji u konačnici imaju utjecaj na ukupne troškove vlasništva (TCO). Planiranje održavanja vozila je ključno za grupiranje termina održavanja, što rezultira maksimalnom dostupnošću vozila. “Činjenica da MAN Lion’s Coach već dugi niz godina impresionira visokom razinom pouzdanosti i malom potrošnjom goriva potvrđuje da se radi o prvaku kada je riječ o ukupnim troškovima vlasništva (TCO)”, ističe Kuchta.

Lion’s Coach također postavlja visoke standarde kada govorimo o sigurnosti vozača, putnika i drugih sudionika u prometu. Uz pomoć sustava MAN OptiView, prvog na svijetu sustav zamjene retrovizora za turističke autobuse, vozač ima neometan pogled na mrtvi kut te ima pregled nad većim vidnim poljem nego što je to slučaj s tradicionalnim retrovizorima. Također, za Lion’s Coach dostupni su i dodatni sigurnosni sustavi, sustav aktivnog upozorenja za detekciju pješaka pri skretanju te indikator ograničenja brzine i automatsko prepoznavanje prometnih znakova.

Da bi kupci imali što veću slobodu prilikom kupnje, Lion’s Coach dolazi u četiri duljine, s dvije ili tri osovine. Uz to, zadovoljava visoke standarde u segmentu ekonomske učinkovitosti. MAN TipMatic automatizirani mjenjač, koji je optimalno konfiguriran za motor D26, određuje optimalnu strategiju pokretanja i promjene brzina u svim situacijama u vožnji. Suradnja između komponenti čini MAN Lion’s Coach osobito učinkovitim i doprinosi smanjenju potrošnje goriva. Svi ovi aspekti zaslužni su za sigurnost i fleksibilnost MAN Lion’s Coacha, a istovremeno čine poslovanje vlasnika autobusa iznimno jednostavnije.

Foto: MAN