Volkswagen ‘Buba’ na današnji je dan prije 75 godina krenula s proizvodnjom

Buba

27. prosinca 1945. krenula je i službeno serijska proizvodnja Volkswagen limuzine (Type 1)…

Ovo je bio početak priče o uspjehu Volkswagena. Model je prvotno bio planiran kao prestižni projekt Nacionalsocijalista. Ali od 1939. pa nadalje, tvornica u Wolfsburgu proizvodila je naoružanje umjesto vozila. Do kraja Drugog svjetskog rata samo je 630 jedinica modela, koji je 1938. preimenovan u “KdF-Wagen”, napustilo proizvodne pogone Volkswagena. Jedino je pod britanskim skrbništvom u Wolfsburgu započela jedinstvena priča o uspjehu VW Bube zahvaljujući strateškoj viziji bojnika Ivana Hirsta.

Serijska proizvodnja civilnog Volkswagena, koja se interno naziva „Tip 1“, a koji je kasnije postao svjetski poznat kao „Buba“, započela je tek nakon završetka Drugog svjetskog rata 27. prosinca 1945. pod palicom Volkswagera GmbH.

Buba
Volkswagen Type 1

Britanci su namjeravali upotrijebiti Volkswagen Type 1 za izvršavanje hitno potrebnih transportnih zadataka unutar svoje okupacijske zone. Upravo je taj britanski pragmatizam možda i sačuvao model na životu. Viši rezidentni časnik bojnik Ivan Hirst odigrao je ključnu ulogu u ovom razvoju događaja. Njegova dalekovidost i talent za improvizaciju omogućili su pokretanje proizvodnje automobila u godinama omjeravanja u uvjetima u kojima dominira nestašica. Svojim entuzijazmom za tehnologiju i automobile, svrhovitošću i izrazitim stavom uspio je u impresivno kratkom vremenu transformirati nekadašnji pogon naoružanja u civilnu industrijsku tvrtku.

Britanska vojna vlada već je izdala naredbu za novih 20.000 vozila u kolovozu 1945. Početak proizvodnje bio je vidljivi znak novog početka i nade u tvornici koja je do kraja Drugog svjetskog rata bila uglavnom uništena. Ovo rješenje bilo je u skladu s kasnijom britanskom politikom za Njemačku, koja je financijsku sigurnost i buduće izglede za stanovništvo vidjela kao ključne elemente u razvoju demokratskih struktura. Napokon, demokracija pronalazi svoj put u Volkswagenwerku: 27. studenoga 1945. radničko vijeće izabrano demokratskim glasanjem održalo je svoj konstitutivni sastanak.

Ipak, bilo je značajnih problema u opskrbi radne snage hranom i životnim prostorom, a proizvodnju su otežavala slabija opskrba sirovinama i energijom. Unatoč ovim teškim uvjetima, prva Volkswagen “limuzina” napustila je proizvodnu liniju nedugo nakon Božića. Wolfsburg i Volkswagenwerk GmbH dobili su zakašnjeli božićni poklon samo osam mjeseci nakon završetka rata. Do kraja 1945. proizvedeno je 55 vozila.

Od 1946. do valutne reforme proizvodilo se oko 1.000 vozila mjesečno. Nije bilo moguće proizvesti više vozila zbog nedostatka materijala i racionalizacije, kao i zbog nedostatka osoblja. Odgovorni povjerenici postavili su temelje za daljnji rast tvrtke do jeseni 1949. Uspostavili su prodajni i postprodajni servisni sustav i počeli izvoziti Volkswagen limuzinu 1947. godine. Ostalo je povijest.

foto: VW