Lexus ponovno najbolji, titula najpouzdanijeg ide Japancima

Lexus ES F Sport
Foto: Hrvoje Grguljaš

Prva generacija NX-a postigla je 99,8%, a slijedi ga potpuno novi NX s 99,4% i UX s 99,3%

Moda dolazi i moda odlazi, ali sa svakom godinom koja prođe Lexus pouzdanost ostaje nepromijenjena. Trajna kvaliteta njegovih vozila još je jednom potvrđena ljestvicom broj jedan po sedmi puta u godišnjem istraživanju časopisa What Car? prema pouzdanosti.

Claire Evans, What Car? urednik i osoba koja stoji iza istraživanja, rekao je sljedeće: “Ako vam je pouzdanost prioritet, Lexusovi modeli su najbolji izbor. Ne samo da njegovi modeli rijetko pogriješe, nego i kada se pogriješe, njegovi zastupnici rješavaju sve probleme brzo i bez troška za vlasnike. Marka je ta koja prednjači na polju pouzdanosti.”

Gotovo 22 000 vozača sudjelovalo je u istraživanju vodećeg potrošača i platforme za kupnju automobila u UK 2023. godine, o automobilima koji imaju najbolje i najgore rezultate kada je riječ o kvarovima. Rezultati, koji su obuhvatili 32 marke i 178 različitih modela starih do pet godina, pokazali su da je Lexus postigao neusporedivu ocjenu od 98,3 posto, uzimajući u obzir ne samo broj kvarova koji su se pojavili, već i koliko je vremena trebalo da se isprave te troškove popravaka.

Lexus je briljirao u kategorijama istraživanja, ponajviše u klasi obiteljskih SUV-ova gdje je prva generacija NX bila na vrhu sa 99,8 posto; potpuno novi, trenutni NX drugi sa 99,4 posto; a UX treći sa 99,3 posto. Lexus RX zauzeo je drugo mjesto među velikim SUV vozilima sa 98,6 posto. Sve su to full hibridni električni modeli – tehnologija pogonskog sklopa za koju je istraživanje pokazalo da je najpouzdanija i najjednostavnija za popravak kada se pojavi problem.

Lexus IS limuzina možda više nije u prodaji, ali vlasnici još uvijek cijene njegovu izdržljivost: bio je na vrhu klase izvršnih automobila s rezultatom od 98 posto.