Volkswagen Pheaton je proslavio 20. rođendan i već je bio na tragu dobivanja nove generacije!

Volkswagen Pheaeton  godina D nova generacija

Pheaton, već samo ime je zvučalo moćno, dojmljivo. Bio je to automobil za znalce, individualiste i entuzijaste: Volkswagen je lansirao Phaeton na tržište prije 20 godina.

Sve je krenulo 2002., luksuzna limuzina je fascinirala svojim samouvjerenim, mirnim i sabranim karakterom, izvrsnom udobnošću, visokotehnološkim značajkama i impresivnom kvalitetom izrade. Volkswagen je napravio svoje prve korake u segmentu luksuznih automobila s Phaetonom i odmah dokazao da je kod kuće na ovom premium tržištu. Phaeton je djelovao kao sjajna zvijezda koja je donijela korist cijeloj marki i utrla put drugim vrhunskim proizvodima kao što su Touareg i Arteon. Njegov oproštaj dogodio se 2016. kada je Upravni odbor marke odlučio ukinuti limuzinu u korist sustavnog ponovnog usklađivanja s fokusom na električnu mobilnost – iako je nasljednik s projektnim nazivom “Phaeton D2” već spremno čekao zablistati ispod reflektora.

Volkswagen Pheaton je proslavio 20. rođendan i već je bio na tragu dobivanja nove generacije! 25
Foto: Volkswagen

Jozef Kabaň, voditelj Volkswagenovog dizajna, danas s punim poštovanjem gleda na Volkswagen Phaeton D2, koji nikada nije ušao u serijsku proizvodnju: „Automobil još uvijek ima vrlo atraktivan izgled i lijepe proporcije, te impresionira svojom opipljivom visokom kvalitetom i vrijednošću.” Zajedno sa svojim kolegama Marcom Pavoneom, voditeljem dizajna eksterijera, i Tomaszom Bachorskim, voditeljem dizajna interijera, prisjetio se lijepih trenutaka vezanih uz luskuznu limuzinu. Kaban je danas odgovoran za dizajn budućih Volkswagenovih modela. Atributi poput kvalitete i vrijednosti, koji su karakterizirali Phaeton od samog početka i naglašavali njegove vrhunske težnje, i danas igraju važnu ulogu u Volkswagenu.

Volkswagen Pheaton je proslavio 20. rođendan i već je bio na tragu dobivanja nove generacije! 26
Foto: Volkswagen

Vozljivom jednokratnom modelu Phaeton D2 prethodio je interni proces odabira između četiri različita koncepta. Dizajn koji su izradili Pavone i Bachorski dobio je naklonost, impresionirajući svojim sportskim i ravnim obrisima te interijerom visoke kvalitete. Skoro serijski prototip, koji se temeljio na modularnoj longitudinalnoj matrici (MLB), zatim je izgrađen za konačnu odluku Nadzornog odbora. Međutim, budući da su sve snage bile usmjerene na usklađivanje Volkswagena s električnom mobilnošću, odlučeno je da se ne nastavi s luksuznom limuzinom.

Volkswagen Pheaton je proslavio 20. rođendan i već je bio na tragu dobivanja nove generacije! 27
Foto: Volkswagen

Čak i ako planirani nasljedni model nije realiziran kao rezultat ove odluke, prvi Phaeton pokazao je što je Volkswagen bio sposoban prije 20 godina sa svojom luksuznom udobnošću, inovativnim pogonskim sustavima i pionirskom kvalitetom završne obrade. Time su postignuti halo efekti za cijelu marku, koji se još uvijek mogu doživjeti u mnogim modelima sve do danas. Tomasz Bachorski, tada odgovoran za unutrašnjost premium modela, kaže: “Činjenica da je Phaeton D2 bio ispred svog vremena danas se može vidjeti u značajkama kao što je zakrivljeni zaslon, koji je bio planiran za nasljednika Phaetona i koji je lansiran na tržište 2018. u Touaregovom Innovision Cockpitu.”

Osvrćući se na 20 godina Phaetona – ulazak u luksuzni segment. Projekt koji je pokrenuo bivši predsjednik uprave Volkswagena Ferdinand Piëch krajem devedesetih bio je ambiciozan od samog početka. Želio je otvoriti novi tržišni segment za Volkswagen s luksuznom limuzinom i istodobno podići cijelu marku na novu razinu.

Volkswagen Pheaton je proslavio 20. rođendan i već je bio na tragu dobivanja nove generacije! 28
Concept Pheaton ovakav je interijer ponudio… (Foto: Volkswagen)

Dug 5,06 metara, širok 1,90 metara, visok 1,45 metara – same te dimenzije značile su mjesto Phaetona među njegovim konkurentima u luksuznom segmentu. Međutim, unatoč veličini, njegov vizualni izgled bio je podcijenjen. Njegov tečni dizajn s blago zaobljenim linijama krova stvorio je bezvremenski i neupadljiv izgled. Jedina istaknuta značajka bile su okrugle stražnje lampe postavljene ispod pravokutnih staklenih elemenata.

Elegancija i najkvalitetniji materijali. Smirene konture karoserije prilagodile su unutrašnjost koja je odisala stilskom elegancijom. Krom, drveni furnir koji se sastoji od čak 30 slojeva materijala i koža dominirali su kroz čitavu unutrašnjost.

Lounge na kotačima, tako se slobodno može opisati unutrašnjost Phaetona. Putnici u vozilu bili su izolirani od vanjskog svijeta vratima koja su se zatvarala uz profinjeni zvuk i debelim staklima, dok su razmaci između komponenti bili iznimno uski i strogo paralelni. Opcijski zvučni sustav Dynaudio također je zadovoljio uši probirljivih hi-fi entuzijasta.

Volkswagen Pheaton je proslavio 20. rođendan i već je bio na tragu dobivanja nove generacije! 29
Martin Meiners 

Ime Phaeton također je simboliziralo ekskluzivni status velike limuzine. Ovo nije bila samo referenca na grčku mitologiju, već je također predstavljala poveznicu s klasičnim modelima iz Horcha i Ŝkode s istim imenom.

Gläserne Manufaktur kao transparentna tvornica. Na početku proizvodnje u Dresdenu u prosincu 2001. Ferdinand Piëch je ukratko sažeo stvari: “Na ovoj lokaciji ćemo proizvoditi Volkswagenovo vodeće vozilo u segmentu luksuznih automobila. Ovdje će se moći vidjeti i osjetiti vrhunska ručna izrada i najsuvremenija tehnologija.”

Samo najbolje je bilo dovoljno dobro za novi vodeći model – a isto je vrijedilo i za proizvodni pogon. Gläserne Manufaktur izgrađena je na periferiji Dresdena, industrijski pogon koji utjelovljuje visoku arhitektonsku kvalitetu. Phaeton je sastavljen gotovo u potpunosti ručno u svjetlom obasjanim halama. Zaposlenici su bili odjeveni u bijelo, a mnogi od njih nosili su rukavice. Podovi dvorane bili su prekriveni svijetlim planinskim javorom iz Kanade i tamnim njemačkim hrastom.

Ponuda motora zaokružila je ekskluzivni karakter limuzine. Dva benzinska motora i jedan TDI. Početni motor bio je kompaktni 3.2 V6, čije su strane cilindara bile međusobno raspoređene pod uskim kutom od 15 stupnjeva; imao je snagu od 177 kW (241 KS). Drugi benzinski motor, W12, također je bio neobično kratak – napravljen je u obliku slova “W” koristeći dva V6 motora. Ovaj motor donosio je 420 KS iz zapremine od šest litara.

V10 TDI je razvijao čak 313 KS i 750 Nm. Najneobičniji motor bio je V10 TDI. S kapacitetom od pet litara, dva turbopunjača s promjenjivom geometrijom turbine, snagom od 230 kW (313 KS) i okretnim momentom od 750 Nm, ovaj je motor učinio Phaeton najsnažnijom dizelskom limuzinom na svijetu u to vrijeme. Kao i kod W12, pogonska snaga se prenosila na sva četiri kotača putem automatskog mjenjača i 4MOTION sustava pogona na sve kotače. Dok je 3.2 V6 standardno je dolazio s pogonom na prednje kotače.

Raspon motora višestruko je poboljšan tijekom 15 godina proizvodnje. Godine 2003. uveden je 4,2-litreni V8 motor za luksuznu limuzinu. Godinu dana kasnije uslijedio je 3.0 V6 TDI. To je ubrzo postala najpopularnija varijanta motora, a imala je snagu od 180 kW (245 KS) u zadnjoj verziji. Dojmljivi dizelski V10 motor prestao je proizvoditi 2006., a W12 pet godina kasnije. A 3.2 V6 zamijenjen je 3.6-litrenim motorom i 3.0-litrenom verzijom.

Uvijek u toku. Phaeton je ažuriran s četiri poboljšanja modela, koja su predstavljena između 2007. i 2014. Uključivala su nove značajke kao što su multimedijski sustav sa zaslonom osjetljivim na dodir, karbonsko-keramičke kočnice za W12, sustave pomoći kao što su Rear Assist, Side Assist i poboljšani ACC, dinamički prikaz prometnih znakova temeljen na kameri i napredna kontrola dugih svjetala. Nekoliko godina postojale su i samosvjetleće registarske pločice s tehnologijom elektroluminiscencije.

Veliki facelift 2010. donio je novi izgled prednjeg i stražnjeg dijela, što je bilo posebno popularno među kupcima u Kini.

Foto: Volkswagen