Lamborghini Urus Performante je najnoviji dodatak u ponudi za oktanske SUV hedoniste

Lamborghini Urus Performante

Automobili Lamborghini najavljuje Urus Performante, podižući ljestvicu sportskog karaktera i performansi SUV modela… 

Uoči svoje premijere Urus Performante postavio je novi rekord u kategoriji serijskih SUV vozila na Pikes Peak International Hill Climb Roadu, prešavši cilj na 4302 metra nadmorske visine za 10:32.064 minute, oborivši prethodni rekord iz 2018. od 10:49.902.

“Urus Performante podiže vrhunske performanse i prepoznatljiv izgled Lamborghini Super SUV-a na višu razinu, zadržavajući njegovu luksuznu svestranost i pružajući najatraktivnije iskustvo vožnje: ne samo na cesti nego u svakom okruženju, koje se ističe primamljivim dizajnom koje označava nova mjerila za dinamičnost na povišenome.” rekao je Stephan Winkelmann, predsjednik i izvršni direktor Lamborghinija.

Lamborghini Urus Performante je najnoviji dodatak u ponudi za oktanske SUV hedoniste 25

“Urus Performante izlazi na cestu kao još laganiji, izbrušeni sportaš. Njegov mišićav stav, prepoznatljiv dizajn, V8 twin turbo sklop i lagani sportski ispušni sustav čine ga kroz vid, zvuk i iskustvo najuzbudljivijim natjecateljem na svakoj cesti, stazi i labavoj površini. Ovo je SUV za vozače super sportskih automobila,” kaže Rouven Mohr, glavni tehnički direktor marke.

U brojkama, snaga Performantea povećana je za 16 KS na 666 KS, a težina mu je smanjena za 47 kg, što mu daje najbolji omjer težine i snage u klasi od 3,2. Ubrzava od 0-100 km/h za samo 3,3 sekunde i juri sve do 306 km/h. Koći od 100 km do mjesta za 32,9 m, Urus Performante proizvodi 850 Nm okretnog momenta pri 2.300 do 4.500 o/min. Aerodinamička učinkovitost je poboljšana, a ukupna potisna sila povećana je za 8%. Raspodjela zakretnog momenta optimizirana je zahvaljujući novom diferencijalu, čime je omjer povećan s 3,16 na 3,4 u uvjetima vožnje i s 3,02 na 3,33 tijekom vožnje.

Gume Pirelli P Zero (veličine 285/40 R22 i 325/35 R22) dolaze u u Urus Pirelli P Zero Trofeo R kombinaciji. Po prvi put, Pirelli semi-slick guma je razvijena da zadovolji karakteristike SUV, s ovom posebnom varijantom razvijenom u suradnji s Lamborghinijem. Rezultat suradnje je guma s povećanom svestranošću, koja ostvaruje visoke performanse i na suhom asfaltu s visokim temperaturama okoline i na mokrim površinama s nižim temperaturama.

Za upravljačem, Urus Performante vozaču omogućuje novu intimnost s cestom ispod sebe, uz poboljšanu agilnost, povratnu informaciju i sportsku orijentaciju. Ponovno kalibriranje upravljanja prednjim kotačima poboljšava povezanost s cestom uz precizne unose i izravnu povratnu informaciju.

Lamborghini Urus Performante je najnoviji dodatak u ponudi za oktanske SUV hedoniste 26

Ponovno konstruirani načini vožnje omogućuju vozaču Urus Performante odabir savršenu postavku za svako okruženje:

STRADA, Urus pruža udobnu i luksuznu vožnju s glatkim prigušenjem.

SPORT načinu rada vozač uživa u poboljšanom odzivu na gas, sporstka postavka šasije uključujući nove čvršće čelične opruge i specifično podešavanje amortizera, maksimiziraju povratnu informaciju kako bi vozač bio dio ozbiljne zabave u vožnji.

CORSA, potpuna osobnost trkaćeg automobila u liku Urus Performante modela oslobođena je uz vrhunsko upravljanje: stabilnost pri velikim brzinama, ravno skretanje u zavojima podržano aktivnim stabilizatorima i maksimalnim prigušenjem, dok sportski ispušni sustav podsjeća one iznutra i izvana da je model napravljen za prave oktanske hedoniste.

Uz standardne načine vožnje, Urus Performante uvodi novi izbor RALLY, podižući sportski duh Super SUV-a koji je zabavan u vožnji na uzbudljivim  zemljanim stazama. Njegov karakter preupravljanja pojačan je sustavima protiv prevrtanja i prigušivanja optimiziranim za čelične opruge na grubim i ekstremnijim površinama.

Kinesko tržište će uživati ​​u tehničkim poboljšanjima koja donosi novi Urus Performante, sa snagom motora postavljenom na 640 KV iz razloga homologacije.

Prva isporuka kupcu kreću krajem 2022. A ovo su cijene u pojedinim državama:

Italija 215.261 €
UK 170.260 GBP
Europa 218.487 €
SAD 260.676 $

Foto: Lamborghini