Scania G 500 XT pojačava domaće snage, dva teška kipera za Holcim d.o.o.

scania holcim

Scania Hrvatska d.o.o. isporučila je još dva teška kipera Scania G 500 XT sa KH-KIPPER nadogradnjom za tvrtku Holcim (Hrvatska) d.o.o. Riječ je o nastavku suradnje tvrtki Scania i Holcim sa ovakvim specijalnim vozilima nosivosti 40 tona, koja se koriste kao radni strojevi u Holcimovoj tvornici cementa u Koromačnu.

Posebnost ovih Scanijinih teških kamiona je u činjenici kako su napravljeni isključivo za operacije u rudarstvu, te se u kamenolomu Holcimove tvornice cementa koriste kao radni strojevi. Kiperi svakodnevno prevoze sirovinu od mjesta eksploatacije kamena do drobilice i sortiranja.

Scania G 500 XT pojačava domaće snage, dva teška kipera za Holcim d.o.o. 25

Scania G serije ima 4 osovine, konfiguraciju kotača 8×4, moćan motor od 500 KS, Opticruise mjenjač, retarder, spremnik za gorivo od 400 litara i full opremu XT linije. Kiperska nadogradnja ovih rudarskih kamiona sa posebno izdržljivim komponentama za teške radne uvjete opremljena je ojačanim tijelom KH-KIPPER kipera.

Kompozicija je u potpunosti prilagođena za najzahtjevnije operacije – manipulaciju i prijevoz sirovine u krugu kamenoloma. Prema Holcimovom zahtjevu za veću stabilnost i zahvaljujući Scanijinom modularnom sistemu proizvodnje, ovi kiperi su napravljeni niži i širi, čime se, osim veće sigurnosti, istovremeno zaštitilo i podvozje.

Scania G 500 XT pojačava domaće snage, dva teška kipera za Holcim d.o.o. 26

Tvrtka Holcim se odlučila za Scanijin ‘Repair & Maintanance’ servisni ugovor, koji osigurava potpunu kontrolu nad troškovima te sigurnost kako će vozilo održavati i popravljati isključivo kvalificirani Scanijini tehničari za maksimalnu iskoristivost punog potencijala Scania voznog parka. Scania i Holcim ovim su korakom produbile uspješnu suradnju i krenule stvarati put za buduće generacije Scania vozila, koje će imati maksimalnu podršku od proizvođača, kako bi osigurali besprijekoran rad uz minimalne zastoje.

Foto: Scania Hrvatska