Krovne kutije su uvijek odličan dodatak, ali značajno utječu na potrošnju vozila, otkrivamo koliko!

Neće vam pomoći ni opcija ako u potpunosti ispraznite kutiju, ovdje faktor koeficijenta otpora zraka igra bitnu ulogu…

Zdrava logika nalaže, krovne kutije i nosače treba ukloniti ako ih nećete koristiti. Nemojte prolongirati i biti lijeni odraditi ovaj najčešće jednostavan postupak uklanjanja. U istraživanju koje donosi Revija HAK, krovne kutije na domaćem tržištu su obično teške od 15 do 20 kg, te iako su sve učinkovitijeg dizajna i dalje značajno povećavaju otpor zraka i potrošnju goriva do dvije litre.

Sama fizika je u ovoj priči sasvim jasna. Automobil je sam po sebi, za svoju formu, najbolje posložen aerodinamički, sve dok na njih ništa ne dodajete.

Kako navode kolege iz Hrvatskog autokluba, jedno istraživanje otkrilo je povećanje potrošnje goriva za 50% s krovnim kutijama, ali u takve brojke ni malo ne vjerujemo. Praksa je pokazala, kako vozači troše između 10 i 25% više na gorivo zbog montirane krovne kutije. To je zato što povećanje prednje površine djeluje negativno na aerodinamiku. Čak i prazan krovni nosač može dodati do 15% računu za gorivo. Dodatna težina i otpor zraka krovne kutije, bicikala ili prtljage pričvršćene za krov pogoršavaju situaciju. Što je veća brzina i što je vozilo aerodinamičnije, učinak je veći.

Drugo istražvanje pokazalo je zanimljive rezultate s nosačima za bicikle. S njima auto troši oko 10 posto goriva više na 100 km nego bez njih. S natovarenim biciklima (na krovu) potrošnja je uredno veća i do 25 posto.

Foto: Hrvoje Grguljaš