Bugatti Chiron Profilée, unikat i uglađenija Pur Sport izvedba ide odmah na aukciju

Bugatti Chiron Profilee

Chiron obitelj dobila je radikalnu interpretaciju Pur Sporta, jedinstven je po karakteru, dizajnu i detaljima. Uz sva mjesta za izradu Chirona za koje se govori, aukcija Profilée u Parizu 1. veljače 2023. jedina je prilika za kupnju jedne od posljednjih kreacija Bugattija s W16 pogonom izravno iz Molsheim Ateliera.

Otkrivanjem Chiron Pur Sport 2020., svijetu je prikazana najekstremnija osobnost iz obitelji Chiron dosad. S fiksnim stražnjim krilom, kraćim prijenosnim omjerima, naprednim kotačima od magnezija i nizom drugih inovacija, Pur Sport je dizajniran za zavoje. Brzo će se rasprodati, ali neki su kupci pitali može li se napraviti model Chirona koji bi integrirao aspekte njegovog karaktera, a istovremeno zadržao bezvremensku eleganciju modela poput Chirona ili Chirona Sport. Tako je rođen Chiron Profilée.

Bugatti Chiron Profilée, unikat i uglađenija Pur Sport izvedba ide odmah na aukciju 25
Foto: Bugatti

Christophe Piochon, predsjednik Bugatti Automobilesa, rekao je: “Uzimajući ozbiljno u obzir želje kupaca za istraživanjem manje radikalne verzije Pur Sporta, započeli smo s dizajnom i razvojem Chiron Profilée u jesen 2020. Željeli smo dati poštenu priliku svakom pokloniku marke Bugatti da nabavi ovaj jedinstveni automobil, pa smo odlučili sklopiti partnerstvo s RM Sotheby’s kako bismo ga prodali na aukciji.”

Rijetki su proizvođači koji troše vrijeme i trud da automobil dovedu do pune proizvodne specifikacije kada znaju da se samo jedan može proizvesti. Ali Profilée je u potpunosti razvijen, testiran i prošao je svaki od standarda visoke kvalitete koje Bugatti primjenjuje na sve svoje automobile, što mu omogućuje dobivanje jedinstvene vrste odobrenja za Europu.

Bugatti Chiron Profilée, unikat i uglađenija Pur Sport izvedba ide odmah na aukciju 26

Profilée je dizajniran po narudžbi koji ima pokretni fiksni rep na stražnjoj strani, koji obavlja dvije ključne funkcije. Prvo, krilo osigurava stabilnost i kontrolu sve do maksimalne brzine Profilée od 380 km/h povećava potisnu silu preko stražnje osovine, a drugo, koristi negativni tlak za usisavanje vrućeg zraka iz odjeljka motora kroz dva unutarnja tunela. Zrak struji preko vrha krila kako bi stvorio potisnu silu, ali i ispod krila kako bi izvukao zrak iz odjeljka motora.

Frank Heyl, zamjenik direktora dizajna u Bugatti Automobiles, rekao je: „Imajući na umu želje kupca, ugradili smo elegantan, fiksni rep koji je i aerodinamički i termodinamički optimiziran za neusporedive performanse dostupne vlasniku Chiron Profiléea, a istovremeno zadržao graciozan i bezvremenski oblik originalnog Chirona. Ime Profilée nadahnuto je jednom od prvih kreacija Jeana Bugattija – Type 46, koji je također nosio onaj elegantni pokret u stražnjem dijelu.

Motor? Profilee zadržava velik dio Pur Sporta. Dizajniran za bočno prianjanje i krajnje ubrzanje. Pokreće ga isti motor Bugatti W16 od 1500 KS, s 15 posto kraćim prijenosnim omjerima od Chiron Sporta. Profilee od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,3 sekunde, a do 200 km/h za 5,5 sekundi. Ima najveću brzinu od 380 km/h.

Bugatti Chiron Profilée naći će se na aukciji RM Sotheby’s 1. veljače, a dio prihoda ide u dobrotvorne svrhe.

Foto: Bugatti