Lexus predstavio dokumentarac ‘Život Takumija’ i na odličan način dočarao japansku predanost poslu

pr image takumi lexus

Dokumentarni film „Takumi Living“ propituje budućnost zanata uz rast umjetne inteligencije. Za stjecanje zvanja Takumi potrebno je 60.000 sati, time postajete najvještiji majstori u Japanu. Ovaj film je dostupan u dugačkoj verziji od punih 60.000 sati kao i u skraćenoj verziji od 54 minute…

Na zapadu se često misli kako je prosječnoj osobi potrebno 10.000 sati učenja kako bi postala stručnjak u nekom području. Ali, u Japanu vas se ne smatra majstorom svog zanata dok ne provedete 60.000 sati bruseći svoju vještinu. To bi značilo 8 sati rada dnevno, kroz 250 dana godišnje tijekom 30 godina.

pr image takumi lexus
Foto: Lexus

Zadivljujući dokumentarni film otkriva svijet Takumija – najviše razine zanata u Japanu. Ovaj vizualno zadivljujući portret zanimljivih likova je, za marku luksuznih automobila Lexus, režirao Clay Jeter, autor serije Chef’s Table (Kuharov stol) i danas postaje dostupan u cijelom svijetu na Prime Video, kroz uslugu samostalne objave Prime Video Direct.

Takumi – priča u trajanju od 60.000 sati o preživljavanju zanatske vještine – prati četvero japanski majstora koji su posvetili život svojim zanatima, uključujući kuhara s dvije Michelinove zvjezdice, umjetnicu u tradicionalnom rezanju papira, majstora u proizvodnji automobila te stolara u jednoj od najstarijih građevinskih tvrtki na svijetu.

Ovaj dokumentarni film, koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu DOC NYC u New Yorku prošle godine, je jedinstven po tome da je medij ujedno i poruka. Postoji puna verzija filma kao i jednosatna verzija „60.000“ koja ponavlja scene temeljnih vještina u zanatu svakog Takumija koje se višekratno ponavljaju kako bi se naglasili sati, dani i godine potrebne vježbe.

Narator je bivši direktor British Museuma, Neil Macgregor, a film sadrži i razgovore sa svjetskim stručnjacima u poljima majstorstva i umjetne inteligencije, te propituje kako možemo slaviti i sačuvati ljudsku vještinu dok istovremeno konstruiramo strojeve koji su precizniji i brži nego što ljudi ikada mogu biti.

pr image takumi lexus
Foto: Lexus

Na www.takumi-craft.com možete pregledati odličan dokumentarac. Uživajte u prekrasnom i smirujućem ambijentu.

Procjenjuje se da će do 2050. strojevi moći nadmašiti ljudsku vještinu u gotovo svim poljima. Hoće li zanati nestati kada umjetna inteligencija nadmaši naše granice? Ili će ovaj temelj naše kulture preživjeti i postati vrjedniji nego ikada? Ovaj dokumentarni film razmatra kako se odlučiti na dugačak put prema izvrsnosti u svijetu koji stalno traži prečace.

Gledatelji sada mogu uživati u 54-minutnoj verziji ili sjediti i gledati verziju koja traje 60.000 sati na www.takumi-craft.com koja omogućava potpuno shvaćanje razine posvećenosti koja je potrebna za dosezanje posebne vrste majstorstva.