IONIQ 5, stiže na ljeto i čini električnu mobilnost još privlačnijom

Ioniq

Hyundai Motor Company jučer je predstavio putem virtualne svjetske premijere – Ioniq 5…

Kao prvi model Hyundaijeve nove marke IONIQ posvećene baterijskim električnim vozilima (BEV), IONIQ 5 postavlja mjerilo za redefiniranje načina života s električnom mobilnošću održivim i inovativnim značajkama.

Ioniq

IONIQ 5 izgrađen je na BEV arhitekturi Hyundai Motor Group nazvane Electric-Global Modular Platform (E-GMP), što ovom zanimljivom novitetu omogućuje jedinstvene proporcije na izduženom međuosovinskom razmaku (3.000 mm). Uz E-GMP, IONIQ 5 nudi inovativan dizajn interijera s ekološkim materijalima u mnogim dodirnim točkama, snažne performanse povezane s vrlo brzim punjenjem, kao i napredne značajke povezivanja i sigurnosnih tehnologija, koji će ponuditi vrhunsko iskustvo u automobilu uz istovremeno osiguranje sigurnosti.

“IONIQ 5 prilagodit će životni stil bez ograničenja, proaktivno brinući o potrebama kupaca tijekom cijelog putovanja”, rekao je Thomas Schemera, izvršni potpredsjednik i glavni direktor marketinga. “To je uistinu prvo električno vozilo koje pruža novo iskustvo s inovativnom uporabom unutarnjeg prostora i naprednim tehnologijama.”

IONIQ 5 dostupan je s nizom električnih (PE) konfiguracija koje odgovaraju potrebama mobilnosti svakog kupca, bez kompromisa u performansama. Kupci mogu birati između dvije opcije baterija – 58 kWh ili 72,6 kWh, i dva rasporeda električnih motora, bilo sa stražnjim motorom, bilo s prednjim i stražnjim motorom. Sve inačice PE pružaju izvanredan domet i maksimalnu brzinu od 185 km/h.

Na vrhu postavke elektromotora nalazi se opcija pogona na sve kotače (AWD) uparena s baterijom od 72,6 kWh, što daje kombiniranu izlaznu snagu od 225 kWh i okretni moment od 605 Nm. Ova PE konfiguracija hvata 100 km/h za 5,2 sekunde.

Ioniq  premijera

Kada je opremljen pogonom na dva kotača (2WD) i baterijom od 72,6 kWh, maksimalni domet vožnje IONIQ 5 s jednim punjenjem bit će oko 470 ~ 480 km, prema Svjetskom standardu harmoniziranog postupka ispitivanja lakih vozila (WLTP).

IONIQ 5 može podržavati infrastrukture za punjenje od 400 V i 800 V. Platforma standardno nudi mogućnost punjenja od 800 V, zajedno s punjenjem od 400 V, bez potrebe za dodatnim komponentama ili adapterima. Sustav s više punjenja prva je patentirana tehnologija na svijetu koja upravlja motorom i pretvaračem za pojačanje od 400 V do 800 V za stabilnu kompatibilnost punjenja.

S punjačem od 350 kW, IONIQ 5 može napuniti od 10 do 80 posto u samo 18 minuta. Dok prema WLTP analizi, korisnici IONIQ 5 trebaju samo napuniti vozilo pet minuta da bi postigli 100 km dometa.

IONIQ 5 također nudi inovativnu V2L funkciju koja omogućava kupcima da slobodno koriste ili pune bilo koje električne uređaje, poput električnih bicikala, skutera ili opreme za kampiranje, koji služe kao punjač na kotačima.

Funkcija V2L može isporučiti do 3,6 kW snage. V2L priključak nalazi se ispod sjedala u drugom redu, a može se aktivirati kada je vozilo uključeno. Još jedan V2L priključak nalazi se na priključku za punjenje s vanjske strane vozila. Korištenjem pretvarača kupci mogu puniti električnu opremu velike snage. Vanjski priključak daje napajanje čak i kad je vozilo isključeno.

IONIQ 5 neprimjetno integrira napredne tehnologije za poboljšano digitalno iskustvo korisnika. Široki, dvostruki kokpit sadrži 12-inčni zaslon za informacijsko-zabavnim sustavom.

Ioniq  premijera

Po prvi puta u Hyundaiju, IONIQ 5 ima Head-Up zaslon proširene stvarnosti (AR HUD), koji vjetrobransko staklo u osnovi pretvara u zaslon.

Novi IONIQ 5 i prve primjerke ovog odvažnog modela možemo očekivati već na ljeto u Hrvatskoj…

foto: Hyundai