Peter Schreyer od sad i u knjizi koja otkriva svu njegovu ostavštinu i utjecaj na korejske marke

Kia Peter Schreyer New Book Roots and Wings

Knjiga Roots and Wings (Korijeni i krila) o Peteru Schreyerju je tekst o životu i ostavštini jednog od najutjecajnijih automobilskih dizajnera.

U posljednjem desetljeću, malotko se spominjao u autoindustriji kao ovaj čovjek. Peter Schreyer je kao predsjednik i voditelj dizajna u automobilskoj grupaciji Hyundai Motor Group, koju pored Kije čine sestrinske marke Hyundai i Genesis, značajno utjecao na dizajn Kije i Hyundaija i dao im je karakterističan identitet. Razvoj inspirativnog dizajnerskog identiteta uspješno je preoblikovao obje marke i oblikovao Genesis kao treću automobilsku marku ove grupacije. Schreyerova najznačajnija dostignuća automobilskog dizajna su (kronološki): Volkswagen Golf IV, Volkswagen New Beetle, Audi TT, Kia Stinger i Hyundai NEXO.

“Peter Schreyer nije samo izniman dizajner, nego je i netko tko može pobuditi snažne osjećaje ,” rekao je Euisun Chung, izvršni predsjednik Hyundai Motor Group. ” Vjerujem da će njegova priča, koja svojom nepokolebljivom filozofijom nadilazi granice istočnog i zapadnog svijeta, bit motivacija za sve nas.”

Peter Schreyer: od skromnih početaka do vodećeg automobilskog dizajnera
Peter Schreyer, rođen 1953. godine u Bad Reichenhallu u Njemačkoj, već od malih nogu je iskazivao zanimanje za umjetnost. Nakon studija industrijskog dizajna na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Münchenu i dizajna transporta na Royal College of Art u Londonu je više od 25 godina na različitim funkcijama radio za Audi i koncern Volkswagen.

Schreyer se smatra vizionarom koji je preoblikovao Kiju i osmislio njene prepoznatljive modele 
2006. godine Schreyer je dobio sudbonosni telefonski poziv s ponudom da se pridruži korporaciji Kia Motors. Privukla ga je rijetka prilika da iz ničega kreira dizajnerski smjer – ponudu je prihvatio i postao voditelj dizajna u Kiji. Schreyer je bio prvi koji je ovom brendu donio snažno dizajnersko usmjerenje i razvio strategiju brenda, koja se kasnije promijenila u manifest. Imao je ključnu ulogu u preoblikovanju ne samo Kije, nego i Hyundaija u brendove usmjerene u dizajn.

Kia Stinger digital  stinger
KIA Stinger je nedavno prošao prve veće izmjene, a svoje prste u tome imao je i Peter Schreyer (foto: KIA)

“Rad u Koreji za mene je bio vrlo dobro iskustvo. U vrijeme kada sam bio tu puno sam naučio o sebi, svojim korijenima, ljudima koje sam imao čast upoznati i o jedinstvenom odnosu između Koreje i Njemačke. Načini na koji su stvari međusobno povezane i njihovi kontrasti me kao dizajnera uvijek oduševe,” rekao je Schreyer. “Svaki projekt završio sam s osmijehom na licu i uvijek se trudim ostvariti naše snove. Ja sam dizajner automobila svim srcem i uvijek sam imao sreću da sam radio posao snova.”

Korijeni i krila 
Tijekom svoje karijere Schreyer je crpio svoju inspiraciju iz različitih izvora, od umjetničkih pokreta, kao što su dadaizam i Bauhaus do brojnih umjetnika, dizajnera, čak i muzike, posebice jazza. Schreyer – kao čovjek koji jako poštuje tradiciju – usprkos tome se nikad ne boji razmišljati izvan okvira, dati novi preokret ili spojiti više stilova u nešto potpuno novo. Schreyer je svojim radom u Kiji i Hyundaiju uspješno spojio njemačku dizajnersku tradiciju s korejskom kulturom i dizajnom. Naslov Korijeni i krila odražava njegovo poštivanje tradicije i ostavštine, ali istodobno i mogućnost da rastvori krila i poleti u budućnost, što je znak pravog vizionara.

Foto: Kia