VW Golf više nije kralj prodaje u Europi, krunu preuzela nova generacija francuskog rekordera

Renault Clio test vožnja DriveTeam

Prema Jato Dynamics podacima, europsko tržište automobila proživljava drastično smanjenje prodaje u odnosu na prošlu godinu, a vrhunac krize koronavirusa još nije stigao. No, čini se kako VW Golf više nije prvi izbor europskih kupaca…

U veljači ove godine, diljem Europe registrirano je 1,063,264 vozila. U odnosu na prethodnu godinu, to je 80,588 vozila manje (pad od 7%). Pad prodaje vozila u siječnju također je velik (samo 955,113 vozila registrirano) što je najveći pad za to razdoblje od 2015. godine.

Chart  web
(foto: JATO Dynamics)

Minusi su evidentni, a zbog aktualne epidemije koronavirusa, očekuju se veći gubici u svim sektorima, pa tako i u autoindustriji. Najveće gubitke zabilježile su: Velika Britanija -6%, Francuska, Italija i Španjolska -7% te Njemačka -9% . Također, slična je situacija među najprodavanijim proizvođačima; Volkswagen -8%, Peugeot -4%, Renault -6%, Mercedes-Benz -3% i Ford -20%. Doduše, tu su i proizvođači koji su, bez obzira na sve, poslovali s plusom; Toyota sa 11 posto, Kia s 9%, BMW s 4% te Seat s 8%.

Renault ZOE
(foto: Renault Hrvatska)

Nadalje, broj prodanih električnih vozila se udvostručio u Njemačkoj i Francuskoj – njihovim najvećim tržištima. Što se tiče tržišnog udjela, EV-ovi su predstavljali 75% svih registracija osobnih automobila u Norveškoj, 33% u Švedskoj, 31% u Finskoj, 22% u Nizozemskoj i 17% u Mađarskoj. Francuska je vodeća među 5 velikih tržišta, s udjelom EV od 14%, u Velikoj Britaniji 13%, Njemačkoj 11%, Španjolskoj 10% i Italiji 8,6%.

Clio DriveTeam
(foto: Hrvoje Grguljaš)

Najveća se promjena, doduše, dogodila na vrhu. Kralj prodajnih rezultata, Volkswagen Golf, svrgnut je s trona od strane francuza; status najprodavanijeg modela uzeo je novi Renault Clio Doduše, razlog tomu može se potražiti i u činjenici kako se VW usredotočio na razvoj i proizvodnju nove, osme generacije Golfa, dok je Clio na tržištu već skoro pola godine.

GOLF  reklama hrvatska driveteam
(foto: Volkswagen Hrvatska)

Europski favoriti nakon Clia su Peugeot 208, Opel Corsa, Fiat Panda, Ford Focus, Citroen C3 te VW Polo. Zanimljivo, na prvih 10 mjesta nema ni jednog SUV modela. Na 12. mjestu je 3008, potom slijedi T-Roc (13.), Qashqai (14.) te Tiguan (16.)