Honda CR-V 2.0 Hybrid 4WD Elegance NAVI+, japanski električar u kojeg se lako zaljubiti

Honda CR V test driveteam

Japanski SUV već je gotovo dvije godine na tržištu, a najviše pažnje plijeni zasigurno u hibridnoj varijanti…

Novi CR-V već smo imali prilike voziti. U različitim pogonskim izvedbama, a upravo ova, u hibridnoj verziji zapravo nam se i najviše svidjela. Na dobro se lako naviknuti, a ista je stvar i s automobilima. Smireni doživljaj vožnje koji donose čak i na pola električni modeli, svima će se svidjeti.

Što reći o najvećem Honda SUV modelu, a da već ne znate. Radi se o modelu koji u doplati može biti dostupan s čak 7 sjedala. Već to dovoljno govori o njegovim gabaritima. Prostora u ovoj priči ima poprilično, ali taj dio pada u drugi plan.

Honda CR V Driveteam
Honda je uvijek igrala na neku drugačiju kartu izgleda, ali vjerujemo kako će se ovo svidjeti mnogima (foto: Hrvoje Grguljaš)

Novi CR-V izgleda dojmljivo i prilično moćno na cesti. Osim svojim proporcijama, osvaja i upadljivim LED svjetlima i zanimljivim alu naplatcima s kotačima dimenzija 235/60 R18.  Kako to izgleda iznutra?

U laganom osvježenju, novi CR-V je dobio tek poneku novu sitnicu, poput novih oznaka na prednjim blatobranima i one straga (E-PHEV). U interijeru je ista stvar, uz poneki dodatni aluminijski detalj. Ovaj model i dalje ne skriva pomalo američku orijentiranost, pa bi to zapravo stavili kao određenu prednost. Zanimljiv je i izgled automatskog mjenjača, odnosno tipki. Jedino bi voljeli da je infotainment malo napredniji…

Honda CR V  test cijena potrošnja hibrid
Rekli bismo kako je interijer u klasičnom Honda stilu. Zapravo sve jednostavno, a već na prvu dugotrajno i kvalitetno…

Smještanje i traženje idealne pozicije za upravljačem je ono što možemo označiti kao veliki plus. Posebno oni koji imaju problema s leđima ili jednostavno ne žele više izlaziti iz niskih automobila. Budući da je CR-V poprilično velik, ne čudi ni prtljažnik pozamašnih proporcija, a on broji 561 litre. No, sve to dobro znamo. Idemo secirati pogonski sklop…

Hibridni CR-V i dalje raspolaže uz zavidnih 184 KS, dok je kapacitet baterije i dalje 1 kWh. No, idemo se ipak podsjetiti malo više o tehnikalijama koje krase ovaj model s pogonom na sve kotače.

Honda CR V hibrid  motor
Dvolitreni benzinac u društvu dva elektromotora donosi 184 KS…

Najnovije hibridno izdanje trebalo bi zadovoljiti potrebe brojnih kupaca, pogotovo onih koji većinu kilometara rade na gradskim prometnicama. Benzinski 2,0-litreni motor s Atkinsonovim ciklusom aktivno surađuje s dva električna motora (jedan je pogonski motor, a drugi generator). Sklopom upravlja sofisticirani Multi-Mode Drive sustav (i-MMD) i 4WD pogon na sve kotače, koji osigurava automobilu korištenje energije na najefikasniji mogući način.

Kako sve to u vožnji djeluje? Pa zapravo CR-V Hybrid je iznimno aktivan u vožnji, a da vi to ni ne znate. Nesmetano se prebacuje između tri vrste pogona – električnog, hibridnog (kombiniranog) ili onog s isključivo benzinskim motorom. Na vama je kao i inače, samo da pritisnete tipku “D” i uživate u vožnji.

Honda CR V  test cijena potrošnja
Velike proporcije donose poprilično prostora unutar vozila. CR-V se hvali međuosovinskim razmakom od 2.660 mm… (foto: Hrvoje Grguljaš)

Uključenjem električnog režima auto emitira tiho zvučno upozorenje, a ako želite, možete i sami regulirati vožnju samo na struju pritiskom tipke ‘EV Mode’, koja se nalazi na središnjoj konzoli. No, zapravo tu opciju ćete vrlo rijetko ili nikako koristiti. Budući da sam sustav jako dobro prepoznaje situacije i regulira sustav na najbolji mogući način.

Što se tiče vožnje na struju u bržem tempu, CR-V na otvorenim cestama može održavati brzine do 90 km/h uz samu pomoć elektromotora. Ne treba ni govoriti kako je u takvim uvjetima Honda najštedljivija, kao i u gradskim gužvama, gdje s velikim SUV modelom doslovno sve akcije odrađujete na struju. Sve to donosi iznimno ugodan i smiren osjećaj korištenja, a zasluge sigurno pripisujemo i CVT mjenjaču.

Honda CR V  test cijena potrošnja hibrid
Brzinomjer je zapravo maksimalno pojednostavljen, a opet donosi more informacija…

Novi hibridni pogon donosi u gradskoj vožnji potrošnju od 5 do 6 litara, dok ja ta brojka na autocesti bitno veća, ali opet i više nego zadovoljavajuća (9-9,5 l).

Honda CR V  test cijena potrošnja hibrid
Automatski mjenjač kroz formu tipki, zanimljiv koncept. Dok bi multimedijalni dio voljeli ipak vidjeti malo uvjerljivijim, što grafički, što radom i fluidnošću…

Voljeli bi u cijeloj priči, da bi bila savršena, vidjeti malo veću bateriju od 1.0 kWh. Čisto da ta komocija električne naravi bude još više na dispoziciji. Brzo se potroši akumulirana energija, ali se još brže i zaradi. Tijekom testa prosječno smo trošili 6,9 litara što je uključivalo gradsku vožnju, s poprilično dosta boravka na autocesti (60:40 grad/autocesta). To su sasvim pristojne brojke, pogotovo za jedan takav SUV s pogonom na sve kotače i zavidnom konjicom ispod poklopca motora.

Cijena? Uz poticaje, ova priča dobiva odlične naznake, a ni ovako nije loše, iznos od 321.990 kuna je u rangu s konkurencijom. A dobro znamo što je i kakva je marka Honda…

Honda CR V test driveteam

Honda CR-V 2.0 Hybrid 4WD 21YM Elegance NAVI+

Motor: 4 cilindra, benzinski + elektromotor
Obujam: 1993 ccm
Ukupna snaga: 135 kW/184 KS
Ukupni okretni moment: 315 Nm pri 1750 o/min
Mjenjač: CVT
Dimenzije: 4.600 x 1.855 x 1.681 mm
Prtljažnik: 561 – 1694 l
Maksimalna brzina: 181 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h: 7,9 s
Potrošnja na testu: 6,9 l/100 km
Emisija CO2: 126 g/km
Cijena: 321.990 kn

Foto: Hrvoje Grguljaš